Política

La CUP insta a construir la República des de baix

Retreu que s’havia confiat massa en una actitud diferent de l’Estat i d’Europa

Un nou estat bastit des del poble. Això és el que reivindica la CUP, i l’eix central del discurs del diputat cupaire Carles Riera ahir al Parlament, que va constatar que, “sense encara estructures d’estat”, s’havia de construir “la República des de baix”, a partir del procés constituent –que va quedar definit en la segona proposta de resolució pactada amb Junts pel Sí– i de la lluita social des dels ajuntaments. Riera apostava per bastir “un contrapoder popular i institucional”, i tirar endavant la construcció de la República des de la resistència pacífica i no violenta, però “amb radical determinació”, ja que les eines que s’havien previst responien a un context que ha quedat “frustrat” per la resposta inesperadament agressiva de l’Estat i de la UE, i que per tant han quedat “depassades”. El diputat en aquest sentit era implacable i retreia que el govern preveiés un escenari que no s’ha produït, que no era altre que el del “diàleg i negociació amb un Estat més democràtic i amb una UE menys demofòbica i conservadora”.

Abans, això sí, Riera va lamentar l’actitud antidemocràtica de l’Estat en tot el conflicte abans de declarar la independència. “Hem habilitat totes les eines democràtiques possibles per referendar aquesta decisió: consulta, eleccions i referèndum, i si no se n’han habilitat altres és per manca de voluntat de l’Estat”, afirmava el diputat, que també justificava que no tirar endavant el mandat de l’1-O “seria assumir carències democràtiques de l’Estat com a condicionant insuperable”. Riera s’alegrava en aquest sentit que Catalunya s’independitza de l’Estat espanyol, però també d’unes elits catalanes “que prefereixen la tirania espanyola abans que la llibertat i la democràcia a Catalunya”. “Demanem que el Parlament, assumint els resultats del referèndum de l’1-O, declari que Catalunya esdevé un estat independent en forma de república”, reclamava Riera, abans d’instar el govern però també els ajuntaments que facin seu el mandat “a tots els efectes” inclosos en la llei de transitorietat. “Aquest pas, sàpiguen que el fem dempeus, amb el cap ben alt, no de genolls ni com a súbdits, sinó com a persones lliures, sense por”, tancava el cupaire.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona