Política

ERC posa en relleu l’obra de govern i la contraposa al 155

El conseller Mundó torna a la presó l’endemà de sortir-ne per reivindicar el seu tancament de la Model

Rovira, que evita dir si restituiran Puigdemont, creu que el 22-D l’Estat haurà de dialogar

En el moment d’acomiadar-se dilluns, a la presó d’Estremera, el vicepresident i cap de llista d’ERC, Oriol Junqueras, va demanar al seu company de cel·la, Carles Mundó, que els que sortien treballessin sense descans per guanyar les eleccions el 21-D. I el conseller de Justícia, que amb els altres excarcerats i els exiliats serà un dels grans actius de la candidatura, ho va complir tan al peu de la lletra que, poques hores després, ja tancava a Vic l’acte inicial de la campanya i ahir al migdia tornava a la presó, en aquest cas a la Model de Barcelona, que ell va contribuir decisivament a tancar el juny passat, per reivindicar l’obra de govern del partit en el primer dia oficial de la cursa final. Al vespre, a més, participava en un acte de benvinguda que li retien al seu poble, Gurb.

El número 5 de la llista d’ERC, rebut a la Model amb aplaudiments i abraçades, també citava l’arribada del metro a la Zona Franca, la renda mínima de ciutadania, l’accés universal a la salut o la reparació a les víctimes del franquisme com a fites de l’última legislatura, que haurien estat impossibles d’assolir amb un govern segrestat des de Madrid. “El 155 és una anomalia, és la paràlisi, i si per a ells és la normalitat, que ho diguin, que diguin que no volen que Catalunya progressi”, emfasitzava el conseller, que acusava els partits unionistes de subordinar els interessos del país i de prendre posicions només per assolir el govern espanyol, a més de voler “anestesiar” les institucions catalanes perquè “no passi res” i la gent es desanimi. “La normalitat es recupera el 21-D”, deia.

“Com diu el nostre lema, la democràcia sempre guanya, i el 21-D anirà d’això”, indicava la número 2 i candidata de facto, Marta Rovira, que emfasitzava igualment la “bona feina” d’ERC al govern, i recordava que les eleccions han de permetre “restituir la democràcia i construir la República”. “Ens obliguen a assumir la campanya sense igualtat de condicions”, denunciava. En el torn de preguntes, això sí, evitava indicar si restituiran Puigdemont com a president, ja que dependrà de les majories parlamentàries i del govern que es pugui conformar, per bé que “prioritàriament” parlaran amb les altres dues llistes republicanes, JxCat i la CUP, amb qui ja han pactat tres punts essencials: l’exigència de l’alliberament dels presos, la restitució de les institucions i la construcció de la República, si bé en aquest cas admetia que el programa s’haurà de pactar després, ja que “caldrà veure per on començar i si el mandat és clar”.

Renúncia a la violència

En aquest sentit, Rovira recordava que l’única cosa a què renunciarà ERC és a la violència, i insistia a denunciar que aquesta no és la posició de l’Estat, que “utilitza fórmules no homologades a nivell internacional per combatre la discrepància política, i no les vies democràtiques”, en al·lusió a la via judicial i a “la violència d’estat que va exercir l’1-O i que està disposat a tornar a utilitzar, degradant fins i tot l’estat de dret”. Sigui com sigui, després del 21-D creu que correspondrà a l’Estat decidir “si es vol asseure a negociar o dona un altre cop de porta”, i en aquest sentit està convençuda que el resultat de les eleccions multiplicarà les veus que pressionaran perquè el govern espanyol s’avingui a un diàleg bilateral.

En al·lusió a la decisió del jutge Llarena de retirar l’ordre d’extradició del president i els consellers exiliats a Brussel·les, la secretària general d’ERC creu que respon al fet que la justícia espanyola “ha preferit no ser jutjada per la belga”, perquè en podia sortir malparada. “És una rectificació en tota regla davant la certesa que no els haurien extradit, han preferit no posar-se en evidència”, cloïa Mundó.

El 155 és la normalitat dels que no estimen Catalunya i volen prendre posició pel govern espanyol
Carles Mundó
número 5 d’erc per barcelona
Hem après una lliçó molt dura: l’Estat està disposat a aïllar-se internacionalment, a posar-se vermell
Marta Rovira
número 2 d’erc per barcelona
Aquesta campanya va de democràcia, per poder tornar la normalitat al nostre país i les institucions
Dolors Bassa
cap de llista d’erc per girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona