Política

PAU JUVILLÀ

Segon de la llista de la CUP per Lleida

“Hi haurà un gran retrocés si l’independentisme no guanya el 21-D”

És biòleg i tècnic mediambiental, té 44 anys i dos fills. També és regidor de la Paeria per la Crida per Lleida-CUP i ara es presenta per ser diputat al Parlament

Com serà aquesta campanya?
No pot ser normal de cap manera mentre encara hi hagi presos polítics, mentre s’apliqui un 155 que ens pren les institucions, mentre es retallen llibertats i mentre tinguem un Estat en contra. Això ho explicitarem de manera clara durant la campanya, perquè es dona aquesta excepcionalitat i perquè qui va convocar les eleccions no era qui ho havia de fer. Però igualment serem molt propositius.
També hi haurà programa, el llistat clàssic de propostes?
També. A la CUP tenim programa i se centra en construir la República Catalana i avançar socialment. Nosaltres apostem per la sobirania dels Països Catalans, la República, la justícia social i combatre el capitalisme.
No sembla que hagin variat gaire des de fa anys.
És que sempre hem cregut en l’independentisme i el nostre marc mental és el del Països Catalans. I sempre hem estat socialistes i defensors de la justícia social. Ara actualitzem l’ideari i, per exemple, proposem que la República es doti de finançament amb un banc públic perquè no hagi de dependre de la privada, com ara.
Millor separats que amb la llista unitària que en un principi demanava el president Puigdemont?
Nosaltres estàvem disposats a participar en una llista de país, on no hi fossin els partits. Ens hi veiem més que amb altres solucions o propostes. Però, tal com es presenta tothom en aquestes eleccions, és a dir, separats, no treu que hi hagin objectius compartits, i quan sigui el moment ja es parlarà de com impulsar la República.
Creu que hi ha hagut un desencant en l’independentisme per com ha anat tot el procés de declaració de la República?
No ho crec, perquè tot aquest procés ha generat molts mecanismes d’apoderament de la gent. El referèndum de l’1 d’octubre no hauria estat possible sense la gent. El va aguantar la gent i ha estat el poble el que s’ha fet seu aquest procés i, per primera vegada, no s’ha deixat que tot quedi en mans de les institucions. Hi poden haver persones decebudes, però s’ha fet un pas endavant enorme.
I si hi ha una oferta de l’Estat per blindar el català i algunes competències, així com més recursos... Aleshores es desinfla l’independentisme?
Potser hi hauria gent que ho acceptaria. Però l’Estat ha demostrat que és hereu del franquisme, i vol l’homogeneïtat. Les diferències són un problema i el diàleg el veuen com una derrota. La suposada oferta de la qual a vegades s’ha parlat no hi serà.
I cap on anem?
Cap a la construcció de la República Catalana. Costarà i s’ha d’explicar que serà un procés llarg, però també s’ha de dir que ens en sortirem. N’estic convençut!
Què passarà, per vostè, el 21-D?
Crec que hi ha una majoria social que vol la independència i que vol construir la República. I que té il·lusió per seguir aquest camí.
I si no guanya l’independentisme?
Doncs que hi haurà un gran retrocés si l’independentisme no guanya el 21-D. Un retrocés molt important en recursos econòmics, en el foment de la llengua catalana o per tirar endavant lleis per ajudar a les persones, com les de la lluita contra la pobresa energètica. L’autonomia és un retrocés, i guanyar la independència vol dir construir la República Catalana.
I on serà la CUP, al Parlament?
Si la majoria vol la independència, voldrà dir que vol avançar en la República, i ens trobaran al costat i compromesos per treballar en aquesta línia. I si no, estarem al Parlament per tensar i buscar aquesta sobirania.
I entrar a formar part d’un hipotètic govern?
Aquesta seria una decisió que s’hauria de parlar i acordar en assemblea, que és com fem les coses a la CUP. De tota manera, personalment crec que de manera excepcional i instrumental es podria entrar en un govern, però només si fos per donar impuls a la República.
Vostès tenen molt clar que no es poden acumular càrrecs ni sous. Deixarà la Paeria si surt escollit diputat?
Clar! En parlaríem a la Crida per Lleida, que és la formació amb la qual ens vam presentar a les eleccions municipals i que engloba més gent i formacions, a part de la CUP. Però tenir dos càrrecs no és possible. I he comprovat que fent de regidor tens molta feina, molta, i no seria viable treballar al mateix temps al Parlament. Tenim clares les incompatibilitats. I, certament, no és cap drama, i ho hem demostrat en els canvis i relleus que s’han fet al grup parlamentari en els darrers anys. Tenim moltes persones preparades i treballant des de la base des de fa anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona