Política

Atacar el comerç, un clàssic

El TC suspèn, per enèsima vegada, la normativa que regula l’activitat dels botiguers catalans

La llei ja s’havia intentat adaptar a l’espanyola en temes com són les rebaixes

“Ni tan sols recordo quan fa que els botiguers no estem sota una llei catalana totalment plena i sencera.” La reflexió és d’Àlex Goñi, president de Pime Comerç, una de les patronals que han estat més crítiques amb la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre set articles de la llei del comerç, aprovada pel Parlament l’1 d’agost. Per l’associació, “la paralització de la llei és un nou cop des de l’Estat al normal desenvolupament de l’activitat comercial a Catalunya i tindrà conseqüències negatives per al sector”. “Hi ha una superposició de lleis impugnades i frenades i de dobles lleis que només generen incertesa, cosa que al final es tradueix en un embolic per al consumidor i un fet que et fa perdre moltes vendes”, lamenta Goñi.

Per la patronal Retailcat, el recurs presentat contra la llei de comerç és especialment greu perquè és una normativa que “tenia un ampli suport”. “Hi havia un consens important perquè recollia la majoria de propostes del sector, de manera que tothom estava bastant satisfet amb el text final”, assegura Joan Carles Calbet, president de Retailcat i també de l’associació d’empreses familiars Comertia. “La competència per regular l’activitat comercial –recorda– és de la Generalitat, així que no entenem per què han de venir de Madrid per dir-nos què hem de fer, sobretot si aquí ens hem posat tots d’acord.”

Els botiguers estan especialment molestos perquè, en alguns punts, el text català ja s’havia intentat adaptar a la normativa espanyola per esquivar un nou recurs, ja que l’anterior llei, la d’horaris comercials, ja fa anys que té molts dels punts anul·lats. “Alguns articles de la nova llei com el que fa referència a les 75 hores d’obertura setmanals (a l’Estat són 90 hores) ja sabíem que ens els tombarien, però no el tema de les rebaixes, ja que s’anava cap a la liberalització”, reflexiona Calbet. Efectivament, l’anterior llei catalana de comerç fixava dos períodes per fer rebaixes però, per primer cop –i no sense polèmica perquè no tothom hi estava d’acord–, la normativa deixava ara que fos el comerciant qui triés quan les volia fer. Això sí, a proposta del sector es va establir que la llei continuaria recomanant realitzar les campanyes en les temporades habituals (hivern i estiu). Abans del 30 de setembre, el consell assessor de la Generalitat hauria de recomanar les dates d’inici i de finalització de la temporada de descomptes de l’any següent.

Botigues de proximitat

La normativa comercial de la Generalitat sempre ha intentat defensar el comerç petit, de proximitat. En paraules del president de la patronal Pime Comerç, les lleis fetes des d’aquí s’adapten al model de comerç català, “que vetlla per l’equilibri en l’oferta comercial”. La normativa aprovada a l’agost i suspesa només tres mesos després també establia nous requisits per poder obtenir l’estatus de municipi turístic i, per tant, que les botigues de la localitat poguessin obrir en caps de setmana i festius. A més, la normativa estatal preveu que la pròrroga sigui automàtica, i la Generalitat considerava que, un cop expirat el termini de quatre anys, s’havia de tornar a justificar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona