Política

mobilitzacions pels presos

Aturada de país amb talls estratègics a les carreteres

Mai s’havien registrat tants bloquejos viaris en una jornada, setanta en el punt més àlgid

Els CDR van coordinar les accions, que a la tarda es van concentrar sobretot a l’Ebre, Puigcerdà i l’Empordà

Amb una quinzena de talls en carreteres en punts estratègics del país va fer-se de dia ahir, en la jornada de vaga general a Catalunya convocada pel sindicat Intersindical CSC i de mobilitzacions per reclamar la llibertat dels presidents de l’ANC i Òmnium i dels consellers. Els primers bloquejos es van fer a l’A-2 a Abrera, Òdena i Sant Joan Despí; a l’AP-7 a Vilafant i Santa Perpètua de Mogoda; la B-20 a Santa Coloma de Gramenet; la B-23 a Sant Just Desvern; la C-16 a Sallent, i la C-25 a Vic. Al llarg del dia van anar augmentant i en el moment de màxima concentració, cap al migdia, hi havia alhora una setantena de talls a la xarxa viària. A la tarda i cap al vespre, es van concentrar els màxims esforços a col·lapsar el trànsit a l’Ebre (N-340 a Camarles i també AP-7), Puigcerdà (N-152), la Seu d’Urgell (N-145) i l’Alt Empordà (AP-7 Borrassà/Vilafant i la Jonquera).

La mobilització, coordinada pels diferents CDR (comitès de defensa de la República), va fer aturar la circulació en punts concrets, sobretot en franges de primera hora del matí (a partir de quarts de vuit), al migdia i també a mitja tarda. Segons diferents fonts, mai s’havia registrar un nombre tan alt de talls viaris –i també en paral·lel de ferroviaris– en una aturada d’aquestes característiques. La dada de setanta carreteres bloquejades la va reconèixer en el balanç del migdia el secretari general tècnic del Ministeri de l’Interior, Juan Antonio Puigserver, que es va encarregar d’informar sobre el seguiment de la jornada de protesta a Catalunya.

Els CDR i també els estudiants, com també van fer ahir convocats sobretot al voltant d’Universitat per la República, ja havien assajat accions semblants en diversos punts del territori dijous passat, just l’endemà que entressin a presó a Madrid el vicepresident, Oriol Junqueras; les conselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs, i els consellers Carles Mundó, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull.

A Barcelona hi va haver moments de tensió a la Gran Via, a l’altura de la plaça de les Glòries, quan furgonetes de la policia espanyola van trencar, fent ús de la força, el cordó que formaven les persones concentrades. A la capital es van tallar les rondes, estudiants van bloquejar la Diagonal en diferents moments del matí i el CDR de l’Eixample Dret va col·lapsar durant una hora els accessos a l’estació del Nord, a Fort Pienc. Mentre que a Sitges va ser detingut un jove perquè tenia una ordre judicial que li impedia participar en manifestacions.

Frontera nord

A les comarques gironines, poc després de les sis del matí, ja es van tallar l’AP-7 i l’N-II al sud de Figueres (Alt Empordà). L’objectiu dels CDR empordanesos, que van acabar rebent suports dels de les comarques veïnes, va ser bloquejar el trànsit internacional, i centenars de camions no van poder seguir la ruta durant hores. A l’autopista, centenars de persones –que entre altres activitats van pintar a la calçada llaços grocs per recordar les persones empresonades– van tallar els dos sentits de la marxa als termes de Borrassà i Vilafant fins a les vuit del vespre. Després algunes persones es van negar a marxar i va intervenir la policia per fer-les fora

En el cas de l’N-II van ser centenars de pagesos, amb els tractors, els que van ocupar la via.

El resultat durant hores a l’Alt Empordà van ser de llargues cues que van bloquejar la frontera amb la Catalunya del Nord, tot i que es van deixar passos puntuals, sol·licitats pels Mossos, perquè passessin, per exemple, autocars amb persones grans i amb salut fràgil. Voluntaris de Protecció Civil van repartir beguda i menjar entre les persones que eren als vehicles atrapats a la zona.

A la Catalunya Central, el CDR del Montserratí va tallar durant tot el matí l’autovia A-2 a l’altura d’Abrera. Unes 250 persones d’Olesa de Montserrat, Esparreguera, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires van participar en el tall. Els manifestants van portar música i esmorzar per compartir, així com taules per jugar a jocs de taula, i pilotes de futbol. Es va exhibir una pancarta en què es demanava la llibertat dels presos polítics catalans. L’acció reivindicativa, que es va desenvolupar en un ambient festiu, va començar a dos quarts de set del matí i la via va estar completament tallada en direcció nord fins a les deu del matí, quan es va obrir un carril. La protesta va continuar fins a la una del migdia, quan va quedar desconvocada.

També l’AP-7, com a l’Empordà, va ser l’objectiu a l’Ebre. Els talls de trànsit organitzats pels CDR van provocar un col·lapse de trànsit monumental a l’autopista. Les protestes es van anar succeint al llarg de tot el traçat, però de forma especial a les comarques de l’Ebre i el Penedès. A més, es va tallar l’N-340 a Castellet i la Gornal i Avinyonet del Penedès en tots dos sentits de la marxa, així com a Amposta. Si fins al migdia els talls a l’AP-7 van ser intermitents, a partir de les tres es va fer una crida perquè la gent es dirigís a l’Ampolla, on el trànsit va estar tallat durant hores en els dos sentits de la marxa.

Cap a Aragó i Andorra

A les comarques de Ponent, la vaga va començar de bon matí amb una dotzena de talls als principals eixos viaris de la demarcació, promoguts pels diversos CDR de les comarques lleidatanes. La ciutat de Lleida també va viure un col·lapse viari important durant el matí, amb una marxa de centenars de tractors fins al centre de la ciutat.

La majoria de talls es van aixecar al migdia, però es van reforçar i van continuar durant la resta de la jornada els que interrompien el trànsit cap a Aragó i cap a Andorra. A la Seu d’Urgell es va tallar l’N-145 cap a Andorra; a Alcarràs, l’autovia A-2; a Almacelles, l’A-22, i a Alfarràs, la carretera N-230, que va en direcció Vielha i la frontera francesa. Molts vehicles van haver d’utilitzar carreteres secundàries per travessar la frontera amb Andorra. A les vuit del vespre aquests talls encara continuaven.

LES XIFRES

1
pla
va activar la Prefectura dels Pirineus Orientals a França recomanant als camioners que no entressin a Catalunya.
18
trams viaris
estaven afectats ahir a les set del vespre. L’AP-7 a Sant Celoni, l’Ametlla de Mar, Figueres i l’Ampolla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA