Política

Interior prolonga per quart cop l’estada dels policies

Zoido allarga el dispositiu d’excepció Copèrnic almenys fins al 25 d’octubre en plena aplicació del 155

El cost segueix ocult

El PSOE convoca Puigdemont al Congrés i evita reprovar Santamaría

El dispositiu policial d’excepció Copèrnic, que va ser enviat a Catalunya pel Ministeri de l’Interior per impedir la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, continuarà desplegat al territori almenys fins al 25 d’octubre. Davant el venciment imminent avui de la que era ja la tercera pròrroga de la seva estada, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va traslladar ahir una ordre verbal per prolongar per quarta vegada la missió set dies més, coincidint amb l’aplicació de l’article 155 que es pot consumar a partir de demà.

El dispositiu Copèrnic contra l’1 d’octubre inclou més de 12.000 agents entre els més de 6.000 policies i guàrdies civils que ja operaven en territori català i els 5.500 agents dels dos cossos reclutats arreu de l’Estat. En casos com el de Huelva, la comitiva dels enviats va ser corejada amb càntics d’“¡A por ellos, oé!” dies abans de les càrregues policials que es van saldar amb més de 800 ferits l’1 d’octubre.

Ple imminent al Senat

A punt de sumar un mes en vigor, el dispositiu viu enmig del secretisme oficial de La Moncloa: a la imprevisió inicial que es va plasmar en el lloguer apressat de dos vaixells com el Rhapsody o el Moby Dada –cèlebre pel fet de tenir al casc dibuixos de la factoria Warner Bros com el de Piuet–, s’hi sumen una cadena de pròrrogues setmanals que no passen pel Consell de Ministres i l’ocultació a la població de l’import de l’operació. El calendari policial, però, va en combinació amb l’agenda política, i ahir fonts del Senat apuntaven el dia 26 d’octubre com una data propícia perquè la cambra alta celebri un ple extraordinari en què Mariano Rajoy sol·liciti i rebi –gràcies a la majoria absoluta del PP que se suma al suport del PSOE i de Ciutadans– l’autorització per suspendre l’autonomia i apropiar-se de l’autogovern català.

Mentre el camí del 155 obliga Rajoy a tenir l’aval del Senat, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va avançar ahir que el seu partit convocarà el president Carles Puigdemont perquè comparegui al Congrés a la comissió creada a iniciativa socialista per revisar el model territorial de l’Estat espanyol. Segons Sánchez, el Congrés “és el lloc per abordar les modificacions legislatives que resolguin la crisi política” i l’autèntica “institució mediadora”. D’acord amb el pacte que ha subscrit amb Rajoy per obrir el debat constitucional a canvi de l’aval del PSOE a l’aplicació del 155, Sánchez va detallar una primera llista d’assumptes que la comissió hauria d’abordar: el balanç del model autonòmic, l’ordenació de les competències, el nom de les comunitats autònomes, l’anàlisi de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estat del 2010 i el finançament autonòmic i local, entre d’altres.

En el seu particular joc d’equilibris, però, el PSOE va ensopegar ahir amb la seva pròpia agenda i va retirar la reprovació de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per les càrregues policials de l’1 d’octubre per evitar així incomodar el govern de Rajoy quan es disposa a aplicar l’article 155. “Però el que pensàvem ho seguim pensant”, es va veure obligada a justificar la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra.

LA FRASE

Citarem Puigdemont perquè el Congrés és on s’aborden canvis legislatius per resoldre la crisi política
Pedro Sánchez
secretari general del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona