Política

El PDeCAT aclama com a candidat el president exiliat

Pascal reclama generositat per tancar la llista unitària i fa un pas més en assumir la defensa de la República

Conesa i Tardà avalen insistir en el referèndum pactat i la CUP reclama aclarir l’objectiu

El consell nacional del PDeCAT va aclamar ahir per unanimitat la candidatura del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, llançada per ell mateix divendres des de la televisió belga, perquè lideri la llista unitària que es vol conformar amb vista al 21-D amb l’objectiu de “preservar tot el que s’ha fet fins ara”, alliberar els presos polítics i revertir la intervenció de les institucions, segons la coordinadora general, Marta Pascal. El partit –que com ERC va ratificar l’aposta per una gran llista única “que incorpori totes les sensibilitats” i per tant inclogui, entre d’altres, la CUP, sectors de Podem i les entitats– considera Puigdemont el seu candidat fins i tot si no acabés cristal·litzant cap coalició, tot i que l’oferiment públic del president no va ser clar en aquest sentit. El PDeCAT, a més, defensa que també vagin a la llista tots els “privats de llibertat”, és a dir, els consellers empresonats –ahir hi havia cadires buides per ells, i l’esposa de Jordi Turull va rebre l’aplaudiment unànime–, i, si fos el cas, els membres i exmembres encausats de la mesa del Parlament, que ahir tampoc hi eren per ser amb les seves famílies i preparar la defensa.

Pascal reclamava “generositat extraordinària”, tant interna com externa, per mantenir la unitat fins al 21-D i, llavors, “desbordar les urnes”. “Per nosaltres no quedarà, no serem els de les condicions ni posarem traves a res”, va assegurar, tot reclamant que és “l’hora de la política”. La coordinadora va proposar un programa electoral que no sigui “gaire rebuscat ni elaborat”, sinó “clar”. Que inclogui la llibertat dels presos i la recuperació “absoluta” de les institucions i aposti pel nou estat en forma de república, fent “vinculant el mandat de l’1-O”.

El debat sobre el full de ruta, de fet, el van fer ahir diversos dirigents en públic. Des del mateix PDeCAT, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va insistir a RAC1 a reclamar generositat a ERC per presentar-se tots junts a “referendar la majoria independentista”. Això sí, va assegurar que “mai” renunciaran a l’opció d’un referèndum acordat, punt en què va coincidir el diputat d’ERC Joan Tardà a la mateixa ràdio: “Seria absurd.” Tardà, per cert, no va descartar un pacte de govern després del 21-D amb Catalunya en Comú per “ampliar la base” i iniciar el procés constituent. Pel seu cantó, l’exdiputada Eulàlia Reguant va condicionar a Catalunya Ràdio l’entrada de la CUP en un front unitari a l’objectiu que es fixi. “Llista única per fer què?”, va subratllar.

En tot cas, les referències explícites a la República, que Pascal havia evitat divendres després del comitè nacional, atansen l’acord amb la resta de forces, per al qual ahir a la tarda van seguir les reunions. Fonts properes, en aquest sentit, es van mostrar optimistes sobre la possibilitat que arribin a bon port. I aviat, perquè demà es tanca el termini per registrar coalicions, tot i que hi ha més temps per tancar les llistes, que s’han de presentar entre el 12 i el 17 de novembre. En una candidatura única, també hi entrarien els presidents engarjolats de l’ANC i Òmnium, Jordi Sénchez i Jordi Cuixart, i restaria per veure el paper dels diputats de Junts pel Sí, inclòs els independents, que s’han posat al servei del que es decideixi. Des de la presó, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Josep Rull van enviar ahir sengles missatges per reclamar la mobilització popular i la unitat del front republicà. Al vespre, el web que recull firmes per una llista única ja superava les 130.000.

Possible sanció a Vila

Un nou consell nacional del PDeCAT dissabte vinent haurà d’aprovar la seva llista definitiva, després d’un procés intern exprés aquesta setmana, en què la gran incògnita és qui serà el número 2. L’exconseller Santi Vila, que s’havia ofert però ahir no era al consell, està descartat, un cop constatat el rebuig de la majoria de les bases. De fet, arran d’això el comitè d’ètica del partit, presidit per l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, decidirà si se sanciona Vila per les crítiques a altres consellers després d’haver dimitit.

LES FRASES

Aquesta tristesa l’hem de convertir en més fortalesa, coratge i determinació per fer el que venim a fer
Marta Pascal
coordinadora general del pdecat
Seria absurd que l’independentisme deixés al calaix la reivindicació del referèndum pactat
Joan Tardà
diputat d’erc al congrés
Davant de qui posa sobre la taula que la millor solució és una llista única la pregunta seria: per fer què?
Eulàlia Reguant
exdiputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona