Política

Procés sobiranista

H.Rosi Song, visitant internacional per l’1-O: “És difícil no fer paral·lelismes amb altres moments històrics”

Romeva celebra una trobada amb la delegació parlamentària internacional i acadèmics que farà el seguiment del referèndum

El con­se­ller d’Afers Exte­ri­ors, Raül Romeva, ha cele­brat aquest dis­sabte una tro­bada amb la dele­gació par­la­mentària inter­na­ci­o­nal que farà el segui­ment de l’1-O, a la que s’hi ha sumat diver­sos visi­tants, prin­ci­pal­ment acadèmics, que han vin­gut a conèixer de pri­mera mà què està pas­sant a Cata­lu­nya. Entre aquests, l’acadèmica del Bryn Mawr College de Filadèlfia (EUA), H.​Rosi Song, que ha expli­cat als mit­jans de comu­ni­cació que és “difícil no fer paral·lelis­mes” entre el que està pas­sant ara i tar­do­fran­quisme: “Molts inci­dents que han tin­gut lloc els dar­rers dies recor­den altres inci­dents històrics”.

També des dels EUA, Mary Ann ha expli­cat que la qüestió cata­lana s’ha situat al mapa inter­na­ci­o­nal i que l’interès sobre què està pas­sant a Cata­lu­nya no para de créixer. “El procés ha posat una cara molt posi­tiva a la qüestió cata­lana als EUA”, ha dit.

Romeva els ha rebut al Palau de la Gene­ra­li­tat aquest dis­sabte al matí i han cele­brat una tro­bada per situar els obser­va­dors i visi­tants en el moment actual i conèixer breu­ment la història i el con­text que ha por­tat Cata­lu­nya fins l’1-O.

Entre els visi­tants, H.​Rosi Song, acadèmica ame­ri­cana interes­sada en la història espa­nyola que va des de la dic­ta­dura fran­quista a la tran­sició, ha expli­cat que ha dema­nat fons a la seva uni­ver­si­tat per poder viure l’1 d’octu­bre en pri­mera per­sona. Song ha des­ta­cat la importància de “tenir bona memòria històrica” i ha afir­mat que és interes­sant veure com aquesta “es perd” i “s’uti­lit­zen retòriques del pas­sat per expli­car el pre­sent”.

Ha afe­git que també exis­teix una qüestió de “patri­o­tisme cons­ti­tu­ci­o­nal” que també es pot veure als Estats Units. “Sem­pre hi ha un debat sobre si aquest docu­ment real­ment s’ade­qua al pre­sent o si és un docu­ment que ha de can­viar a mesura que ho fa la soci­e­tat”. Song ha rebut­jat la retòrica del “xoc ine­vi­ta­ble” en la qüestió cata­lana i ha con­si­de­rat “difícil” que la comu­ni­tat euro­pea hi inter­vin­gui. Tot i això, ha dit que resulta difícil igno­rat tanta gent que és vol expres­sar i ha asse­gu­rat que és una “no una qüestió de lega­li­tat sinó de democràcia, lli­berta i legi­ti­mi­tat”.

Una de les coses que ha sorprès Song és que des de fora “hi ha la impressió que hi ha molta tensió” a Cata­lu­nya i ha asse­gu­rat que un cop que ha arri­bat ha pogut com­pro­var que la gent con­ti­nua amb les seves vides diàries. “Des del car­rer puc veure que és molt dife­rent la visió”, ha afir­mat.

En canvi, Mary Ann ha con­si­de­rat que gràcies al con­flicte es coneix la qüestió cata­lana i ha asse­gu­rat que, en gene­ral, “la reacció de la gent és molt posi­tiva”. “S’entén això com una lluita pels drets democràtics i en gene­ral els mit­jans de comu­ni­cació també ho reflec­tei­xen així”, ha dit. Ann ha afir­mat que el procés “ha posat una cara molt posi­tiva” a la qüestió cata­lana als EUA.

La dele­gació con­vi­dada pel Diplo­cat compta amb la par­ti­ci­pació de 33 dipu­tats i euro­di­pu­tats inter­na­ci­o­nals de diver­ses tendències polítiques. El por­ta­veu de la mateixa és Dimi­trij Rupel, exmi­nis­tre eslovè d’Afers Exte­ri­ors i de l’Slo­ve­nian Demo­cra­tic Party. Al grup hi ha repre­sen­tació d’Ale­ma­nya, Grècia, Finlàndia, Eslovènia, Regne Unit, Suècia, Macedònia o l’Estat espa­nyol, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.