Política

setge a l'1-O

“Aquí no imprimim les paperetes”

Una impremta d’Amposta va respondre a l’escorcoll a Constantí amb un cartell irònic adreçat a la Guàrdia Civil

Poca dolçor hi ha, aquestes darreres setmanes, entre les empreses dedicades a la impressió, després que moltes hagin passat a engrossir una llista d’escorcolls i vigilància per part de la Guàrdia Civil a la recerca del material del referèndum. Aquesta situació, però, ha desencadenat també una onada de solidaritat dins el gremi, sovint passada també pel sedàs de la ironia.

A la impremta Pixpress, a Amposta (Montsià), es van veure astorats per les notícies com que la Guàrdia Civil vigilava durant uns dies la porta d’una altra impremta, Indugraf, a Constantí (Tarragonès). “Ens va semblar un abús el que estava passant a Constantí, i vam respondre amb una mica d’humor, sempre fent crítica constructiva”, explica el propietari de Pixpress, Rafel Duran. La resposta va tenir la forma, és clar, d’un cartell dissenyat i imprès per ells mateixos en què l’empresa ampostina es dirigeix al cos policial: “A l’atenció de la Guàrdia Civil: no estem fent les paperetes per a l’1 d’octubre... perquè no ens les han encarregat”, afirmació que ells completaven afirmant que si els l’encarreguessin, les imprimirien. “És tot tan absurd que t’ho has de prendre amb humor. I amb zero por”, sentencia Duran, que explica que impremtes d’altres punts de Catalunya els han demanat que els enviessin el disseny del cartell per fer-lo lluir també a les seves seus.

No són els únics. Molts establiments, com ara les llibreries Calders de Barcelona o la Tralla de Vic, han penjat cartells aquests dies a favor del dret a decidir dins la campanya Empaperem.

Tens capacitat de decidir... l’AMPA

Uns pares de les Borges Blanques copien el cartell de l’1-O, i un restaurant avisa que tancarà aquell dia
A.P

Vas néixer amb la capacitat de decidir”, resa el cartell oficial del referèndum de la Generalitat, i a l’AMPA de l’escola Joan XXIII de les Borges Blanques (les Garrigues) els va semblar que l’afirmació, tot i que ara sigui propaganda prohibida per decisió judicial, continuava sent ben certa si l’aplicaven a l’assemblea per escollir nova junta del dia 10 d’octubre. “Buscàvem maneres d’aconseguir més participació. Generalment, de 300 nens que hi ha a l’escola, tenim uns deu vots en aquestes assemblees. I com que el 10 d’octubre s’assembla a l’1 d’octubre, se’ns va acudir imitar-lo”, expliquen els membres de la junta actual.

Dit i fet. Entre els membres de l’AMPA hi ha un dissenyador, en Jordi Calvís, que va reinterpretar l’encreuament de vies amb l’estació de fons del cartell oficial, tot canviant-los per unes vies de joguina i un parc de la població. “No ho hem fet amb cap mena d’ànim de prendre partit per una posició política o altra sinó per intentar cridar l’atenció dels pares. Esperem que encara que l’oficial estigui prohibit, a nosaltres no ens diguin res”, reconeixen.

D’altres són molt més senzills, però sí que prenen partit de manera explícita. A la porta del restaurant Siurana, situat al petit nucli del Priorat del mateix nom, un cartell avisa des de fa una setmana que el dia 1 d’octubre tancaran per “defensar tot el dia la democràcia”. Els seus propietaris, l’Andreu i la Maria, ja van fer córrer rius de tinta fa uns anys en decidir pagar impostos només a Catalunya. “Ara animem a altres persones a seguir el nostre exemple el dia 1”, diu Andreu Bartolomé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona