Política

Eleccions 21-D

Els comuns s’ofereixen com a antídot a “l’engany” de la DUI

Domènech, Alamany, Albiach, Ribas i Nuet encapçalaran la llista de Catalunya en Comú i Podem a Barcelona

Colau reclama la llibertat dels presos polítics “perquè també donin explicacions”

Amb el públic que omplia un glacial pavelló de Sant Adrià de Besòs dret i victorejant-lo al crit de “President”, Xavier Domènech va tenir ahir el seu baptisme, laic, com a candidat de Catalunya en Comú-Podem per a les eleccions del 21-D. A banda d’aprovar les llistes pel conclave, l’acte va servir per falcar un dels missatges que seran eix en el relat de la coalició d’esquerres, i que passa per situar-se com l’única alternativa capaç de recosir un escenari polític, l’actual, dividit en dos blocs antagònics. Resseguint aquest fil, en cada una de les intervencions d’ahir hi va haver les mateixes crítiques a l’estratègia “repressiva” capitalitzada pel PP, Cs i PSC-PSOE, que a “l’engany” protagonitzat per JxSí i la CUP per defensar un projecte, la independència unilateral, que s’ha vist irrealitzable.

Abans dels parlaments de rigor, però, l’assemblea va ratificar les llistes. A Barcelona, els dos primers llocs seran per a Xavier Domènech i Elisenda Alamany, ferma candidata a futura portaveu del grup al Parlament. Fins aquí, cap sorpresa. El número tres, finalment, l’ocuparà Jéssica Albiach, de Podem. Aquesta tria ha provocat que Marta Ribas, d’ICV, que aspirava a ser tercera, s’hagi de conformar amb el quart lloc, i Joan Josep Nuet, d’EUiA i ahir fortament ovacionat, anirà de cinc. Susanna Segovia, figura clau en l’engranatge intern de BComú, serà sisena, i David Cid, coordinador nacional d’ICV, setè.

Amb l’enigma de l’estructura de la candidatura resolt, doncs, va ser el torn d’afilar discurs. La primera de prendre la paraula va ser Ada Colau, que va tenir paraules de record i una exigència de llibertat per als presos polítics per una qüestió de justícia, però hi va afegir un matís: “Els volem lliures perquè els puguem demanar, també, les explicacions que mereixem.” Uns paràgrafs més tard, i insistint en la idea, va instar directament JxSí a justificar “per què van proclamar una DUI i van desaparèixer després”, fet que, al seu parer, va suposar “un engany” a la pròpia militància independentista. Ja en clau obertament electoral, l’alcaldessa de Barcelona va recalcar que els comuns són l’única llista que pot fer front “a la desgràcia que és la polarització que està partint la política en dos blocs”. El seu to més dur, però, el va dedicar al PSC, just en un moment en què la militància de BComú encara tenia possibilitats de votar per pronunciar-se sobre la continuïtat del pacte a Barcelona. “No me’n sé avenir del que estic veient”, va començar dient l’alcaldessa, que va llançar un dard directe a Miquel Iceta. “És impensable que es faci selfies amb el racista de l’Albiol. Miquel Iceta, on vas?”, va clamar.

Domènech, al seu torn, també va desaprovar els últims moviments dels socialistes: “Estan pactant amb aquells que neguen el matrimoni gai”, alhora que va llançar un missatge de concòrdia per posar fi a la divisió social i política del país. “És molt més el que ens uneix que el que ens separa”, va proclamar. Punys enlaire, aplaudiments i crits de “¡Sí se puede!” retronant al pavelló. I, per rematar l’acte, Els segadors vibrant per la megafonia, seguit del Common people de Pulp.

LA FRASE

Volem els presos lliures perquè també ens puguin donar les explicacions que mereix la ciutadania
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

Encaix a Girona, Tarragona i Lleida

La resta de caps de llista de Catalunya en Comú-Podem al territori són una mostra gens casual de les diferents sensibilitats de la candidatura. La de Tarragona està encapçalada per Yolanda López, de Podem, mentre que a Girona l’escollit ha estat un independent, Llorenç Planagumà. Tot i ser de les més curtes, la seva intervenció ahir a Sant Adrià va ser de les més reeixides a l’hora de fugir del clixé o els eslògans, sobretot quan va parlar de cohesió territorial i la necessitat de repensar la relació entre Barcelona i el seu rerepaís. La candidata de Lleida serà Sara Vilà, d’ICV. Sense deixar les Terres de Ponent, en un altre ordre de coses ahir es va anunciar la dissolució del cercle de Podem per discrepàncies amb la direcció estatal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona