Política

Centenars de persones es concentren a València en solidaritat amb Catalunya davant “l’acció repressora de l’Estat”

Les concentracions s’han repetit a les principals ciutats del País Valencià sota el lema ’Democràcia

Centenars de persones s’ha concentrat aquest dimecres a les portes de la delegació del govern espanyol al País Valencià en suport al poble de Catalunya “front a l’acció repressora de l’Estat”.

Convocats per diverses entitats, sindicats i partits polítics valencians i amb una pancarta que duia per lema ’Democràcia’ els manifestants han condemnat les actuacions judicials i policials en dependències de la Generalitat i han manifestat la seva solidaritat amb el poble català.

Les concentracions també s’han organitzat davant les seus del govern espanyol a Castelló i Alacant així com davant dels ajuntaments d’Alcoi, Pedreguer i Elx. A la concentració de València s’ha unit un grup de joves del col•lectiu independentista Arran amb el lema ’Hem nascut per vèncer’.

Durant la concentració a València s’han escoltat consignes com “llibertat d’expressió”, “democràcia” o “solidaritat amb el poble català”. Així mateix també s’ha pogut escoltar alguna crida a la independència dels Països Catalans. Entre les pancartes es podia llegir ’Ara, democràcia’, ’Jo també vull que Catalunya voti’, ’Li diem franquisme ja o encara no?’, amb alguns manifestants portant paperetes del referèndum.

La concentració ha estat convocada per diferents entitats, associacions, sindicats i partits polítiques entre els quals hi ha Acció Cultural del País Valencià, Intersindical Valenciana, Escola Valenciana, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) o l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Entre els assistents s’han pogut veure diputats de Compromís i Podem així com el president d’ERPV, Josep Barberà.

El manifest, llegit per la presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana del País Valencià, Gemma Pasqual, denuncia que l’Estat espanyol “ha ultrapassat totes les línies vermelles i les normes més bàsiques de convivència” amb la seva “acció repressora” que “ens fa reviure els pitjors temps del totalitarisme patit fa dècades”.

El text assenyala que els valencians no poden romandre “quiets ni callats” perquè “això no va de votar a favor o en contra d’un referèndum legítim. Això no va a favor o en contra d’un govern escollit a les urnes en les eleccions més participatives en la història democràtica de Catalunya. Això va de democràcia”.

Els convocants han condemnat “la intromissió de les forces de seguretat de l’Estat espanyol en les tasques del govern de la Generalitat de Catalunya”, mostrant preocupació pels fets d’avui a Catalunya i demanant-se “quina serà la pròxima i contra qui, quan ens tocarà als valencians”. El manifest finalitza assenyalant que el País Valencià està amb el poble de Catalunya i remarca “no esteu sols”.

En declaracions als mitjans, el coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) Antoni Gisbert ha manifestat que el que Catalunya viu “una emergència democràtica” i que els valencians es veuen directament afectats perquè es vulnera el dret del poble català a expressar-se lliurament, s’ataca a les institucions i càrrecs electes escollits de manera democràtic i perquè es vulneren drets fonamentals com el de manifestació, llibertat d’expressió i pluralitat política. Gisbert ha advertit que els valencians també es veuran afectats quan vulguin negociar una millora de l’autogovern o del finançament.

El portaveu d’ACPV ha exigit “l’aturada de la repressió del govern espanyol” i “l’inici d’un procés de diàleg i pacte amb el Govern i les institucions catalanes”. Gisbert ha afegit que “la deriva autoritària del govern espanyol el situa a l’alçada del govern de Turquia i lluny dels mínims de qualitat democràtica exigible a qualsevol país de la Unió Europea”.

En aquest sentit, ha denunciat que des del cop d’Estat del 23-F “no hem assistit a una situació tan alarmant per a la democràcia a l’Estat espanyol” i ha fet una crida als demòcrates perquè “al segle XXI no pot ser qüestionable el dret al vot”, assenyalant que davant d’aquesta situació cal “diàleg, pacte i respecte a l’opinió de la ciutadania i institucions catalanes que són els legítims representants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona