Política

Puigdemont i els consellers a l’exili, lliures

El president i els membres del govern que són a Brussel·les es personen de forma voluntària a la policia per fer front a l’ordre d’extradició

El magistrat no veu motius per empresonar els cinc polítics

Lliures. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els consellers Antoni Comin, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí van abandonar a última hora d’ahir les dependències de la fiscalia belga a Brussel·les després que el jutge instructor que ha va examinar l’euro ordre de detenció dictada per la justícia espanyola determinés que no hi ha motius per privar-los de llibertat. El jutge va dictar alguna mesura cautelar que es mantindran vigents mentre duri la tramitació del procés d’extradició.

La resolució del magistrat instructor es va fer pública quan faltaven 15 minuts per a la mitjanit d’ahir diumenge i en el seu pronunciament ben segur que hi va pesar el fet que Puigdemont i els seus consellers es van presentar voluntàriament davant les autoritats belgues disposats a col·laborar amb la justícia.

La declaració iniciada a les cinc de la tarda es va allargar fins a primera hora de la nit. Des que es van acabar els interrogatoris fins que el jutge va resoldre van passar unes dues hores. El magistrat disposava d’un termini que vencia a les 9 hores i 17 minuts del matí d’avui per comunicar si els membres de l’executiu català quedaven lliures o havien d’ingressar a la presó mentre no es resol l’extradició.

Davant la gran presència de mitjans internacionals, espanyols i catalans a les dependències de la fiscalia, les autoritats judicials belgues van mostrar una gran transparència i certa cordialitat, malgrat no disposar d’unes instal·lacions prou grans com per acollir tots els periodistes que van haver d’esperar llargues hores a la intempèrie aguantant fred, pluja i vent. L’expectació mediàtica els va agafar tant per sorpresa que quan es van captar imatges a través d’una finestra del president català declarant van apagar els llums de la sala per impedir més fotografies dels investigats.

Presentació voluntària

Els cinc membres del govern cessat es van presentar de forma voluntària ahir a les 9.17 hores del matí a la comissaria de la policia federal belga del carrer Royale acompanyats dels seus advocats, segons va confirmar el portaveu de la fiscalia de Brussel·les, Gilles Dejemeppe. Tots cinc van voler demostrar així la seva cooperació voluntària amb la justícia belga, tal com Carles Puigdemont ja havia anunciat en diverses ocasions que faria des que és a la capital europea. Segons l’advocat de Serret i Comín, Gonzalo Boye, els investigats “no tenen la intenció de sostreure’s a l’acció de la justícia”, sinó que només pretenen “poder-se defensar allà on se’ls garanteixin els seus drets fonamentals”.

Puigdemont i els consellers van ser traslladats amb cotxe i sense anar emmanillats pels mateixos agents a l’edifici de la fiscalia, on van esperar “privats de la seva llibertat” però no detinguts a l’audiència judicial, segons Dejemeppe. A petició dels advocats, el cas anirà per la via flamenca de la justícia belga, i no la francòfona i, per tant, serà jutjat per un magistrat flamenc i en el seu idioma.

A l’exterior de l’edifici de la fiscalia es van concentrar també un grup de ciutadans que amb banderes estelades i cartells van voler manifestar el seu escalf i suport a Puigdemont i els seus consellers.

La fiscalia belga és molt conscient de les implicacions del cas i la gran pressió mediàtica a la qual s’enfronten i es va curar en salut diversos cops durant la roda de premsa que va oferir al migdia reiterant que l’absència d’interferències polítiques en aquest procediment judicial. Així, Dejemeppe no es va voler pronunciar sobre la possible candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions del 21 de desembre i va recordar que és “el jutge qui determinarà les condicions del seu alliberament”. Després del pronunciament d’ahir del jutge instructor, ara s’obrirà un termini de 15 dies perquè es decideixi sobre la petició d’extradició.

Un cop s’hagi fet aquest pronunciament i en funció de quin sigui el resultat, els cinc polítics tindran la possibilitat de presentar un recurs davant un tribunal d’apel·lació, que hauria d’escoltar les dues parts. Així doncs, la decisió final es podria allargar fins a 90 dies a comptar des d’avui, circumstància que trasllada tot plegat fins després de les eleccions.

L’ex ‘premier’ belga: “Rajoy, un franquista autoritari”

La presència de Carles Puigdemont i els seus consellers a Bèlgica ha obert definitivament el dossier català, com ho defineix la premsa del país, i mostra d’això són els posicionaments públics sobre la qüestió que ahir van tenir l’exprimer ministre i socialista, Elio di Ripo, i l’actual viceprimer ministre i responsable d’Interior, Jan Jambon, tots dos molt crítics amb el govern del Partit Popular.

Di Ripo va pronunciar-se amb una piulada a Twitter on va criticar l’actuació de Mariano Rajoy, que va definir com un “franquista autoritari”. El líder socialista va deixar clar que no fa costat als postulats independentistes de Puigdemont però encara menys a una manera de fer política que no respecti les normes de la democràcia. També es va definir contra un possible empresonament de Puigdemont i va advocar per una solució federal per a l’Estat espanyol.

Per la seva part, Jambon va preguntar-se públicament per què la policia espanyola pega els ciutadans que van a votar i per què s’empresona un govern elegit a les urnes que “només ha fet que aplicar el seu programa electoral”. “Això passa en un estat i noto que hi ha silenci per tots costats. Què està esperant Europa?”, va preguntar-se abans d’afirmar que per sobre de les lleis espanyoles hi ha la legislació internacional dels drets humans.

També des de Bèlgica, l’excomissària europea de Justícia, Viviane Reding, va lamentar que Rajoy hagi deixat “podrir” la situació i va assegurar que la justícia no és la solució. Per la seva part, la socialista francesa Segolene Royal va criticar l’empresonament de polítics a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez pren uns dies per “reflexionar” si continua al càrrec després dels atacs a la seva família

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA