Política

L’opció de les eleccions obre una esquerda en el PDeCAT

Almenys tres diputats de l’antiga Convergència anuncien que deixen l’escó al Parlament en saber la intenció inicial de convocar autonòmiques

Líders del partit afronten acusacions de “botiflers”

Dia de molts nervis en el Partit Demòcrata Europeu Català que va posar al descobert la divisió interna amb què afronta l’últim i definitiu tram del procés sobiranista, amb una part dels seus dirigents partidaris de tirar endavant la declaració d’independència, i una altra part partidària de frenar i d’optar per les autonòmiques davant l’amenaça de l’aplicació de l’article 155. Tot plegat es va concretar amb alguns d’aquests dirigents anunciant que plegaven del partit.

És evident que una hipotètica convocatòria electoral s’afrontaria amb una part important de l’electorat independentista molest amb el PDeCAT, com ho demostra el fet que la seu nacional va congregar ahir desenes de persones que hi van anar amb la voluntat de manifestar el seu desacord amb el nou rumb del procés. L’exconseller Jordi Baiget, per exemple, va ser qualificat de “botifler” i escridassat quan sortia de l’edifici a primera hora de la tarda.

El partit no només hauria d’afrontar el desafiament electoral amb una opinió pública decebuda i unes enquestes desfavorables a la contra, sinó que amb tota seguretat ho faria amb una sentència del cas Palau de la Música damunt la taula, fet que podria significar la primera condemna per corrupció de l’antiga Convergència. És una evidència, doncs, que el càlcul partidista no estaria entre els elements valorats per la presidència de la Generalitat a l’hora de posar damunt la taula la possibilita d’unes eleccions.

Una altra evidència és l’afebliment intern amb què arribaria el PDeCAT a les eleccions després que ahir almenys quatre elegits del partit anunciessin la seva voluntat de fer una passa al costat. Els més contundents van ser els diputats Albert Batalla, Jordi Cuminal i Joan Ramon Casals, que van anunciar, via els seus respectius comptes a Twitter, que abandonaran el seu escó. A més a més, Batalla i Cuminal van assegurar que abandonarien el partit.

Amb menys radicalitat es va pronunciar la diputada, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, que va advertir que necessitava “pair la situació i prendre decisions personals”. La reacció de Batalla, Casals i Lloveras és especialment significativa de com de tocat pot quedar el partit que confia a alçar el vol a través del capital polític dels seus alcaldes, com en el seu dia va ser Carles Puigdemont. Albert Batalla és el batlle de la Seu d’Urgell i Joan Ramon Casals, de Molins de Rei.

La divisió dins del PDeCAT també afecta el comitè executiu. Almenys dos dels seus membres, Marcs Castells i Vanessa farré, s’han manifest en contra de l’opció electoral. Tots dos van difondre una piulada curta però molt clara de la seva opció: “No vull eleccions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona