Política

mobilitzacions pels presos

Els talls de l’N-II i l’AP-7 bloquegen el trànsit internacional

Centenars de persones van bloquejar l’autopista durant tot el dia d’ahir a Borrassà

Al sud de Girona, el col·lapse a la via de pagament i l’A-2 va durar hores a Riudellots

Els dos principals eixos de les comarques gironines, l’AP-7 i l’N-II, van quedar tallats al sud de Figueres des de les sis del matí d’ahir: a l’autopista l’acció es va concretar amb centenars de persones que es van repartir en dues barreres humanes –una per cada sentit de la via– entre els dos ponts separats per uns centenars de metres que passen sobre l’AP-7 al terme de Borrassà. A l’N-II, la barrera la van formar centenars de tractors que van ocupar la via a la mateixa hora en dos punts: un al nord de Figueres, a l’entrada del cinturó de ronda, i l’altre al sud de la ciutat, a l’altura de la carretera d’accés a Vilamalla.

En tots aquests punts, els manifestants, tot i les negociacions –i pressions– a les quals van haver de fer front (per part dels cossos policials que els demanaven d’obrir puntualment el pas), es van mantenir ferms i només es va permetre l’evacuació de comptats vehicles de turisme, o per motius sanitaris (sortida d’algun autocar de gent gran, o pas d’una ambulància).

Les cues de vehicles que es van formar van arribar fins a prop de la frontera (en el cas de l’AP-7 i en sentit nord-sud), mentre que a l’N-II (en sentit sud-nord) els camions s’acumulaven en una llarga fila fins a Orriols. A la tarda Protecció Civil i Creu Roja van habilitar un servei d’avituallament (begudes i menjar) per als conductors de camions afectats pel col·lapse de l’AP-7.

Ferms i preparats

A l’altura de Borrassà i al llarg del dia d’ahir, la fermesa i determinació de les persones concentrades al mig de l’autopista evidenciava que l’acció havia estat atentament preparada. Centenars de persones d’arreu de la demarcació (des de Blanes, Olot, Roses o la Jonquera, entre altres punts) tenien com a única indicació ser a les cinc de la matinada a banda i banda de l’AP-7, a Figueres o Borrassà. Només unes quantes persones, coordinades des dels CDR (comitès de defensa de la República), sabien la destinació exacta i la finalitat de la mobilització.

El pas dels vehicles per l’autopista a Borrassà només va reprendre a partir de les vuit del vespre: l’arribada de 24 furgons de policia va portar l’organització a desconvocar la concentració. El transit va reprendre primer en sentit nord i les 21h en els dos sentits, després que els Mossos d’Esquadra desallotgessin sense més incidents les últimes persones que es mantenien a la via.

També a Riudellots

Més d’un centenar de persones van tallar també l’AP-7 a l’altura de Riudellots de la Selva durant més de deu hores, des de primera hora del matí. Pels volts de la una, van deixar passar alguns dels cotxes retinguts, però la protesta va continuar fins a les cinc de la tarda. Alguns dels conductors afectats pel col·lapse de l’autopista es van mostrar indignats –“estic aquí des de les sis del matí, aguantant”, deia algun– i van llançar proclames a favor de la unitat d’Espanya i a favor de l’empresonament dels vaguistes. També cap al migdia, els autors del tall de la carretera cridaven: “Som gent de pau” i “Llibertat, presos polítics.” Els Mossos d’Esquadra van intentar dispersar els convocats, però no se’n van sortir. Molt a prop, l’A-2 també va estar tallada durant hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona