Política

eleccions 21-D

balanç

La Ràpita no oblida l’1-O

Els electors tornen a votar al pavelló firal on les càrregues policials van deixar uns 80 ferits

A Roquetes tapen amb un plàstic la il·lustració d’Ignasi Blanch

Els rapitencs no poden oblidar l’1-O. Han passat més de dos mesos però en la memòria col·lectiva estan gravades les imatges de les càrregues policials que van deixar una vuitantena de ferits al pavelló firal. Dels cinc col·legis electorals que hi ha al municipi, el pavelló és el que agrupa un major nombre d’electors, on es concentren vuit meses electorals. I molts veïns van tornar ahir a votar al pavelló, l’espai on els agents de la Guàrdia Civil van irrompre a cops de porra a primera hora del matí de l’1-O per emportar-se les urnes i les paperetes i evitar que els rapitencs es pronunciessen sobre el futur del país. “La gent estava amb les mans enlaire, no feien cap resistència, però aquells policies baixaven dels furgons amb la intenció d’atacar, es pensaven que aquí hi havia kale borroka”, va explicar un veí del municipi, Joan Gras, just després de votar al pavelló firal. El d’ahir, però, era un matí molt tranquil, assolellat i amb el mar en calma. Gras recordava que es va apartar del cordó policial però no va poder-ho fer la seua dona i encara ara es pregunta: “Per què ens odien tant?”

També va presenciar les càrregues Ana Vázquez, ella fa quinze anys que viu a la Ràpita però és gallega. “Vaig arribar al pavelló entre la primera i la segona càrrega policial, vaig quedar-me just al davant dels antidisturbis amb el meu gosset en braços i gairebé se m’ofega de la pressió que feien els agents policials, no sé com vaig poder sortir d’allí al mig. L’endemà em vaig passar el dia plorant”, va comentar l’Ana, que sosté que vivim en una “dictadura disfressada” i sota l’amenaça d’un altre 155. “Espero que a partir de demà es pugui continuar el futur de Catalunya allà on el vam deixar el 27 d’octubre, que caminem cap a la República”, va manifestar Carles, un altre dels electors rapitencs.

Sense produir-se grans aglomeracions de votants, el degoteig de veïns va ser constant durant tot el matí i la petjada de l’1-O es notava sobretot en els rostres de la gent gran. “La mobilització que s’ha creat al poble després del referèndum no la recordo per cap altre fet, a excepció de la tragèdia dels Alfacs, que també ens va sacsejar i ens vam mobilitzar per aconseguir el desviament de l’N-340”, va recordar Gras. Per la seua banda, l’alcalde de la Ràpita, el republicà Josep Caparrós, feia una crida a la participació. “Tenim l’oportunitat de tornar els cops de porra de l’1-O amb vots”, va dir Caparrós.

Però la Ràpita no és l’únic municipi ebrenc que va patir les càrregues policials el dia del referèndum, també al pavelló de Roquetes van irrompre els agents de la Guàrdia Civil. Un pavelló que ahir també era col·legi electoral, i on, per evitar represàlies per part de la junta electoral, es va tapar amb un plàstic negre el mural de resposta a les càrregues de l’il·lustrador Ignasi Blanch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona