Política

En directe

Centenars de milers de persones es manifesten a Barcelona per la llibertat dels presos polítics

La Guàrdia Urbana xifra en 750.000 els assistents a la manifestació

La mobilització de la Diada per la Llibertat omple un tram de 3,3 km del carrer Marina

Barcelona ha viscut aquest dissabte una nova mobilització gegant organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. En aquesta ocasió, l’objectiu és reclamar la llibertat dels presidents de les dues entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i els consellers del govern empresonats per les autoritats espanyoles.

Almenys 750.000 persones (segons la xifra de la Guàrdia Urbana) i han desbordat el tram previst, que era entre el carre Pujades i l’avinguda Icària. La mobilització s’ha acabat estenent des de la Travessera de Gràcia fins a la plaça dels Voluntaris Olímpics i ha ocupat un tram de 3,3 km.

La marxa ha arrencat cap a un quart de sis de la tarda de la cruïlla amb el carrer Pujades per baixar fins a l’alçada de l’avinguda Icària, on hi havia l’escenari de la Diada per la Llibertat.

La capçalera ha lluït dues pancartes, una amb el lema Llibertat presos polítics i l’altra amb el de Som República. Al capdavant han desfilat els familiars dels presos polítics i els líders accidentals de les entitats, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri. Unes passes més enrere ho han fet dirigents de diferents formacions polítiques com ERC, el PDeCAT, la CUP, Catalunya en Comú o el PNB. També hi ha estat l’exsecretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín.

No hi ha assistit per consell del seu advocat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, investigada pel Tribunal Suprem (TS) per presumpta rebel·lió o sedició i malversació de fons, i que va sortir aquest divendres en llibertat després de dipositar una fiança de 150.000 euros. Forcadell, però, ha publicat un missatge a les xarxes socials per recordar els empresonats .

El carrer Marina s’ha començat a omplir de persones que s’han volgut sumar al clam per la llibertat dels presos polítics una bona estona abans de l’inici de la marxa. Molts dels assistents hi han arribat en un miler d’autobusos des d’arreu del territori. Uns 200 autobusos, amb uns 15.000 passatgers, ho han fet des de les comarques de Tarragona. El gran gruix ha sortit des de Tarragona, Valls, Reus, i també des de diferents punts del Priorat o la Conca de Barberà. 54 autobusos han sortit des de les Terres de l’Ebre, la majoria des de Tortosa, Amposta o Sant Carles de la Ràpita, tot i que també se n’han organitzat des de Móra d’Ebre o Gandesa, a més dels ciutadans que es desplaçaran a la mobilització amb cotxe particular.

Unes 5.000 més han vingut des de les Terres de Ponent en més de 90 autocars. És una xifra que s’acosta als vehicles que s’omplen cada any per la Diada de l’11 de Setembre tot i que aquesta vegada s’han hagut d’organitzar en només una setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona