Política

Puigdemont insta Rajoy a “reflexionar” sobre l’1-O

El president de la Generalitat insisteix que està obert a negociar un referèndum fins a l’últim minut tot i que no hi confia

Denuncia l’“anomalia democràtica” que suposa l’actuació de l’Estat

“La millor empenta” per al referèndum. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, defensava ahir que la sisena prova consecutiva de força de l’independentisme al carrer reforça la convocatòria de l’1-O. A vint dies de la votació, Puigdemont reivindicava la potència del clam ciutadà per demanar al president espanyol que “reflexioni”. El poble de Catalunya, deia, s’ha guanyat el “respecte” i la “consideració” amb una nova protesta “milionària” que hauria de forçar la Moncloa a moure peça. La Generalitat insisteix que es manté asseguda a la “taula” del diàleg tot i la negativa de la Moncloa a parlar sobre el dret a l’autodeterminació: Puigdemont reiterava que està disposat a acordar els termes d’una votació pactada fins a “l’últim minut”, i això inclou la data, la pregunta o les garanties. “Hem insistit i encara insistim que aquest referèndum l’hauríem d’haver acordat”, rematava. El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, va evitar pronunciar-se sobre la hipòtesi d’un ajornament de l’1-O si Rajoy negocia un referèndum. “Nosaltres som partidaris que la democràcia triomfi sempre a tot arreu”, es va limitar a dir.

Puigdemont també va admetre, però, que no confia que Rajoy faci un gir. Per això va garantir que l’1 d’octubre hi haurà urnes als col·legis. Al marge del dispositiu organitzatiu que correspon a l’administració electoral del govern, capitanejada per Junqueras, i de la campanya institucional per fomentar la participació, Puigdemont també s’implicarà en la campanya unitària d’entitats i partits a favor d’una república catalana. Dijous al vespre serà a Tarragona en el míting d’obertura del compte enrere pel sí. I és que la multitudinària manifestació d’ahir obria, de facto, l’inici de la campanya electoral més incerta, en què l’independentisme posarà tota la carn a la graella.

El govern en ple es va manifestar a Barcelona amb una excepció: la del conseller d’Interior, Joaquim Forn, que feia seguiment del dispositiu de seguretat de la Diada des del centre de coordinació. En declaracions a tots els mitjans, a Catalunya Ràdio i a TV3 des de la plaça Catalunya, Puigdemont va denunciar l’“anomalia democràtica” que representa l’ofensiva de les institucions de l’Estat per intentar aturar la votació, amb actuacions com l’escorcoll del setmanari El Vallenc, i va reprovar que es vulgui fins i tot “coartar la llibertat d’expressió”. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, va argumentar que l’Estat no aconseguirà impedir el referèndum faci el que faci: “És igual la reacció de l’Estat perquè això no ho para ningú.” La raó: “perquè és pacífic, democràtic i hi ha una determinació absoluta”, i el govern estarà el costat de la ciutadania, segons Turull.

Puigdemont va lamentar que el govern espanyol menystingui la multitud que va desbordar el centre de Barcelona i que ho va fer de forma “civilitzada”, “amb tanta pau, festa” i “esperit positiu”. Aquesta és, segons el també exalcalde de Girona, la “fortalesa” del moviment, el seu “gran tresor”, en un moment en què des de Madrid s’insinuava la possibilitat que hi hagués incidents violents.

El president de la Generalitat va tornar a fer, al matí, una roda de premsa per a periodistes de mitjans internacionals. També va visitar la Setmana del Llibre en Català. Li van regalar Manual de campanya electoral de Ciceró (Adesiara).

Després del convuls ple del Parlament en què es van aprovar les lleis del referèndum d’autodeterminació i de transitorietat jurídica, la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, va assegurar que no té por de les conseqüències penals que li pot comportar. “Als parlaments s’ha de debatre, s’ha de parlar, estic defensant que es pugui parlar absolutament de tot, i els únics límits són els drets humans”, va subratllar. Forcadell també va felicitar la ciutadania per haver sortit “massivament” a manifestar-se i de manera “democràtica, pacífica i lúdica”. “Que em diguin un país al món que hagi fet això”, va reivindicar la que va ser presidenta de l’ANC en la sisena Diada de manifestacions massives per la independència.

LES FRASES

Fins al darrer minut hi ha temps per al diàleg. Si el govern espanyol vol asseure’s a negociar, podem parlar de tot
La immensa majoria dels alcaldes diuen que volen que els ciutadans votin, i votaran
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona