Política

Xavier García Albiol

candidat a la presidència de la Generalitat pel PP

“És bàsic que, a partir del 21, tots aparquem les diferències”

“Un referèndum no es preveurà mai en cap reforma constitucional. Només acceptaria sotmetre a votació, si hi participessin tots els espanyols, una actualització territorial de l’Estat”

“No és tan important el candidat com les polítiques que es duran a terme”

L’exalcalde de Badalona aspira per segon cop a presidir la Generalitat, tot i que, si es confirmen les enquestes, prou feina tindrà per no quedar l’últim en la cursa electoral del dia 21. Ell no es creu els sondejos i assegura que té molt clar que el PP serà una força decisiva en el nou arc parlamentari.

Com afronta els últims dies de campanya tenint en compte que les enquestes no són gaire optimistes per al PP?
Nosaltres els afrontem amb molta il·lusió i esperança, convençuts que el dia 21 hi pot haver un canvi en el govern de la Generalitat. Les enquestes a Catalunya sempre ens han donat pitjors resultats que els que hem acabat obtenint, perquè som un partit que té una bossa de vot ocult que no es manifesta en les enquestes. Som plenament conscients que el canvi no serà possible si no hi ha un PP fort.
No deien que el sector unionista per fi havia perdut la por?
Hi ha una part de votants, especialment les persones d’edat avançada, que encara tenen certs temors.
Firmaria tenir la clau del Parlament?
Firmaria ser la clau de l’estabilitat a Catalunya i, per tant, el nostre objectiu és convertir-nos en una formació decisiva en el nou govern.
Quina és la diferència entre votar el PP i votar Ciutadans?
Nosaltres tenim experiència de govern, hem demostrat que no canviem de criteri cada dues setmanes en funció de les enquestes, i en aquests moments fa falta un partit que tingui la capacitat de treure Catalunya de l’actual crisi econòmica i social. A Espanya ara només ho pot fer el PP. A més, dels tres candidats constitucionalistes, soc l’únic que té experiència en la gestió pública.
Què passarà a partir del dia 21 si el bloc independentista obté majoria absoluta?
Estic convençut que no passarà. Però, si passés, respectaríem el resultat com sempre hem fet. Ara bé, si l’independentisme pretén seguir en la línia dels darrers mesos, lamentablement entraríem en una etapa d’inestabilitat que obligaria el govern d’Espanya a actuar de nou.
Per tant, volen obligar l’independentisme a renunciar als seus propòsits?
No exigim cap renúncia a cap idea.
Com es fa compatible?
El mateix sistema democràtic preveu els camins perquè qualsevol força política pugui materialitzar el seu projecte, sempre dins de la legalitat. I ara no hi ha una majoria al Congrés que accepti els plantejaments independentistes.
I com vol donar resposta al 80% de catalans que reclamen un referèndum?
Un referèndum sobre la independència no es preveu ni es preveurà en cap reforma constitucional. La immensa majoria de la societat catalana el que vol és que es duguin a terme les reformes necessàries perquè Catalunya continuï sent el motor econòmic i social d’Espanya.
Com ho sap si ni tan sols han acceptat una consulta no vinculant?
Jo acceptaria sotmetre a votació, si hi participessin tots els espanyols, una reforma constitucional per actualitzar territorialment el país [l’Estat]. Però en cap cas un referèndum per separar Catalunya de la resta d’Espanya.
El PP dels últims anys ha pres decisions equivocades que han provocat un augment del nombre d’independentistes?
Quan un pren decisions cada dia, no sempre l’encerta. Però cap error pot justificar que s’hagi dinamitat l’estat de dret ni que s’hagi arribat a la situació de crisi política i institucional que han provocat Junts pel Sí i la CUP en els darrers mesos.
Pot estar avalat per parlar de conciliació entre els diversos blocs algú com vostè, que afirma “Els catalans de bé som els que ens sentim espanyols” i que crida ‘A por ellos’ amb les connotacions que té?
És bàsic que, a partir del dia 21, tots siguem capaços d’aparcar les nostres diferències i centrar-nos en allò que creiem que és important o urgent com ara recuperar la convivència en la societat i regenerar la confiança des d’un punt de vista econòmic. A partir del 21, hauríem d’intentar anar tots a l’una en aquells temes en què puguem coincidir.
Des de l’1 d’octubre, ha parlat amb polítics del bloc independentista?
Sí, cadascú amb els seus plantejaments i les seves idees, però jo soc una persona a qui li agrada parlar amb tothom.
Pot revelar amb qui?
Amb Jordi Turull.
Ja havia passat per la presó?
Sí.
Aquesta conversa l’ha fet reflexionar?
Jo crec que el PP no té res a veure amb la situació que han hagut de viure aquestes persones en les últimes setmanes.
És el govern del Partit Popular el que els destitueix i els treu la condició d’aforats, per exemple.
Quan un intenta dur a terme un cop a l’Estat, l’Estat s’ha de defensar. Quan algú intenta dinamitar un estat, s’ha de donar una resposta. La decisió de decretar presó preventiva no correspon al govern d’Espanya, sinó a un jutge. A mi ja m’agradaria poder celebrar una campanya amb una certa normalitat institucional i amb tots els candidats presentant les seves propostes. Però, quan algú provoca uns fets molt greus, ha de ser conseqüent.
Li ha transmès cap altre missatge?
Li he transmès que, després de les eleccions, la prioritat serà seure en una taula i generar confiança. I que els nostres comportaments han d’estar d’acord amb les normes de convivència i no provocar l’actual situació d’inseguretat.
Amb Carles Puigdemont, ha intentat parlar-hi?
No.
Què li diria si el tingués al davant?
Li diria: “Ja t’ho deia que podia passar, això.”
Té el desig de veure’l algun dia a la presó?
No tinc cap desig de veure ningú a la presó. Ara bé, quan algú presumeix d’haver vulnerat la legalitat, ha de ser conseqüent amb els seus actes. Si anirà o no a la presó, no depèn ni de García Albiol ni del govern d’Espanya. Depèn dels jutges.
Quins incentius tenen previst impulsar per tal que les empreses que han traslladat la seu social tornin a Catalunya?
El principal incentiu és que hi hagi tranquil·litat des del punt de vista polític i social. Estem estudiant amb el govern d’Espanya un paquet de mesures a través de bonificacions que afavoreixin el retorn de les empreses que han marxat, però que també facilitin que se n’instal·lin de noves a Catalunya.
No hauria estat més productiu no incentivar-ne la marxa?
S’han fet canvis normatius que faciliten els moviments de les empreses a tot Espanya, d’entrada i de sortida. Ho van demanar les mateixes empreses.
Les empreses han traslladat o han demanat traslladar la seu social, però no la producció. No és més aviat una mesura de pressió?
Quan vols traslladar una entitat, el primer que fas és emportar-te’n el domicili social; després, el fiscal; després, els centres de decisió... I te n’acabes enduent la producció.
Però això no ha passat i, en canvi, vostès fan un discurs alarmista.
A mi el que em preocupa és que els restauradors, els comerciants i els hotelers ens expliquin que, si no hi ha un canvi de tendència que generi confiança, al gener o al febrer hi haurà 3.500 treballadors que aniran a l’atur només d’aquest sector a la ciutat de Barcelona. La incertesa ara afecta les empreses, però molt aviat, si no hi ha un canvi, afectarà els treballadors.
A qui està disposat a fer president o presidenta de la Generalitat?
El millor candidat és Xavier Garcia Albiol.
I si la resta no hi estan d’acord?
Doncs ens hauríem de posar d’acord amb Miquel Iceta i Inés Arrimadas i prendre la millor decisió. En aquestes eleccions, no és tan important el candidat com les polítiques que es duran a terme.
Quin dels dos candidats prefereix?
La meva preferència és que hi hagi la millor opció de govern a partir del dia 21. No és un tema tant de persones com de polítiques i de tenir les idees clares.
El president o presidenta ja no ha de ser el de la llista més votada com sempre ha defensat?
En una situació de normalitat, ho hauria de ser, i així ho defenso, però crec que a Catalunya, atesa l’excepcionalitat que estem vivint, hem de generar un govern que creï confiança, i això només és possible amb els partits constitucionalistes.
Dimitirà si obté pitjors resultats?
Soc una persona al servei del meu partit, i ara i sempre faré el que el partit consideri adient. En tot cas, estic convençut que el dia 21 obtindrem uns bons resultats.
Mantindrà passi el que passi que vol tornar a ser alcalde de Badalona?
Jo vull tornar a ser alcalde de Badalona, però en aquests moments la meva única prioritat és governar Catalunya i que torni a ser un referent nacional [estatal].
Si té un càrrec en el futur govern de Catalunya, el PP de Badalona ja li pot anar buscant substitut?
Ara només puc dir que la meva prioritat és restablir la pau a Catalunya.
Durant molts anys l’hem sentit defensar la immersió lingüística. Han vist que criticar-la dona vots?
Amb el transcurs del temps, s’ha demostrat que aquelles iniciatives que eren positives fa uns anys han estat utilitzades tendenciosament pel govern de la Generalitat. Em sembla que la immersió lingüística s’hauria de sotmetre a un replantejament. No es pot aplicar la mateixa mesura d’actuació al barri de Sant Roc de Badalona que a un barri de la Catalunya interior.
En quants exemples es basen per dir que l’escola adoctrina?
N’hi ha molts. És inadmissible que en una escola bressol de Barcelona es faci cantar als nens “Llibertat [per als] presos polítics”.
I això dona per generalitzar amb tota l’escola catalana?
No, no. Jo crec que la immensa majoria d’educadors i directors de Catalunya són excel·lents professionals i molt vocacionals. En conec molts. Però n’hi ha una part que s’estan dedicant a adoctrinar.
Continua pensant que l’aplicació del 155 ha estat massa tova?
Crec que el 155 s’ha aplicat de la millor manera per arribar a acords amb el PSC i Ciutadans. Mariano Rajoy tenia l’obligació de prendre una decisió d’estat. Aquest 155 és fruit d’aquest acord, i em sembla que està donant bons resultats.
S’està perdent el nord en el moment en què s’arriba a prohibir un color?
Ningú en aquest país està prohibint un color. Hi ha alguns polítics que tenen una clara voluntat de fer servir el groc per fer una reivindicació política. No és el mateix. No crec que alguns estiguem perdent el nord, tot i que potser és cert que tots podríem actuar amb el cap més fred en alguns moments.
Quin model de mitjans de comunicació públics proposa?
M’agradaria tenir uns mitjans més imparcials i plurals, reflex de la societat catalana. No pot ser que els mitjans de comunicació públics de Catalunya s’hagin convertit en el principal instrument d’agitació del procés independentista.
És admissible que això ho afirmi algú que sent alcalde va provocar que la plantilla de Badalona Comunicació fes un comunicat en què denunciava ingerències polítiques?
El que vam aconseguir amb la televisió pública de Badalona va ser elevar l’audiència. En campanya electoral, els treballadors van dir que havien notat ingerències de tots els governs, i és un plantejament que respecto.
Especialment accentuades amb el PP.
A mi no em consta així.
Si pogués fer marxa enrere, canviaria alguna declaració o decisió seva dels últims mesos?
Si no em penedís de coses, no seria un ésser humà, però no recordo cap fet concret que m’hagi generat un trauma. Ben segur que m’he equivocat en algunes decisions, però cap ha estat transcendent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona