Política

Tothom amb el ciri a la mà

Els ciutadans van acudir amb tota mena d’espelmes, candeles i leds com a símbol de la pau

Molts dels manifestants van expressar el seu estat de xoc després de l’empresonament dels Jordis i per l’atac a la democràcia

“No sé si serveix de res, però no podem deixar de sortir i manifestar el nostre rebuig”

Que s’havia de portar una espelma a la mobilització en defensa dels drets i la llibertat? Cap problema. Els ciutadans van fer prova ahir una altra vegada de perseverança i imaginació i van anar ben equipats: ciris eclesiàstics, espelmes aromàtiques, bugies de led, candeles decoratives de diferents mides i colors, canelobres de Nadal... tot plegat creava un entorn ben particular, entre monacal i tel·lúric, pels carrers a vessar a la cruïlla de Diagonal i passeig de Gràcia. “Em sembla una idea fantàstica, ja que l’espelma és senyal de pau i llibertat”, comentava Pili Domingo, que hi assistia acompanyada d’unes amigues. “L’espelma és el senyal d’Amnistia Internacional i avui serveix per agrair al govern espanyol que ens hagi agredit perquè si no la independència no tiraria endavant; ara, en canvi, ja ho tenim: és com l’arrós, s’ha d’esperar el moment exacte”, somreia Perejaume.

Perquè, això sí, malgrat algunes cares llargues de preocupació, regnava en l’ambient el bon humor i l’esperança. N’hi havia que s’ho prenien amb un punt zen, com la Núria Badia: “En aquests moments hem d’aportar més que mai la llum i la tranquil·litat, i cada espelma és un granet de sorra dins de la marea i molts granets fan una platja.” Més que parlar de la proclamació sí/no de la república catalana, per la Núria ahir es tractava de demanar la llibertat dels Jordis: “Hem d’anar dia a dia, amb el seu empresonament estem en un punt crític, i demà ja ho veurem.”

Entre les riuades de gent –famílies amb nens, gent gran, grups d’amics– que anaven amunt i avall, frec a frec, intentant ara buscar una perspectiva millor per mirar l’escenari plantat al davant de l’obelisc,o reunir-se amb parents i amics situats a pocs metres –però a quilòmetres si es compta en l’esforç que suposava reunir-s’hi–, s’havia d’anar amb compte de no cremar-se, amb tanta flama encesa. I qui no entenia d’on sortia aquella marea humana era una jove turista, que va passar plorant, amb el mòbil a la mà: “Estic perduda, no entenc res de res.” Més esportius, un grup de grecs van travessar la multitud per adreçar-se al seu hotel del carrer Còrsega: “Estem impressionats; estem d’acord amb vosaltres i explicarem el que hem vist al nostre país”, va sentenciar un d’ells. Per aquells que no havien tingut temps de passar pel xino a comprar unes espelmes (uns negocis que, entre estelades, banderes espanyoles i ara espelmes, segur que no traslladaran la seva seu), unes voluntàries de l’ANC passaven repartint ciris de plàstic groc. Resulta que procedien de Llívia: un carregament sencer cortesia de la casa.

De tant en tant, quan l’helicòpter de la Policía –banda sonora ja de totes les mobilitzacions i recordatori subtil que Catalunya viu en estat de setge– sobrevolava la zona, tothom alçava els llums al cel i xiulava... perquè, sí, també es flairava la indignació. “Mai vaig a manifestacions, només contra el terrorisme, però aquest cop l’empresonament dels líders d’Òmnium i l’Assemblea ha sigut tan xocant que és com una obligació venir, al marge de si ets independentista o no: és un tema de democràcia, d’exigir una separació real de poders”, opinava Eduard Cumplido. També hi havia desconcert entre molts dels manifestants: “No em pensava que arribessin a aquest extrem; m’agrada ser optimista, però ara és difícil, sobretot quan veus tanta gent que hauria d’estar a la presó i està lliure i dos pacifistes estan a la garjola”, deia Belen Ginart. “No sé si serveix de res, però no podem deixar de manifestar el nostre rebuig, no podem quedar-nos a casa.”

Nova lliçó de civisme
. Sembla que a base de manifestacions –i ja n’hem fet unes quantes–, els ciutadans de Barcelona s’hagin acostumat a això de caminar entre milers de persones i fer-ho sense massa empentes, amb paciència, amb cordialitat fins i tot, compartint el foc quan era qüestió d’encendre els ciris, compartint informacions, comentant les jugades... Ras i curt: ahir vam viure una nova lliçó de civisme col·lectiu. Això és el que demanaven els Jordis, oi?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona