Política

Sànchez ho accepta i anirà de dos a la llista de Puigdemont

El president de l’ANC deixa el càrrec a l’entitat per participar en la candidatura, en què també hi serà present Ferran Mascarell

Mas vol que aquest cop no es fixin terminis per a la independència

Poc a poc, i en espera que avui s’acabin de concretar les candidatures que es presentaran el 21-D, ahir es va fer públic que el president de l’Assemblea, Jordi Sànchez, ha acceptat acompanyar Carles Puigdemont en la candidatura del president. La llista Junts per Catalunya tindrà com a número dos un dels líders de l’entitat civil que més s’ha involucrat en el procés i que ja fa un mes que es troba empresonat a Soto del Real, com a mesura cautelar, acusat d’un delicte de sedició arran de les protestes i mobilitzacions davant del Departament d’Economia, el 20 de setembre passat. Va ser el mateix Sánchez el que ahir va confirmar la notícia després de fer-ho saber per carta als socis de l’ANC i presentar la dimissió de tots els seus càrrecs, tal com recullen els estatuts de l’entitat. En la missiva, Sànchez justifica la dimissió “per les circumstàncies excepcionals que des del 27 d’octubre viu el país”. També elogia el paper que fins ara ha tingut l’ANC com a “motor imprescindible” de l’independentisme. Sànchez no obvia la seva situació actual d’empresonat i nega que el seu pas per la presó canviï la seva aposta per la independència de Catalunya. “Malgrat la duresa de la situació que vivim, els que estem empresonats o a l’espera de la decisió de la justícia belga estem clarament decidits a continuar”, escriu. Per Sánchez, la repressió a la qual estan sotmesos els líders independentistes “afebleix” l’Estat “als ulls del món”.

Tot i que hores d’ara es desconeix si Sánchez podrà participar en la campanya electoral per la seva situació, aquest és el segon cop que un president de l’ANC concorre a les eleccions. La seva antecessora en el càrrec, Carme Forcadell, s’hi va presentar fa dos anys amb Junts pel Sí i hi torna el 21 de desembre, tot i que sota unes sigles diferents. Forcadell anirà de quatre per ERC.

Mascarell, a la llista

A més de la presència de Sánchez, ahir també es va saber que Puigdemont ha ofert un lloc a la llista a Ferran Mascarell i aquest l’ha acceptat. L’exdelegat del govern a Madrid aquesta legislatura va ser cessat del càrrec a causa de l’aplicació de 155. En l’anterior legislatura, Mascarell va exercir com a conseller de Cultura i abans havia desenvolupat la seva carrera política en el partit del PSC i com a mà dreta de l’exalcalde Pasqual Maragall. Tot i que ahir no es va concretar quin lloc ocuparà en la llista, Mascarell podria ser una de les persones designades per portar el pes polític en cas que es mantinguin les ordres de presó per a Sànchez i els consellers cessats i en espera de quin paper pugui desenvolupar el president Puigdemont des de Brussel·les durant i després de la campanya electoral.

Qui ahir també es va referir a la candidatura que confecciona Puigdemont va ser l’expresident Artur Mas, que va retreure al cap de llista d’ERC, Oriol Junqueras, també en presó preventiva, que si vol subratllar la legitimitat del president “no se’l pot deixar sol” rebutjant la llista unitària, que una majoria de vots i escons sobiranistes en les eleccions del 21-D permetria “tirar endavant el procés amb totes les conseqüències”. En una compareixença al Fòrum Europa, Mas ha recomanat que, si bé seria un “desastre” renunciar al procés, no es posin aquesta vegada “terminis curts que ofeguin” per aconseguir l’objectiu de la independència, i va reclamar que s’actuï amb “intel·ligència política i no només amb comoditat estètica”. Pel que fa a les llistes dels comuns, ahir es va conèixer que el periodista Jaume Barbarà i l’alcaldessa Ada Colau tancaran la llista de Barcelona.

Núria Picas, Jenn Díaz i Ruben Wagensberg, a ERC

L’atleta d’elit Núria Picas formarà part de la llista d’ERC junt amb l’escriptora Jenn Díaz i l’activista Ruben Wagensberg. La corredora de muntanya, que ja va ocupar una posició de cua a la llista de Junts pel Sí fa dos anys, ara se situarà al voltant del vintè lloc de la candidatura republicana. “Amb la ferma voluntat d’ajudar el país us anuncio que estic molt il·lusionada de formar part de la candidatura d’ERC per a les eleccions del 21-D. La cursa de la meva vida”, escrivia Picas en els seu compte de Twitter. Qui ocuparà una de les posicions de sortida a la llista barcelonina dels republicans, i també com a independent, serà l’escriptora Jenn Díaz. L’autora dels llibres El duelo y la fiesta, Mujer sin hijo, Es un decir, Mare i filla i Vida familiar ocuparà la vuitena posició, després del conseller Toni Comín, pendent a Bèlgica de la petició d’extradició de la justícia espanyola.

Una altra incorporació a la llista dels republicans en posició de sortida és l’activista Ruben Wagensberg. Professor i productor musical, Wagensberg és l’impulsor de la campanya Casa nostra, casa vostra a favor de l’acolliment de refugiats i també membre de l’entitat recentment creada d’En Peu de Pau. Wagensberg ocuparà el novè lloc a la llista republicana per Barcelona. Antoni Castellà, líder de Demòcrates, ocuparà el quinzè lloc. Una incorporació simbòlica a la llista d’ERC és la de la monja teresiana Maria Victòria Molins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona