Política

Brussel·les calla davant del cas de Sànchez i Cuixart

L’executiu europeu emmarca la decisió judicial d’empresonar-los en “l’ordre legal i constitucional intern d’Espanya”

Una vintena d’eurodiputats demanen l’alliberament dels presos polítics

Res a dir. La Comissió Europea es va amagar ahir de nou rere l’excusa de l’afer intern per no valorar l’empresonament dels presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Tot i els advertiments des de Catalunya, cada vegada més contundents, sobre com el rebuig de Brussel·les a implicar-se en la situació catalana pot acabar afectant l’europeisme, ahir els portaveus comunitaris van tornar a enrocar-se en el “no comment”.

De fet, Brussel·les modula el discurs segons més li convé, i a vegades converteix Catalunya en un afer europeu –quan el seu president, Jean-Claude Juncker, fa crides al diàleg o diu que Rajoy no li fa cas– i a vegades, quan la pressió de Madrid creix, decideix callar.

En la roda de premsa diària de la CE a Brussel·les, el portaveu Alexander Winterstein va emmarcar l’empresonament de Sànchez i Cuixart en “l’ordre legal i constitucional intern d’Espanya”.

La CE està seguint pràcticament en silenci els moviments de l’Estat. Segons el portaveu, el gabinet de Juncker va llegir la interlocutòria de la magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela, però ni així farà “comentaris sobre un procés judicial en marxa, ni sobre les seves implicacions”. Una posició habitual de la Comissió respecte a les decisions judicials, però que ha flexibilitat en ocasions per parlar de Turquia o Veneçuela, per exemple. Brussel·les té tanta al·lèrgia a comentar sobre Catalunya que el seu portaveu ni tan sols va saber confirmar si la CE té o no té contactes amb la Generalitat davant dels reptes actuals. “No em consta”, va dir Winterstein, dubtant visiblement en ser interrogat sobre possibles contactes amb el govern de Carles Puigdemont.

Després de les crítiques al to sobre Catalunya que utilitzava el portaveu de Juncker, Margaritis Schinas –un grec casat amb una espanyola cap de gabinet del Partit Popular– l’austríac Winterstein s’ha convertit en la cara habitual de la Comissió sobre la carpeta catalana. “L’especialista”, el va anomenar ahir el mateix Schinas. En declaracions a El Punt Avui, Winterstein va explicar que la setmana més intensa de preguntes sobre Catalunya va coincidir casualment amb dos viatges de Schinas, i que, per tant, van decidir que “seria més eficient” si ell continuava responent a les preguntes després de la tornada del grec. Així, va voler deixar clar que “no hi ha un portaveu responsable” de l’afer català. Tanmateix, des que es va produir aquest canvi, Schinas (ni cap altre dels portaveus principals) ha tornat a respondre a cap pregunta sobre el tema.

Crida a l’eurocambra

Mentre la CE es tancava en banda amb fredor burocràtica, a les portes de l’eurocambra es caldejava l’ambient. Prop d’una vintena d’eurodiputats de diversos països i grups polítics es van concentrar ahir a l’entrada principal del Parlament Europeu, a Brussel·les, per protestar contra l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. “Llibertat per als presos polítics catalans”, es podia llegir en anglès als cartells amb la imatge dels dos líders que sostenien polítics d’arreu d’Europa i de colors polítics diversos, entre ells conservadors, liberals, verds i d’esquerres. Seguidament, els van prendre el relleu una trenta de persones convocades per l’ANC de Brussel·les. També hi va participar el representant de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, que va qualificar d’“inacceptable” i “políticament inspirada” la decisió de la jutgessa Lamela.

LES FRASES

L’empresonament s’emmarca en l’ordre legal d’Espanya
Alexander Winterstein
portaveu de la ce
No em consta que la CE tingui contactes amb la Generalitat
Alexander Winterstein
portaveu de la ce
La decisió de la jutgessa és inacceptable
Amadeu Altafaj
representant de la generalitat a la ue

L’ombra de Catalunya en la cimera de dijous

És, com diuen en anglès, the elephant in the room, l’enorme problema que tothom veu però que ningú s’atreveix a mencionar. Catalunya no és en l’agenda oficial de la reunió de caps d’estat i de govern de la Unió Europea que se celebrarà dijous i divendres a Brussel·les, però serà inevitable que se’n parli. De fet, fonts europees admeten que els líders en parlaran si el president espanyol, Mariano Rajoy, treu el tema. En qualsevol cas, el primer ministre belga, Charles Michel, ja va obrir la veda en una entrevista a Le Soir, en què va dir que Catalunya “posa a prova” els valors europeus i que si fracassa el diàleg intern caldrà plantejar-se “mediació europea o internacional”. El conflicte ja ha estat, també, en boca de molts dels ministres europeus que han participat aquests dies en les reunions del Consell Europeu, tant els d’Exteriors com els d’Economia i Finances. L’article 155, si finalment s’aplica, podria enganxar el president espanyol a Brussel·les. El cap de l’executiu espanyol, que ja va decidir absentar-se de la recent cimera d’Estònia per la imminència de les votacions de l’1 d’octubre, aquesta vegada ha optat per ser a la trobada de Brussel·les per donar altaveu a la seva posició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona