Política

procés sobiranista

Rivera compara l’1-O amb “el cop del 34 a la República”

El president de Ciutadans exigeix al PP i al PSOE unir forces per “aturar els separatistes” i no “fer servir la calculadora amb Catalunya”

L’oposició només s’alia en la crítica verbal a Puigdemont

Tots els partits catalans constitucionalistes van coincidir, durant la celebració de la Diada, a dirigir les seves crítiques contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per haver “dividit la societat catalana”. L’oposició ferma al referèndum d’autodeterminació per part de Ciutadans (Cs), el PSC i el PP només va ser verbal, tot i els recents intents dels líders de Cs de tirar endavant una moció de censura contra el president català i actuar junts des de l’Estat espanyol.

El principal grup de l’oposició al Parlament és l’únic que va organitzar ahir un acte, en què va aplegar més de 500 militants i simpatitzants al Moll de la Marina de Barcelona amb el lema Caminem junts, i que va ser custodiat per agents dels Mossos de paisà.

El president de Cs, Albert Rivera, va assegurar que Puigdemont “es creu que és Superman o Batman, però es fotrà una castanya contra la llei i els jutges”, amb referència a les seves afirmacions que només el Parlament el pot inhabilitar tot i la resolució del Tribunal Constitucional (TC) per suspendre la llei del referèndum a petició del govern espanyol.

El líder de Cs, en un discurs en castellà gairebé de manera íntegra, va assegurar que l’acció de Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras ha dut el govern català “a la rebel·lia i a la sedició”. I hi va afegir: “És com el cop a la República de l’octubre del 34, i ara és contra la monarquia parlamentària.” El 6 d’octubre del 1934, l’aleshores president de la Generalitat, Lluís Companys, va declarar l’Estat Català dins la Federació de Repúbliques Ibèriques, després de l’entrada dels grups de la dreta, amb la CEDA, al govern republicà espanyol. Per tot això, Rivera va exigir al PP i al PSOE unir forces i que “deixin la calculadora amb Catalunya”, referint-se a la importància que tenen els vots catalans per governar l’Estat. “El nacionalisme va contra la democràcia i és la màxima amenaça de la Unió Europea. Ja ho dèiem en la nostra aparició el 2006”, va manifestar Rivera, que va insistir que “cal aturar els separatistes i posar fi a les seves festes i als cotxes oficials amb diners públics”. El líder de Cs va recordar: “Mas i Montilla deien que desapareixeríem i han desaparegut ells.” També va ser sorneguer amb els preparatius de l’1-O afirmant que “és el referèndum d’Ikea”.

Abans de Rivera, la cap de l’oposició al Parlament, Inés Arrimadas, només va parlar en català en dues frases fonamentals: “Vam néixer per governar i, si soc presidenta de la Generalitat, seré la presidenta de tothom; cap president pot expulsar la majoria. Catalunya tornarà a ser una comunitat autònoma respectada i elogiada.” Arrimadas va recordar que ha proposat a la resta de grups de l’oposició presentar una moció de censura contra Puigdemont, que ni el PP ni el PSC han acceptat. També va criticar “les pressions de Puigdemont als alcaldes, als funcionaris i fins i tot als Mossos”. Pel que fa al paper de la policia catalana en l’1-O, Arrimadas va arribar a relacionar la seva possible no actuació amb “la detenció de Bárcenas” i amb la corrupció del PP.

La cap del grup de Cs a l’Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, va ser la primera a intervenir en l’acte. Va tenir paraules de record per a les víctimes i els ferits dels atemptats a la Rambla i a Cambrils, i va criticar els grups polítics que “s’han apoderat del lema No en el nostre nom”. Mejías va instar l’alcaldessa Ada Colau a “estar al costat de la llei” i no cedir espais.

Per la seva banda, el líder del PPC, Xavier García Albiol, va carregar contra el discurs del president Carles Puigdemont amb motiu de la Diada. “Que digui que només el Parlament el pot inhabilitar és la millor mostra que estem davant d’un polític fanàtic i que no toca de peus a terra; que es creu que està per sobre dels ciutadans i de la llei, i que ha vingut al món per dur a terme una missió gairebé evangelitzadora”, va manifestar Albiol, boicotejat al Turó Park de Barcelona per tres espontanis amb megàfon que l’han titllat de “racista”, segons informa l’ACN.

El president del PPC va reiterar que l’Onze de Setembre “ha deixat de ser el dia de tots els catalans” i que ha estat “segrestat pels independentistes”. Albiol va acusar Puigdemont de “posar en risc la convivència” i de “tensar l’ambient al carrer”, fent referència a les paraules del president amb què demanava als ciutadans que preguntessin als seus alcaldes si podran votar l’1-O. “Està provocant un conflicte”, va cloure Albiol.

LA FRASE

Quan sigui la presidenta de la Generalitat, Catalunya tornarà a ser respectada
Inés Arrimadas
líder de cs al parlament

Iceta: “Els catalans, quan anem dividits, no avancem”

El líder del PSC, Miquel Iceta, va fer una crida a la “unitat” en una Diada que “és de tots”, en contraposició amb els que volen “dividir” Catalunya “entre bons i dolents, entre botiflers i bons patriotes, entre súbdits i ciutadans”, i entre “els que estan a favor i els que estan en contra” de la independència. Ho va assegurar ahir en declaracions als mitjans de comunicació, després d’encapçalar la tradicional ofrena floral de la Diada al monument a Rafael Casanova a Barcelona, al costat de destacats dirigents i alcaldes del PSC i de l’expresident català José Montilla, segons informa l’agència Efe.

“Quan els catalans anem units, som invencibles. Però, quan anem dividits, som incapaços d’avançar”, va dir Iceta, i hi afegia: “Per a nosaltres, l’avenç és una Catalunya amb més autogovern i amb millor finançament, i capaç de contribuir a la transformació federal d’Espanya.”

D’altra banda, Iceta va qüestionar els xiulets i els crits de “botiflers” que una part del públic congregat en l’ofrena va proferir a la delegació socialista. “Jo soc amant de la llibertat d’expressió i tots els crits són possibles, sempre que respectin l’opinió de tothom. Aquest país i els mitjans de comunicació públics són de tots”, va sentenciar Iceta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona