Política

Un criminal de la guerra de Bòsnia se suïcida a l’Haia

L’excap militar dels bosnians croats, acusat de neteja ètnica contra els musulmans, va beure verí en ple judici després que se li ratifiqués la condemna a 20 anys

Va ordenar destruir el pont de Mostar

Slobodan Praljak, exlíder militar croat de Bòsnia, de 72 anys, es va suïcidar ahir davant de les càmeres de televisió durant una sessió del Tribunal Penal Internacional per a l’antigua Iugoslàvia (TPII). Praljak va morir en un hospital de la capital holandesa a conseqüència del verí que va ingerir després d’escoltar com el jutge ratificava la seva condemna a 20 anys de presó per crims de guerra, segons van informar mitjans croats i el mateix tribunal.

Praljak, que havia recorregut la condemna dictada el 2013 per crims contra els musulmans en la guerra de Bòsnia (1992-1995), va beure un líquid que duia en un flascó mentre el jutge confirmava la sentència. “El general Praljak no és un criminal de guerra; rebutjo amb menyspreu aquest veredicte!”, va exclamar dret a la sala, mentre s’acostava als llavis el recipient amb el verí que tenia guardat a la mà. El jutge Carmel Agius li va ordenar que s’assegués i va continuar llegint la sentència per a un altre acusat, però Praljak va fer saber –en croat– que havia ingerit la substància tòxica, fet que l’advocada defensora va comunicar al magistrat en francès. La vista va quedar immediatament suspesa i Praljak va ser traslladat a un hospital, on va morir. Les autoritats holandeses han obert una “una investigació independent” sobre aquesta mort.

Alt responsable de les forces armades de la república croata d’Herceg-Bosna, entitat autoproclamada dels croats de Bòsnia, Praljak va donar l’ordre el novembre de 1993 de destruir el pont otomà de Mostar, fet que, segons va estimar el tribunal en un primer judici, va causar “un dany desproporcionat a la població civil musulmana” d’aquesta ciutat. Símbol de la devastació bosniana durant la guerra, el pont, que datava del segle XVI, va ser reconstruït més tard. Mostar va viure un dels pitjors enfrontaments entre croats i musulmans de Bòsnia i prop del 80% de la part est de la localitat va quedar destruïda per la guerra. El judici ha estat seguit amb molta atenció a Zagreb. Praljak i cinc bosnians més van ser declarats culpables de participar en un pla de neteja ètnica contra els musulmans de Bòsnia. La sagnant guerra en aquesta exrepública iugoslava (1992-95), que va causar 100.000 morts i 2,2 milions de desplaçats, va oposar principalment bosnians musulmans amb bosnians serbis, però també bosnians musulmans amb bosnians croats després del fracàs d’una aliança inicial.

La sentència d’ahir va arribar una setmana després que els jutges imposessin una pena de cadena perpètua a l’excomandant militars dels serbis bosnians, Ratko Mladic, el carnisser de Bòsnia.

El tribunal tanca portes

L’entitat bosniocroata, que tenia el suport del govern nacionalista croat de Franjo Tudjman, va ser desmantellada formalment el 1996 com a part de l’acord de pau que va posar fi a la guerra. El president d’aquell “estat”, Mate Boban, va morir el 1997 i Tudjman, el 1999.

La vista d’ahir contra Praljak i cinc exlíders més per ratificar les seves condemnes són els darrers veredictes del TPII per crims de guerra comesos durant el col·lapse de Iugoslàvia, els anys noranta. El tribunal de l’ONU té previst tancar les seves portes el 31 de desembre després d’haver jutjat 161 persones.

LA FRASE

El seu acte parla de la profunda injustícia [...] contra el poble croat
Andrej Plenkovic
PRIMER MINISTRE DE CROÀCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona