Política

Puigdemont pregunta als líders de la UE si acceptaran el resultat del 21-D o seguiran “ajudant Rajoy”

El president de la Generalitat demana a les autoritats europees que garanteixin que els comicis se celebrin amb transparència i neutralitat

Avisa que “els ciutadans no entenen que Europa no reaccioni davant els abusos” de l’Estat espanyol

El president Carles Puigdemont ha preguntat aquest dimarts als líders europeus si acceptaran els resultats de les eleccions del 21 de desembre o seguiran “ajudant Rajoy amb aquest cop d’Estat?”.

Ho ha dit aquest dimarts durant l’acte organitzat pels batlles catalans a Brussel·les, al qual hi han assistit uns 200 alcaldes i alcaldesses, els eurodiputats d’ERC i el PDeCAT i els quatre consellers que acompanyen el presidenta la capital europea.

Puigdemont ha alertat que amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució és un “cop d’Estat que restringeix llibertats i drets i amenaça Catalunya i Europa”. També ha incidit en què Catalunya és ara “l’únic territori” a Europa que pateix “l’anomalia democràtica de no tenir el seu govern ni el Parlament escollits” i tampoc “la llei fonamental” que aquests van aprovar.

El president ha subratllat que per als catalans “l’únic camí per esdevenir una república independent és la democràcia”. En canvi, ha constatat que a l’Estat espanyol “la repressió li serveix per imposar la seva força”. “Però mai ens convenceran”, ha afegit.

El cap del govern a l’exili ha assegurat que “als catalans els “agraden els reptes democràtics” i que participaran als propers comicis. Ara bé, ha demanat a les autoritats europees que garanteixin que els comicis imposats pel govern espanyol se celebrin “amb normalitat democràtica el 21D: sense presos polítics, sense policies amenaçant la llibertat d’expressió, sense repressió i sense límits a les idees dels altres”.

En una interpel·lació directa al president de la CE, Jean-Claude Juncker, i al del Parlament Europeu, Antonio Tajani, Puigdemont els ha preguntat si “és aquesta l’Europa que voleu? És aquesta l’Europa que ens convideu a construir?”. I és que, segons ell, els valors de la UE han estat “més ben representants” a Catalunya pels milers de ciutadans que van defensar les urnes i els col·legis electorals que no pas per la policia espanyola.

El president ha avisat que “els ciutadans no entenen que Europa no reaccioni davant els abusos contra la democràcia” i ha vaticinat que al final “Espanya haurà de respondre per aquests abusos davant la justícia internacional”.

“Quan els opositors polítics són la presó, ja no és democràcia”

Els quatre consellers que són amb Puigdemont a Brussel·les, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig també s’han adreçat, en unes breus intervencions, a les autoritats europees, en la primera vegada que se’ls ha vist tots cinc junts a la capital europea des de l’ordre d’extradició de Madrid.

La titular d’Ensenyament, Ponsatí ha fet notar als líders europeus que “quan els opositors polítics són la presó, ja no hi ha democràcia, i això és el que està passant a Espanya”. “Com més temps mireu cap a una altra banda, més temps estareu col·laborant amb aquests abusos autoritaris”, ha avisat. A més, ha denunciat que a més d’empresonar consellers del govern i activistes de la societat civil, ara la justícia espanyola també investiga docents per debatre a les aules sobre l’1-O.

El conseller de Salut, Toni Comín ha volgut deixar clar que cap d’ells va entrar en política “per convertir-se en màrtirs sinó per ser lliures”. Per això, ha garantit que seguiran endavant “per fortes que siguin les inclemències del trajecte”. “El destí és el mateix, potser durarà més, però continuarem i arribarem fins al final”, ha augurat. Segons ell, el conflicte actual “no és entre Catalunya i Espanya” sinó “entre una societat que defensa els seus objectius democràticament i un Estat que l’ha violentada amb autoritarisme i totalitarisme”.

El de Cultura, Lluís Puig, ha expressat el seu agraïment a totes les persones de l’Estat espanyol que els han donat suport, i ha recordat que la Cultura és un element fonamental en la democràcia. “Més cultura, millor democràcia i més llibertat”, ha receptat

La responsable d’Agricultura, Meritxell Serret, ha agraït el suport dels 200 alcaldes que han viatjat fins a Brussel·les: “La vostra força és la nostra força”.

Alcaldes i eurodiputats

A més dels consellers i el president Puigdemont, també hi han parlat la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) I alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras; el president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch; l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco; el de Sabadell, Maties Serracant; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

També els eurodiputats Ramon Tremosa (PDECAT), Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras (ERC), que també han fet una crida a la Unió Europea perquè respongui a la situació catalana. Els parlamentaris han advertit que a Catalunya estan en joc els valors fundacionals del projecte europeu.

  • 19:04 L'acte dels alcaldes catalans a Brussel·les acaba amb el cant dels segadors i una foto de família amb el president i els consellers a l'exili
  • 18:58 Puigdemont pregunta als líders europeus sí acceptaran els resultats del 21-D o continuaran donant "suport a Rajoy"
  • 18:56 Puigdemont: "Catalunya és l'únic territori d'Europa en el qual no hi ha la llei fonamental votada pels ciutadans, el Parlament ni el president del govern"
  • 18:55 Puigdemont: "Nosaltres estem disposats a respectar els resultats. El nostres ciutadans tenen dret a saber si el seu vot serà respectat"
  • 18:54 Puigdemont: "Convido les autoritats a assegurar la normalitat democràtica el 21D: sense presos polítics, sense policies amenaçant la llibertat d'expressió, sense repressió i sense límits a les idees dels altres"
  • 18:53 Puigdemont: "L'Estat espanyol amb la repressió imposa la seva força però no ens convencerà mai. Amb el compromís democràtic ens creixem"
  • 18:52 Puigdemont: "Ens queda un llarg camí per recorrer per arribar a ser una república independent i l'únic via per fer-ho és la democràcia"
  • 18:50 Puigdemont recorda que des "de Felip V fins a Felip V hem tingut una història plena de persecucions, però n'hem sortit reforçats democràticament"
  • 18:49 Puigdemont: "Sóc el 130 president de la Generalitat. No existim gràcies a la Constitució espanyola, hi sóm des de molt abans"
  • 18:48 Puigdemont: "Mai renunciarem a la nostra idea de país i de democràcia"
  • 18:46 Carles Puigdemont: "Espanya haurà de respondre per aquests abusos davant la justícia internacional"
  • 18:45 Carles Puigdemont: "Els ciutadans no entenen que Europa no reaccioni davant els abusos contra la democràcia"
  • 18:43 Puigdemont als alcaldes: "No sabeu el bé que ens va sentir el vostre escalf, la vostra presència"
  • 18:42 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'adreça ara als alcaldes que han viatjat a Brussel·les
  • 18:41 Clara Ponsatí: "Líders d'Europa, quan els líders polítics són a la presó ja no hi ha democràcia. Fins quan col·laborareu amb aquest abús?"
  • 18:40 Clara Ponsatí: "No ens rendirem a la por, serem lliures"
  • 18:40 Clara Ponsatí recorda que a més de vuit consellers i dos líders civils empresonats, ara també els mestres són cridats al jutjats
  • 18:38 Toni Comín: "El conflicte no és entre Catalunya i Espanya, és entre una societat que defensa els seus objectius democràticament i un Estat que l'ha violentat amb autoritarisme i totalitarisme"
  • 18:37 Toni Comín: "Cap de nosaltres es va posar en això per ser martirs sinó per ser lliures. El camí continua"
  • 18:36 Lluís Puig demana "més cultura, millor democràcia i més llibertat"
  • 18:33 Meritxell Serret agraeix la presència dels alcaldes a Brussel·les: "La vostra força és la nostra força"
  • 18:32 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els consellers pugen a l'escenari i són ovacionats pels alcaldes
  • 18:30 Ramon Tremosa: "Tenim un govern a la presó per haver complert el mandat que va rebre a les eleccions"
  • 18:27 Miquel Buch: "Davant el cop d'Estat governamental, els alcaldes estem compromesos amb el govern legítim, la llibertat dels presos polítics i la llibertat del nostre país"
  • 18:26 Miquel Buch: "Els alcaldes i alcaldesses recordem a l'Estat, al Món i a Europa el compromís de militància amb el nostre país"
  • 18:24 Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l'AMI al president Puigdemont: "Gràcies per fer possible els anhels de molts catalans"
  • 18:22 Maties Serracant: "El PP vol dirigir Catalunya amb el 155 i un 8% dels vots, però ja no som més una colònia"
  • 18:20 Maties Serracant: "Les autoritats locals mostrem la nostra solidaritat amb el govern legítim sorgit de les urnes"
  • 18:19 Maties Serracant: "El diàleg de l'Estat espanyol és empresonar líders civils i polítics. Demanem l'alliberament dels presos polítics"
  • 18:18 Maties Serracant, alcalde de Sabadell: "Espanya ha demostrat que té una nul·la voluntat de diàleg"
  • 18:16 M. Madrenas: "Ens sentim més segurs aquí [a Brussel·les] que a Espanya, on l'Estat ens ha colpejat, amenaçat, empresonat i forçat a l'exili"
  • 18:15 Marta Madrenas: "L'Europa dels Estats i dels capitals no és més important que els pobles i la gent"
  • 18:13 Marta Madrenas apel·la a la comunitat internacional perquè garanteixi la transparència i neutralitat de les eleccions del 21-D
  • 18:11 Marta Madrenas: "Alguns polítics espanyols ja diuen que no acceptaran els resultats del 21-D i continuarant intervenint-nos"
  • 18:10 Marta Madrenas: "No tenim por de les urnes, som partidaris de les votacions. No acceptarem cap lliçó de democràcia"
  • 18:07 Marta Madrenas, alcaldessa de Girona: "Els nostres ciutadans haurien de poder triar si volen un estat independent"
  • 18:06 Andreu Francisco:"L'Estat espanyol ha demostrat aquestes setmanes una manca de respecte total als drets fonamentals"
  • 18:05 A.Francisco: "L'1-O el govern va organitzar una consulta d'acord amb la legalitat del Parlament i hi van votar més de 2 milions de persones"
  • 18:01 Andreu Francisco, alcalde d'Alella: "Tenim dret a l'autodeterminació i Espanya ens ha de deixar decidir"
  • 17:59 Neus Lloveras (AMI): "Europa, ajudeu Catalunya si us plau!"
  • 17:56 Lloveras (AMI) explica a Brussel·les que la sentència del TC l'Estatut va impulsar el procés d'independència
  • 17:51 Neus Lloveras (AMI): "Volem denunciar la vulneració de drets fonamentals i demanar ajuda a Europa"
  • 17:47 Jordi Solé: "Només hi ha un govern de Catalunya. La meitat és a la presó i l'altra lluny de casa"
  • 17:45 Jordi Solé: "L'Estat espanyol exerceix un abús de poder; tot el que passa és per que hem volgut votar"
  • 17:43 Jordi Solé avisa que la idea d'Europa "trontolla" a Catalunya pel silenci europeu amb la repressió
  • 17:38 J.M. Terricabras: "Els catalans som europeus i defensem Europa, volem que Europa ens escolti"
  • 17:30 Comença l'acte dels alcaldes catalans a Brussel·les


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona