Política

Eleccions 21-D

Iglesias reivindica un executiu progressista que blindi l’autogovern

El líder de Podem considera que tant independentistes com “monàrquics” han fracassat a Catalunya

Domènech assegura que la seva candidatura és la millor opció per superar la política de blocs

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha apostat aquest dissabte per un govern de reconciliació de les forces progressistes que blindi les competències i les institucions catalanes, encara que el relat sigui “menys èpic”.

En el míting central de Catalunya En Comú Podem al districte barceloní de Nou Barris, el líder del partit morat ha assegurat que aquesta opció té més sentit que una tornada a la fórmula de JxSí i la CUP, on ERC i PDeCAT es barallen per qui ha de ser el president, o una Generalitat comandada per Inés Arrimadas, Xavier Garcia Albiol i Miquel Iceta “ballant al so d’Aznar i de Cs”.

Iglesias ha defensat l’opció que lidera Xavier Domènech d’una majoria progressista i d’esquerres perquè espatlla els relats dels dos blocs. I si bé ha reconegut que no serà fàcil, ha advocat per una fórmula que blindi les competències i “protegeixi un tresor de la democràcia espanyola com és la Generalitat”.

En aquest sentit, ha assegurat que Catalunya necessita un govern de reconciliació que protegeixi les competències de la Generalitat perdudes amb l’aplicació de l’article 155, en especial l’educació i la immersió lingüística catalana, “davant dels monàrquics que volen l’educació en una sola llengua”.

“Potser el relat d’aquest govern és menys èpic, però les coses de menjar no són èpiques”, ha advertit.

Per Iglesias, Domènech “és l’únic que té la clau, la sortida i l’alternativa”, perquè aposta per reunir les forces polítiques progressistes per construir una agenda social i impulsar un canvi a la resta d’Espanya.

Segons ell, “de blau o de taronja, la dreta no serà mai una alternativa política a Catalunya”. Al seu parer, els partits “monàrquics” no tenen “cap proposta per Catalunya, per donar una sortida democràtica, política i sensata al problema territorial”.

També ha carregat contra els independentistes, a qui ha retret que el fracàs del “processime” hagi fet que quaranta anys després “recuperi el sentit” una consigna com “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia”.

Alternativa a Puigdemont

En la mateixa línia, Xavier Domènec ha reivindicat un govern d’esquerres com “l’única alternativa” a Carles Puigdemont i Junts per Catalunya. Segons ell, és l’opció “més justa, per superar la fase actual com a país” i deixar enrere així un bloc, el constitucionalista, que “no suma”, i uns “fulls de ruta que no han dut enlloc”.

Per tot plegat, ha reclamat fer del 21-D una oportunitat per “reconstruir el país” i s’ha tornat a comprometre amb els electors a “no mentir mai, a no jugar a la ruleta russa i a construir un govern per a tots els catalans”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha obert l’acte de Nou Barris garantit que els comuns “mai” faran presidenta Inés Arrimadas perquè Cs “va néixer del conflicte” i per “atemptar contra la convivència”. “No passaran, no els ho permetrem”, ha assegurat.

Tampoc ha estalviat critiques als independentistes, que ha qualificat de “bloc dels irresponsables”, i ha assegurat que els comuns no se sumaran tampoc a aquesta via. “Mai més Catalunya fins al precipici en nom de Catalunya”, ha exclamat.

A més, ha retret als anteriors governs de la Generalitat no invertir “ni un euro” a les escoles bressol: “JxSí, ERC, CDC: vergonya”, ha denunciat.

Segons ella, “en un moment de màxima dificultat i tensió per Catalunya” Catalunya En Comú Podem “és la única opció que planteja una opció viable, seriosa i creïble, per superar la política de blocs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri