Política

setge a l'1-O

escoles

Cap a l’escola

Els agents dels Mossos d’Esquadra comencen a complir l’ordre de la fiscalia i es presenten als centres educatius que també són seus electorals per informar els directors que caldria identificar els responsables d’obrir-los

La majoria de mestres els informen que els ajuntaments disposen de còpies de jocs de claus i que tampoc és la seva responsabilitat

Compleixen l’ordrede la fiscalia per identificar els responsables d’obrir els col·legis electorals

Primeres actuacions dels agents dels Mossos d’Esquadra per intentar identificar els responsables dels centres de votació. Seguint les ordres de la fiscalia, els agents van començar ahir, amb comptagotes, a presentar-se a centres educatius que també són seus electorals per informar els directors dels centres que la fiscalia podria actuar contra els responsables d’obrir l’1-O. La majoria de directors els van exposar que no en són responsables i que diverses persones disposen de jocs de claus.

A Lleida, diverses escoles del Pla d’Urgell i de la Noguera van rebre durant el matí la visita d’agents dels Mossos d’Esquadra enviats per la fiscalia dins de la causa general contra el referèndum. Segons va explicar un dels directors, els agents van preguntar per l’equip directiu, van interrogar-los sobre quines comunicacions havien rebut de part del Departament d’Ensenyament en relació amb la logística del referèndum, i els van preguntar sobre les claus per obrir i tancar els centres. La resposta majoritària dels directors, segons les fonts consultades, va ser que ells no havien rebut indicacions i que de les claus de l’edifici i dels codis en tenen còpia els ajuntaments, ja que els centres de primària depenen dels municipis. Els Mossos d’Esquadra van identificar els responsables d’aquests centres. Alguns ajuntaments de Ponent, com per exemple el de Cervera i el de Guissona, van rebre també la visita d’agents dels Mossos en funció de policia judicial interessant-se pels col·legis electorals amb un qüestionari sobre els espais i els seus responsables. L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va denunciar l’“assetjament” de l’Estat: “Ens tracten com si fóssim terroristes.”

A les comarques de Girona els directors de nombrosos centres educatius que faran de col·legis electorals van rebre ahir la visita d’agents dels Mossos d’Esquadra que els van demanar informació sobre la seva col·laboració en l’organització del referèndum. I el mateix va passar en diversos ajuntaments, com ara els de Celrà, Fornells de la Selva, Besalú, Cornellà del Terri,Cassà de la Selva l’entitat municipal descentralitzada de l’Estartit, la Bisbal, Olot, Pals, Susqueda, la Cellera de Ter, Amer, Anglès, Hostalric, Figueres, Castelló d’Empúries i Bàscara, on se cediran espais públics per a l’1-O. Els mossos van lliurar als responsables d’escoles i instituts i als alcaldes l’acta de requeriment i informació en compliment de la instrucció 5/2017 de la Fiscalia Superior de Catalunya. En aquesta acta, se’ls pregunta si han rebut alguna comunicació dels responsables del Departament d’Ensenyament en què se’ls demana la seva col·laboració en el referèndum, i també se’ls demana que lliurin, si el tenen, el material (urnes, paperetes) que hagin rebut per a la celebració del referèndum. En alguns municipis els alcaldes van signar l’acta i en d’altres es van negar a signar.

Vestits de paisà, com en els altres centres educatius, els mossos van presentar-se a l’escola de Sant Climent Sescebes, de la zona escolar rural (ZER) Requesens, l’institut de Llagostera, les escoles La Balca i Baldiri Reixac de Banyoles, l’escola Sobrequés de Bescanó, l’escola El Morrot d’Olot i l’escola de Garrigàs. En el cas de l’escola de Sant Climent Sescebes, de la ZER Requesens, es van limitar a manifestar que no havien rebut cap instrucció i els mossos van marxar. “Que els mossos visitin escoles és pur tràmit; per dir a la fiscalia que ham complert l’ordre”, va manifestar una mestra d’aquesta escola. A Girona, l’escena es va repetir però només en alguns pavellons esportius municipals.

L’alcalde de Celrà, Dani Cornellà, de la CUP, es va negar a signar cap document en relació amb el col·legi electoral (que serà el casal d’avis municipal, Can Ponac). També van anar a l’ajuntament de Cassà de la Selva, però com que no van trobar l’alcalde, Martí Vallès, van dir que hi tornarien avui.

A Banyoles, els mossos van anar a la llar d’infants municipal La Balca i l’escola Baldiri Reixac. A Amer i Anglès, les alcaldesses, Maria Rosa Vila i Àstrid Desset, respectivament (totes dues del PDeCAT), van negar-se a signar el document. Tampoc no va signar Josep Antoni Frias, alcalde d’Hostalric. A Figueres, els mossos van trucar directament a les persones que tenen identificades com a responsables de locals electorals (presidents d’associacions de veïns, directius d’instituts), i també a l’alcaldessa, Marta Felip, per citar-los a comissaria i firmar la notificació. A l’Alt Empordà, com que ahir hi havia una sessió del Consell Comarcal, els Mossos no van poder contactar amb alguns alcaldes; és el cas de Roses i Llançà, on s’espera avui la visita dels mossos a l’ajuntament. En canvi, l’alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, va recollir i firmar la notificació al Consell Comarcal, fet que va generar una certa confusió perquè es creia que havien entregat una notificació al Consell, i no era el cas.

2.306
col·legis electorals hi va haver en les darreres eleccions generals a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona