Política

Setge al procés sobiranista

Denúncia de l’alcaldessa de Girona contra l’Estat per la detenció de Cuixart i Sànchez

Se l’acusa d’estar emparant la vulneració dels drets a la llibertat d’expressió, reunió i opinió

La signen també representants d’Òmnium Gironès i l’ANC

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va presentar ahir una denúncia als jutjats de Girona contra l’Estat espanyol per la detenció del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el president de l’ANC, Jordi Sànchez. La denúncia conclou que l’Estat espanyol ha emparat “la vulneració del dret de llibertat d’expressió, de reunió i d’opinió” amb l’empresonament dels dos líders sobiranistes pel simple fet d’haver defensat “una idea política en el marc del dret de reunió i pacífica manifestació”. En la denúncia, que signen a més de l’alcaldessa el coordinador de l’ANC de Girona, Àdam Bertran, i el president d’Òmnium Gironès, Sergi Font, es considera que els motius de l’empresonament són “exclusivament polítics” i que amb aquesta mesura l’Estat espanyol ha violentat “els principis fonamentals d’un estat de dret, la garantia de les llibertats bàsiques.”

En el document que es va entregar als jutjats es recorda que la llibertat d’expressió i el dret de reunió estan inclosos en la Declaració Universal dels Drets Humans, i també en el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, adoptat pel Consell d’Europa el 1950 i ratificat per l’Estat espanyol.

“Sense arguments”

A la sortida dels jutjats, l’alcaldessa de Girona va dir que “és evident” que a l’Estat espanyol no existeix la separació de poders, i va pronosticar que l’Estat continuarà la línia repressiva que ha dut fins ara. En aquest sentit, considera “difícil de fonamentar la posició violenta, física i jurídica” que està utilitzant l’Estat i que per això cauen en “l’argument de la por” i “l’argument de qui no té arguments.” Madrenas va concloure que continuarà fidel a les estratègies i les accions que el govern de la Generalitat decideixi tirar endavant, per respecte a la voluntat dels catalans d’independitzar-se d’Espanya, manifestada en el referèndum de l’1 d’octubre passat.

LES FRASES DE LA DENÚNCIA

L’existència de presos polítics a la Unió Europea és un fet inaudit, totalment denunciable i democràticament rebutjable
[Amb les detencions] l’Estat espanyol vulnera els principals fonaments d’un estat de dret, la garantia de les llibertats bàsiques
Cal accionar tots els mecanismes de denúncia possibles, de cap manera una vulneració tan greu pot quedar sense resposta

La Policía Nacional li va barrar l’entrada a comissaria

La presentació de la denúncia es va fer ahir a mig matí als jutjats de Girona perquè no es va poder realitzar el dia abans. Dilluns, un cop es va conèixer la detenció de Sànchez i Cuixart, es va convocar d’urgència una concentració davant de l’ajuntament. Unes dues mil persones van acudir a la crida. Allà, l’alcaldessa va anunciar que anirien fins a la comissaria de la policia espanyola –a pràcticament un quilòmetre de distància– per presentar la denúncia. Quan van arribar-hi, la comissaria estava protegida pels Mossos. L’alcaldessa va demanar d’entrar per presentar el document, ja que la Polícia Nacional fa servei de policia judicial i el jutjat, a aquella hora, era tancat. La policia espanyola, però, li va negar l’entrada i la possibilitat de presentar la denúncia, argumentant que tenien “ordres superiors” de no deixar entrar ningú. Madrenas va considerar ahir que amb aquesta negativa es cometia una vulneració més dels drets bàsics ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona