FRANCESC OLIVERAS

ALCALDE DE SANT ANIOL DE FINESTRES (CIU)

«El nou pla tanca del tot la possibilitat de fer una pedrera»

L'alcalde de Sant Aniol diu que el nou pla general és una garantia que al municipi no hi haurà explotacions d'àrids i repassa en l'entrevista les principals aportacions d'aquest pla

A l'Ajuntament de Sant Aniol, que Francesc Oliveras presideix, s'acaba de revisar el pla general d'ordenació urbana. Ho ha fet enmig de la tempesta social provocada pels moviments empresarials a l'entorn d'una possible pedrera i una planta de tractament d'àrids que no s'ha fet, amb alguns problemes polítics inclosos, amb una regidora de l'equip de govern. Ara, tot sembla que s'hagi superat.

–La pedrera ja és història?
–«Sí, però l'Ajuntament sempre ha estat contrari a explotacions grans, malgrat el que deien defensors i detractors de la pedrera.»
–Què en pensa d'uns i altres?
–«Que formaven dos col·lectius enfrontats, amb dos punts de vista que exageraven a favor dels seus interessos, i nosaltres ens trobàvem al mig.»
– El debat de la pedrera ha tingut un cost social i polític?
–«Hi ha hagut gent a favor i altres en contra, però també n'hi ha hagut que han volgut treure rèdit polític del conflicte, que han volgut aprofitar-ho per posar el poble en contra de l'Ajuntament.»
– Vostè va demanar la dimissió d'una regidora del seu equip.
–«Perquè va acompanyar els antipedrera a una trobada formal amb el president del Consell Comarcal de la Garrotxa. Ho vam arreglar internament pel bé del poble, i ella continua a l'equip de govern.»
–El nou pla general què preveu per als temes relacionats amb aquest tipus d'explotacions?
–«Limita les extraccions d'àrids i consolida la limitació d'una manera més dràstica per culpa de les dues parts enfrontades. El nou pla general tanca del tot la possibilitat de fer una pedrera. Hi haurà propietaris perjudicats, però és la decisió majoritària del poble.»
–Quines altres aportacions fa el pla?
–«A part de la limitació de les activitats extractives, fixa dos aspectes més: d'una banda, la reestructuració del nucli urbà de Sant Esteve de Llémena i, sobretot, de Sant Aniol i de l'altra, la nova ubicació de l'empresa Embotits Sabarí.»
–Què passa amb els dos nuclis?
–«Hem fet que una casa que està situada a 30 metres del poble pugui tenir els mateixos serveis que les cases del nucli de Sant Aniol, on també hem alineat l'espai urbà entre la carretera d'accés, l'església i can Tuna. Hem fet els nuclis més compactes.»
–I, quant a l'empresa d'embotits, què han previst?
–«Ara encara estem negociant per trobar una bona ubicació que permeti treure aquesta indústria del nucli de Sant Esteve. Hi ha gent que proposa que vagi a l'escorxador, que està tancat, però l'empresa hi veu un inconvenient en els preus que se li demanen per l'edifici. Hi ha també uns terrenys fora del nucli urbà, però un sector de la població no ho veu clar per la dispersió industrial que això comportaria. L'empresa està interessada en el trasllat, entre altres coses perquè on són ara no poden créixer.»
–Què hi diu l'Ajuntament?
– «Apostem també perquè totes les indústries estiguin concentrades en un sol polígon, al que ja hi ha ara a Sant Esteve.»
–Quin creixement residencial i industrial preveu el pla?
–«No gaire. És un pla general que no té grans pretensions. Només vol arreglar les coses que ja existeixen. Preveu un creixement residencial per a onze cases a Sant Esteve i a Sant Aniol no hi ha possibilitat de més extensió.»
–I si en el futur tenen necessitat de sòl?
–«En tenim al sector de les Carreres, que és una urbanització dels anys 50 que hem legalitzat després d'aconseguir un acord amb el propietari dels terrenys. És en aquest sector que hi ha la reserva de sòl residencial necessària per si ens cal.»
–El sòl industrial continua concentrat a Sant Esteve de Llémena?
–«Sí, i no en preveiem més.»
–Com està el tema de la millora de la carretera de les Encies, que l'enfronta al seu homòleg de les Planes d'Hostoles?
–«Al febrer, ens hem de reunir amb els responsables de Carreteres, perquè el projecte fa molt de temps que està fet i ningú no ens en diu res. És una obra molt important per a nosaltres i es tracta de millorar vuit quilòmetres que no són res davant les grans infraestructures que es fan actualment. Tenim moltes indústries al poble, el volum de camions és important i hi ha punts on dos vehicles no passen.»
–Es tornarà a presentar?
–«Aquest és el cinquè mandat que sóc a l'Ajuntament, no tots com a alcalde i amb el parèntesi d'un any, i estic indecís. Estic desencisat de les administracions superiors.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

El PP aposta per una educació trilingüe i amb llibertat per escollir centre

GIRONA
navarra

Detenen a Pamplona el sindicalista andalús Óscar Reina

barcelona
estats Units

La policia entra a la universitat de Califòrnia i deté desenes d’estudiants propalestins

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona