Política

Victòria de JxCat al territori de Carles Puigdemont

La candidatura rep més del 37% dels vots a les comarques gironines i obté set dels disset diputats en joc

La cap de llista gironina, Gemma Geis, destaca el triomf del bloc independentista

Triomf de Puigdemont a casa seva. La candidatura que liderava el president des de l’exili, Junts per Catalunya, va ser la força més votada a les comarques gironines amb gairebé un 37% del suport (36,71% dels vots), cosa que representa set dels disset diputats en joc. La candidatura que encapçala la vicerectora de la UdG i persona de confiança de Carles Puigdemont, Gemma Geis, va aconseguir 148.605 vots amb el 99% escrutat i amb una participació de gairebé el 82%, una xifra històrica a la demarcació. Els set diputats de JxCat per Girona són: Gemma Geis, Lluís Puig, Marta Madrenas, Narcís Clara, Lluís Guinó, Jordi Munell i Francesc Ten.

Junts per Catalunya va superar a la demarcació ERC, que durant tota la campanya electoral havia apel·lat al seu com l’únic vot útil el 21-D, al davant del vot cap al president a l’exili, contràriament al missatge transmès per la candidatura de JxCat. Amb els quatre diputats d’ERC a la demarcació i els set de Junts per Catalunya, sumen onze diputats, els mateixos que van aconseguir CiU i ERC quan van formar la llista unitària Junts pel Sí en les eleccions del 27-S del 2015, que encapçalava Lluís Llach i de la qual el president Carles Puigdemont, llavors alcalde de Girona, era el número tres. En les eleccions catalanes del 2012, CiU va ser el partit més votat a la demarcació gironina amb nou diputats i ERC era la segona força més votada amb tres diputats. Respecte de fa cinc anys, el partit republicà en guanya un i la candidatura d’independents i membres del PDeCAT, Junts per Catalunya, en perd dos si la comparem amb l’antiga CiU.

En el seu discurs de valoració de resultats, Gemma Geis va destacar el fet que “una candidatura amb només tres setmanes de vida” sigui la més votada a les comarques gironines. Gemma Geis, que vestia un jersei groc i es mostrava orgullosa per la feina feta i agraïda, va destacar l’augment de participació, un 7% més que en les eleccions del 27-S del 2015.

Geis va valorar el triomf de Junts per Catalunya en el feu de l’independentisme i casa de Puigdemont: “A la terra natal del president legítim de Catalunya, és on el crit de «No esteu sols» s’ha fet més evident que en qualsevol altre punt del país.” Gemma Geis, que fins ara no havia entrat en política, va destacar també el fet que la candidatura, amb molts independents, ha aglutinat un vot transversal. O Puigdemont o Rajoy. Aquest era el missatge que la candidatura liderada pel president a l’exili, Junts per Catalunya, havia basat en una campanya electoral, atípica, i que Geis ha reconegut, en diferents actes, que no ha estat fàcil. L’objectiu era “recuperar les institucions, desactivar el 155 i tots els seus efectes, que van d’alliberar presos polítics a restablir íntegrament el govern”.

Felicitar ERC i la CUP

La cap de llista gironina, Gemma Geis, va felicitar, pels resultats obtinguts, Dolors Bassa, número u de la llista republicana, i Natàlia Sànchez, la cap de llista de la CUP. Davant l’augment destacat de Ciutadans a les comarques gironines, que han doblat el nombre de diputats respecte del 2015, Gemma Geis va voler destacar l’anormalitat de les eleccions. “Això no anava d’un partit concret, sinó de blocs”, va ressaltar. Per afegir-hi: “Junts per Catalunya, ERC i la CUP hem arrasat a les comarques gironines i hem infligit el cop més dur a les forces del 155.” Geis va fer una crida a la unitat del bloc independentista tot assenyalant: “Ara ens toca seguir aquest camí plegats i reprendre el fil de la feina allà on les porres i el 155 ho varen parar tot.”

LES FRASES

Junts per Catalunya, ERC i la CUP arrasem a les comarques gironines i hem infligit un cop dur a les forces del 155
A la terra natal del president legítim de Catalunya és on el crit de «No esteu sols» s’ha fet més evident que en cap altre lloc
Gemma Geis
cap de llista gironina

Decepció en perdre el vuitè diputat

Al llarg de tota la nit, i gairebé fins al 85% dels vots escrutats, la candidatura de Junts per Catalunya obtenia vuit diputats a la circumscripció. La militància i els simpatitzants reunits als salons de l’hotel Ultònia de Girona, on Junts per Catalunya a les comarques gironines seguia la nit electoral, van esclatar en una sonora decepció quan a dos quarts d’onze de la nit es va perdre aquest vuitè diputat en favor de Ciutadans.

Els assistents seguien els resultats en dues sales on s’havien habilitat pantalles gegants per seguir el recompte electoral. Un equip de la televisió francesa s’hi havia interessat i cobria la nit electoral al quarter general de Junts per Catalunya a Girona. A l’hotel Ultònia s’hi van veure la majoria d’alcaldes del PDeCAT a la demarcació, com ara Pere Lluís Garcia, de Bescanó; Salvador Coll, de Cornellà del Terri, i Lluís Guinó, de Besalú i número cinc de la llista. També Marta Madrenas, l’alcaldessa de Girona i número tres de la candidatura del president Puigdemont a la demarcació. A més de tots els membres de la candidatura gironina, acompanyats d’amics i familiars. Entre els comentaris que se sentien, en petites rotllanes, es percebia certa decepció. “Hauríem obtingut un millor resultat si s’hagués fet una llista única”, es va sentir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió