Política

mobilitzacions pels presos

El clam per la llibertat torna a retronar a les places

Milers de persones s’apleguen davant els ajuntaments de les principals ciutats i capitals de comarca per protestar contra l’empresonament dels consellers i els ’Jordis’

Nova nit de cassolades arreu del país

Les places de les principals ciutats i capitals de comarca catalanes s’han tornat a omplir aquest divendres al vespre de ciutadans que han volgut manifestar el seu rebuig a l’empresonament de vuit consellers del govern català i també dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.

Unes 8.000 persones –segons la Guàrdia Urbana– s’han aplegat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant el Palau de la Generalitat, i als carrers adjacents per demanar l’alliberament de tots els “presos polítics” catalans.

El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu accidental d’Òmnium, Marcel Mauri, han desplegat una pancarta amb els rostres dels deu empresonats i el lema “Llibertat, presos polítics”.

Darrere la pancarta hi havia la diputada de Junts pel Sí Assumpció Laïlla; la diputada de la CUP Mireia Boya; el líder del grup municipal d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, i el diputat de Junts pel Sí Toni Castellà i l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert, els dos de Demòcrates. També han assistit a la concentració el secretari d’Economia, Pere Aragonès, i el portaveu de Junts pel Sí al Parlament, Roger Torrent, tots dos d’ERC.

Clam per la unitat d’acció

A Girona, unes 4.000 persones han tornat a omplir la Plaça de del Vi per expressar la seva indignació i exigir l’alliberament dels consellers i els Jordis. Els exdiputats Benet Salellas i Magda Casamitjana han demanat als assistents que de cara a les properes setmanes mantinguin la “unitat d’acció” per condemnar l’acció de la justícia espanyola que “engarjola gent innocent”. També ha intervingut el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, que s’ha mostrat afectat per l’empresonament de la consellera Dolors Bassa, de qui ha assegurat que és “una bona persona”. “No és normal que un estat tanqui algú com la Dolors”, ha lamentat. “No pot ser que hi hagi gent bona a la presó per defensar les seves idees polítiques”, ha ressaltat.

Més de 4.000 persones s’han concentrat per segon dia consecutiu a la plaça de la Font de Tarragona amb centenars de pancartes amb els lemes SOS Democracy o Llibertat. L’exvicepresident del govern i exlíder d’ERC Josep Lluís Carod Rovira i l’actor Oriol Grau han estat els encarregats de llegir el manifest. L’exlíder republicà ha reclamat “una gran victòria” el 21-D i ha retret el paper de la Unió Europea en l’assumpte català.

La plaça de la Paeria de Lleida s’ha quedat petita per acollir una nova protesta per reclamar la llibertat del govern i dels presidents de les entitats sobiranistes. Els al voltant de 2.000 assistents han començat cridant “llibertat” sense parar durant uns amb deu minuts. Després han seguit amb altres consignes com ara “Lluitarem fins al final”, “Visca Catalunya lliure” o “Vaga general”. La concentració ha finalitzat amb el cant dels Segadors.

També s’han fet concentracions a L’Hospitalet de Llobregat, Vic, Sabadell, Badalona, Mataró, Granollers, Igualada, Sant Celoni, Montcada i Reixac, Reus, Tortosa, El Vendrell, Vilanova i la Geltrú, Olot i Castelló d’Empúries, entre altres.

Unes 500 persones s’han aplegat davant l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, del qual va ser alcalde el vicepresident del govern, Oriol Junqueras. A Terrassa els manifestants han recordat dos dels consellers afectats pel 155, Josep Rull (empresonat) i Lluís Puig.

Cassolada

Després d’una jornada intensa de manifestacions a les carreteres i després a les places, el repicar de cassoles als balconsha tornat a anunciar, una nit més, que ja eren les deu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona