Política

Més control sobre la llengua i tisorada al món audiovisual

El TC retalla la quota de cine en català fins al 25%

El sector també pateix la fi d’un impost bàsic per finançar-se

El mateix dia que el Teatre Nacional de Catalunya era el marc d’un solemne acte per presentar la llei del referèndum que havia de donar cobertura jurídica a la consulta de l’1 d’octubre, el Tribunal Constitucional recordava que feia anys que la pols s’amuntegava sobre quatre recursos que feien referència a l’estatus del català en àmbits tan diversos com és l’etiquetatge i l’acollida d’immigrants. Tot i que el TC només ha estimat parcialment els recursos que el PP i el Defensor del Poble van presentar contra els apartats lingüístics del codi de consum, la llei d’acollida d’immigrants, la llei de l’audiovisual i la llei del cinema, matisa, limita i fa una tisorada a diversos punts. En el cas de la llei del cinema 20/2010, la quota que han de complir les empreses exhibidores de projectar les sessions en català (doblat o subtitulat) es rebaixa del 50% al 25%. Per la Plataforma per la Llengua, es tracta d’un “atac directe”. El sector audiovisual recorda que la quota del 50% és un percentatge que s’havia d’aplicar progressivament però al qual mai s’ha arribat –ni de bon tros– perquè el govern no va desplegar el reglament previst per la llei. En tot cas, la rebaixa no ajudarà a apujar unes xifres que demostren clarament que el català està en franca minoria respecte a la resta de produccions. Segons el Consell Nacional de la Cultura i les Arts, la quota de pantalla del cinema en català era el 2015 del 3,1%. Les xifres continuen estancades.

De tota manera, el que més preocupa el món audiovisual català és la decisió del TC d’anul·lar l’impost que la Generalitat cobrava a les operadores d’internet, ja que servia per finançar el sector. Des de novembre del 2014, el cànon digital ha recaptat 33 milions d’euros.

Futur incert

Abans s’havien anul·lat altres impostos, com el dels dipòsits bancaris, però la diferència és que en aquest cas cinc dels dotze magistrats van emetre un vot particular. En el seu dia, el sector ja va posar el crit al cel i l’alarma s’ha accentuat. “Estem molt espantats”, reconeix Raimon Masllorens, president de l’associació Productors Audiovisuals Federats, ja que “el compromís del govern era fer l’any que ve una llei similar i posar-hi els mateixos diners, i ara sembla que no serà així”. “Són diners que ens donen empenta i permeten que fem coses molt potents. El que ha fet el TC és un drama, no té nom.”

Llengua i llibertat a l’Arc de Triomf

La 14a Festa pel Joc i el Lleure en català va omplir ahir el passeig Lluís Companys de Barcelona de jocs, concerts i tallers per reivindicar més presència de la llengua catalana en el món de les joguines. Organitzada per la Plataforma per la Llengua, l’edició d’enguany va estar marcada per l’actual context polític i social. Tant és així que en un principi es va plantejar suspendre-la en solidaritat amb els presos i el govern a l’exili. Finalment es va dur a terme i es va convertir en un clam per la llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona