Política

eleccions 21-D

balanç

Ciutadans s’impulsa a Barcelona

La formació taronja guanya en set dels deu districtes de la capital, que assoleix una participació rècord del 82%

Ciutadans va néixer a Barcelona la primavera del 2006, i ahir, quasi dotze anys després, guanyava les seves primeres eleccions a Catalunya i també a la capital catalana. La formació liderada per Inés Arrimadas va obtenir ahir més de 215.000 vots, un 24% del total, a Barcelona, el mateix feu on, en les catalanes d’aquell 2006, havia vorejat els 32.000.

El partit taronja va superar en més de 60.000 vots el seu resultat en les catalanes del 27 de setembre del 2015, i es va imposar en sis dels deu districtes de la ciutat: Ciutat Vella, Horta-Guinardó, les Corts, Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris, on, amb un 31%, va obtenir la victòria més clara, i 5.000 vots més que en les municipals de fa dos anys i mig va obtenir la Barcelona en Comú d’Ada Colau.

De fet, i com també al conjunt del país, els comuns, ara sota la marca CatComú-Podem de fet, van estar entre els grans derrotats a la ciutat de Colau, on van quedar per sota dels 86.000 vots de fa dos anys.

L’independentisme, però, va aguantar l’embat. ERC i JxCat van ser segona i tercera força, amb un 21 i un 19,5% dels vots, que sumats superen el 37,3% que va obtenir JxSí el 2015. La llista de Puigdemont es va imposar a l’Eixample i Gràcia i els republicans, a Sants-Montjuïc. Una altra cosa és la CUP, que, també com passa al conjunt de Catalunya, perd quasi la meitat de vots respecte dels anteriors comicis i amb prou feines supera el 5%. És el mateix que passa al PP.

El PSC, per la seva banda, sí que millora resultats. Però el seu creixement del 30% en vots només es tradueix en tres punts percentuals (de l’11,5% de 2015 a un 14,5% ara), per l’increment de la participació, que va assolir un nou rècord en enfilar-se al 81,57% (quatre punts i mig més que fa dos anys). A Sarrià-Sant Gervasi i les Corts, dos més dels districtes on va guanyar Cs, el percentatge de votants va arribar al 86%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona