Política

Eleccions 21-D

Iglesias acusa l’independentisme de “contribuir a despertar el fantasma del feixisme”

El líder de Podem erigeix CatECP com el “vot de la reconciliació” a Catalunya i el contraposa al “vot de la venjança”

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat l’independentisme d’haver contribuït, “potser sense voler o potser buscant-ho, a despertar el fantasma que és la major amenaça per a la democràcia, el fantasma del feixisme”. Ho ha dit en assegurar que han “fracassat” per haver promès un projecte polític que “sabien que era mentida”. En intervenir a l’assemblea dels comuns aquest diumenge a Sant Adrià de Besòs, Iglesias ha acusat també la dreta espanyola d’haver fracassat per haver “renunciat a Catalunya”.

En aquest context, i en apel·lar a les classes “humils”, Iglesias ha erigit CatECP com l’opció del 21-D per un vot de la “reconciliació” i l’ha contraposat al “vot de la venjança” entre els blocs “independentista o unionista”. “El vot de la venjança no contribueix a solucionar problemes”, ha resolt mentre l’escoltaven candidats dels comuns com Xavier Domènech i Elisenda Alamany.

Després d’assegurar que algunes formacions estan “encantades de tirar vinagre a les ferides”, Iglesias ha carregat contra un “doble fracàs”. El primer, el de la dreta estatal, a qui ha acusat de no saber construir cap projecte “atractiu” per al sobiranisme català. “Han renunciat a Catalunya; [...] tota la política a Catalunya està pensada per buscar vots en altres territoris, no els importa”, ha etzibat Iglesias a PP i Cs.

El segon fracàs, el de l’independentisme. Els ha acusat de fer servir paraules “grandiloqüents” per prometre un projecte que “sabien que era mentida”. “I els ho vam dir en públic i en privat”, ha assegurat Iglesias en recordar que van advertir les forces independentistes que fer més passos endavant podia tenir “conseqüències desatrosses” per Catalunya i l’Estat. “Potser sense voler o potser buscant-ho heu contribuït a despertar el fantasma del feixisme”, els ha etzibat el dirigent de la formació morada.

És en aquest context de polarització política que Iglesias ha erigit Catalunya En Comú-Podem com un “vot de reconciliació”. I l’ha contraposat a un “vot de venjança” entre els sectors independentistes i “unionistes”. “El vot de la venjança no contribueix a solucionar els problemes a Catalunya; hi ha una opció modesta, que no crida, que no s’embolica amb banderes, que diu la veritat amb un xiuxiueig”, ha assegurat marcant distàncies amb la via unilateral i també amb l’aplicació del 155.

En una crida per a construir un projecte en què “la diferència permeti caminar junts”, Iglesias també ha assegurat que optar per Cat-ECP el 21-D també suposa reivindicar un “instint de classe”. “Les banderes a vegades han fet oblidar aquest instint; demano a la gent humil de Catalunya que no ho oblidin, que cap bandera faci oblidar qui són els corruptes, qui va privatitzar escoles i hospitals, qui va pactar la reforma del 135, quines forces van pactar les amnisties fiscals”, ha llistat.

Just el dia abans que arrenqui la campanya electoral a Catalunya, el líder de Podem ha interpel·lat les classes treballadors també per recordar que partits catalans i estatals “s’emocionava amb banderes diferents però estaven encantats de compartir la bandera de Suïssa o el compte a Suïssa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona