Política

MONTSERRAT MOMPIÓ

NÚMERO 18 CATALUNYA EN COMÚ-PODEM

“Aconseguir el referèndum pactat és essencial”

Va néixer a Calella al 1993 però des de ben petita viu a Palafolls. Amb 18 anys va entrar a formar part dels joves d’Esquerra Verda i des del maig del 2016 n’és la coordinadora nacional

Com definiria aquestes eleccions?
No són unes eleccions normals. En un context d’aplicació del 155, amb l’autogovern de Catalunya suspès, sumat a tot el que hem estat vivint les darreres setmanes i tot el que s’ha fet, especialment des del govern del PP –amb el suport de Cs i el PSOE–, no podem parlar de normalitat. Creiem que és necessari que entre tots fem el possible perquè la campanya i els resultats del 21 de desembre puguin ser una clau de solució per Catalunya. Per tant, esperem que a partir d’aquestes eleccions es pugui parlar i dialogar per trobar solucions que ens permetin avançar des de majories socials àmplies.
Quin espai espera representar la seva formació en aquests comicis?
Aquella gent que no se sent identificada en aquesta política de blocs, i per tant no es situen ni a una banda ni a l’altre, però que sí vol fer avançar a Catalunya i que té la necessitat de mirar endavant. També aspirem a representar aquella gent que està farta del que hem viscut en els últims anys i que vol impulsar noves polítiques que permetin que Catalunya tingui una nova realitat i un futur millor.
Quins són els principals eixos del seu partit?
És important tenir propostes més enllà d’aquests blocs. Basem el programa en la recuperació dels drets socials que són fonamentals per a la gent, com ara l’habitatge, la salut o l’educació, entre d’altres. Tot això és molt important que no ho oblidem i que no passi com en aquests últims anys, en què les polítiques socials han quedat molt apartades del dia a dia.
A quines formacions es plantejarien donar suport en cas que fossin necessari?
Per ara no ens plantegem donar suport a cap formació perquè creiem que tenim l’oportunitat de guanyar, de poder ser la solució per Catalunya i desencallar aquesta situació. En tot cas, i arribat el moment, el que nosaltres farem és pactar amb aquelles forces progressistes que realment busquin aquest canvi a Catalunya, i amb aquells grups que, renunciant a la unilateralitat però també a la suspensió del l’autogovern, vulguin un canvi i unes millores socials pel país.
Se’ls ha titllat d’ambigus en la qüestió nacional.
És veritat que en la nostra formació hi ha gent que nacionalment s’identifica des de diverses postures: hi ha independentistes però també hi ha en la formació federalistes o confederalistes. Per tant, tenim un ampli ventall que el que fa és representar la diversitat del que pensa la gent a Catalunya. No som ambigus, simplement passa que no compartim els camins que alguns han decidit impulsar i que han anat deixant una majoria de persones de banda. Creiem que hi ha altres maneres possibles per fer les coses que ens permetin recuperar aquelles majories socials del 80% i poder avançar des d’una majoria social àmplia.
Però sí que hi ha un 80% dels catalans que volen un referèndum en condicions.
Aconseguir el referèndum pactat és essencial, i és necessari preguntar què és el que vol realment la gent a Catalunya. Però s’ha de fer des de les majories que possibilitin tenir un debat clar sobre les opcions que permetin defensar diverses posicions i que es puguin aplicar els resultats obtinguts com a vinculants.
El seu partit és el que compta amb més dones a les llistes. Encara s’està lluny de la incorporació de la dona a les institucions?
La incorporació de la dona en molts àmbits públics encara és una de les assignatures pendents. En la qüestió política per nosaltres és essencial la incorporació de la dona però també de les formes feministes. Ens alegra ser la formació amb més dones però també ens fa contents que la majoria de formacions n’incorporin més. És un pas endavant, però hem d’anar més enllà.
Han rebut alguna directriu des de la direcció nacional de Podmos per aquests comicis?
No. Amb Podemos tenim una relació fraternal i cal que les coses es parlin. És una realitat que ells participaran en aquesta campanya i ens ajudaran perquè creiem en el mateix projecte de l’Estat plurinacional.
Com a maresmenca, quines polítiques calen a la comarca des del Parlament?
Hi ha tres eixos bàsics: un és el dret a l’habitatge; és una realitat que el Maresme té molts problemes, com ara els desnonaments o l’augment del lloguer. Pel que fa al treball, som una de les comarques amb més desigualtats en aquest àmbit. El tercer eix té a veure amb la mobilitat, que fa que siguem una comarca poc cohesionada. Això comprèn des de la pacificació de l’N-II fins a l’alliberament dels peatges o el fet de fer subterrànies algunes vies de tren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona