Política

El PP toca fons en territori hostil i queda sense cap diputat, 25 anys després

Maria Àngels Olmedo (2,82% dels vots) queda lluny dels resultats del 2015 i no anirà al Parlament

La cap de llista diu que Catalunya i Espanya hi perdran

El PP va rebre ahir una gran patacada i va aconseguir els pitjors resultats a la demarcació des del 1992. Feia 25 anys que la formació que encapçalen Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría a l’Estat espanyol no tenia cap diputat. La cap de llista dels populars a la circumscripció de Girona, la figuerenca Maria Àngels Olmedo (2,82% dels vots i 11.423 sufragis), va quedar lluny dels resultats del 27 de setembre del 2015, i no podrà anar al Parlament.

Acompanyada del cap de campanya, Jaume Veray, Olmedo va seguir ahir a la nit l’escrutini electoral en un despatx de la seu del PP a Girona, a la plaça Josep Pla, molt a prop de la plaça Constitució. Un recent acord de ple de l’Ajuntament de Girona ha decidit proposar a la comissió del nomenclàtor que el nom d’aquest últim espai sigui substituït pel de plaça 1 d’Octubre.

La cap de llista dels populars va veure, des de ben aviat, que la nit no seria un èxit per als seus interessos, sinó més aviat tot el contrari. A mesura que se sabia el que havien triat els veïns i les veïnes de la demarcació i que arribaven interventors i apoderats del partit a la seu, es va comprovar que el pes del bloc del 155 s’ha desplaçat del PP a Ciutadans. Els gironins no van tenir cap possibilitat de mantenir l’acta de diputat del 2015, i durant molta estona els resultats els donaven només tres diputats a Catalunya; al final, van acabar essent tres.

Decepció

Olmedo no va fer cap valoració fins poc després de dos quarts de dotze de la nit. Va voler esperar que parlés primer el president del partit i exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol. La portaveu del PP a Figueres va reconèixer que era el resultat que esperava, però també va voler felicitar els vencedors.

La cap de llista del PP havia votat al migdia a l’escola Sant Pau i havia assegurat que “les eleccions autonòmiques són les més importants dels últims anys. Ens hi juguem el futur de Catalunya i Espanya”. A la nit, va admetre que el poble havia volgut que Ciutadans guanyés i que no li agrada que el bloc independentista sumi 70 diputats.

Fa poc més de dos anys, el PP havia aconseguit el 5,88% dels vots, amb 22.473 sufragis, cosa que va permetre que Enric Millo, l’actual delegat del govern espanyol a Catalunya, aconseguís l’acta de diputat. La formació que presideix Xavier García Albiol va arribar fins a 11 diputats, 1 dels quals l’esmentat Millo. Ahir, en canvi, Olmedo només va obtenir els esmentats 11.423 sufragis. Les dades d’ahir són amb el 99,75% del cens escrutat. A la demarcació de Girona, hi va haver un 81,53% de participació.

El Partit Popular havia obtingut representació en les anteriors set conteses electorals catalanes. Des del 1995, els conservadors havien aconseguit representació per Girona i fa cinc anys (el 25 de novembre del 2012), en va obtenir dos –Enric Millo i Sergio Santamaría– gràcies als 32.841 sufragis (un 9,6%).

L’any dels Jocs Olímpics

S’ha de recular fins al 1992, l’any dels Jocs Olímpics, per trobar l’anterior precedent en què la formació conservadora no va tenir cap representant. El 15 de març del 1992, els disset diputats gironins es van repartir de la següent manera: CiU, 11; PSC, 4, i ERC, 2. Aquell any, el PP va obtenir el 3,83% dels vots (9.786 sufragis). Quatre anys abans, el 1988, l’aleshores Alianza Popular no va obtenir cap diputat.

LA VALORACIÓ

No estic contenta. No ha estat el resultat que volíem, i crec que hi perdran Catalunya i Espanya. Agraeixo a la gent que ha confiat en el PP
[Sobre la victòria de C’s i sobre els únics 3 diputats a Catalunya] Això ho ha decidit el poble de Catalunya. Continuarem treballant pel PP
Crec que no és gens positiu que les forces independentistes hagin guanyat. Ho veig amb preocupació
Maria Àngels Olmedo
CANDIDATA DEL PP A gIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA