Política

Setge al procés sobiranista

El govern espanyol recorre la llei de transitorietat

L’executiu de Mariano Rajoy rep l’aval del Consell d’Estat a la impugnació

La Moncloa també presenta recurs contra diversos preceptes del codi tributari català, que estableix l’estructura de la Hisenda catalana

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres presentar recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de transitorietat, aprovada aquest dijous al Parlament. El Consell de Ministres també ha decidit impugnar diversos preceptes de la Llei del Codi Tributari de Catalunya, aprovada al juliol, que fixa l’estructura de la Hisenda catalana.

Així ho ha anunciat després de la reunió a la Moncloa el portaveu de l’executiu, Íñigo Méndez de Vigo. Segons ell, el text aprovat aquesta matinada al Parlament suposa una “ruptura total i absoluta amb l’ordre constitucional i vol ser una Constitució transitòria”. Segons ell, els independentistes “van conculcar la llei i sense llei no és possible la democràcia”. El govern espanyol ha afirmat que “només respectant la llei es restablirà la consciència cívica que articula la via política de Catalunya”.

Ha denunciat que “la política del govern català està dirigida per un minoria radical i excloent que és la CUP”.

El ministre ha dit que la Generalitat “no ha volgut el diàleg” sinó un “referèndum sí o sí, tirant pel dret, com ja hem vist”.

El portaveu ha destacat la rapidesa amb la que ha reaccionat el seu govern, ja que avui ja hi ha una llei impugnada, i ha llançat una advertència: “Tots els ciutadans han de saber que el referèndum és il·legal. Qui hi col·labori ja sap que és il·legal”.

En aquest sentit, ha advertit que els ajuntaments que hi donin suport “seran col·laboradors necessaris i s’hauran d’atenir a les conseqüències. Espero que ho reconsiderin; cometre actes d’aquesta naturalesa és atemptar contra la democràcia”.

L’executiu espanyol ha rebut aquest mateix divendres l’aval del Consell d’Estat, que ha emès dictàmens preceptius però no vinculants on es mostra favorable a les dues impugnacions. El portaveu ha explicat que tan bon punt l’acord del Consell es Publiqui, el president del govern espanyol podrà signar els recursos i presentar-los al Tribunal Constitucional (TC). És a dir, que a tres quarts de tres de la tarda encara no s’havien enviat.

L’alt tribunal es podria reunir aquesta tarda per admetre els dos recursos a tràmit i suspendre automàticament les dues normes, tot i que el ple ordinari es va acabar aquest dijous amb la suspensió de la Llei del referèndum i del decret de convocatòria de l’1-O.

Pel que fa al Codi Tributari, el govern espanyol assegura que s’emmarca en els esforços del govern de la Generalitat de crear una hisenda pròpia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona