Política

eleccions 21-D

balanç

Ciutadans obté el quart diputat i marca la diferència

La formació taronja, liderada per Jean Castel, aconsegueix convertir-se en la tercera força a la demarcació de Girona i empata a diputats amb ERC

Ciutadans a Girona ha aconseguit fer efectives les millors previsions electorals i manté el creixement espectacular que ja va fer evident en les eleccions del 2015, quan va triplicar resultats i va assolir 48.364 vots i va triplicar els resultats del 2012. Una victòria, en part, a compte del PP, que es va quedar sense diputat. Encara més, en ple cor del sobiranisme, amb la llista de Junts per Catalunya liderant amb 7 diputats, els d’Inés Arrimadas van empatar amb ERC, segona força a Girona, a quatre diputats. I això que a les acaballes del recompte –aquesta edició es va tancar abans– tenien aspiracions fins i tot d’obtenir el cinquè, en disputa amb la CUP; de fet, el quart diputat de Cs el va esgarrapar a Junts per Catalunya, la formació que a Girona lidera Gemma Geis.

Jean Castel, visiblement satisfet, de fet eufòric, va esperar a fer declaracions fins que no hagués comparegut públicament la lider de la formació taronja a Catalunya, ja després del tancament d’aquesta edició.

Satisfacció continguda

El quarter general de Ciutadans eren dues sales de l’hotel Melià, a Girona. Jean Castel i el seu equip eren en una sala amb dues grans pantalles on seguien el desenvolupament de la jornada.

La segona era oberta al públic per fer la celebració i la compareixença final davant dels mitjans de comunicació. Les televisions escollides per anar seguint la jornada van ser Antena 3, el Canal 24 hores de Televisió Espanyola i TV3. A diferència d’altres comicis, la premsa va poder entrar per participar en el seguiment de la jornada a la sala de seguiment, on Castel i el seu equip anaven analitzant els resultats.

En un moment del recompte s’estava molt atent a les poblacions de Roses, Figueres, Blanes i Lloret de Mar. A Figueres, precisament, Ciutadans va ser la llista més votada, va superar per molt poc Junts per Catalunya i va quedar al davant d’ERC –que va quedar en tercera posició– per molt poc.

La satisfacció va ser també majúscula pel resultat assolit a la ciutat de Girona i aconseguir ser clarament la tercera força política. Amb el 99,63% dels vots escrutats, Ciutadans havia aconseguit 74.795 vots (21,73%) i ho feia amb una separació abismal amb la quarta força, el PSC, que aconseguia 34.852 (8,61%). ERC, la segona força a Girona i a la qual Ciutadans segueix, va assolir 87.875 vots (21,72%).

Unes dades especialment rellevants perquè –vegeu peça– la formació taronja ara té més marge de maniobra per abordar un tema que té pendent, com és la implantació al territori en les eleccions municipals. Jean Castel no va voler fer declaracions fins que Inés Arrimades ho fes. Amb tot, i amb comentaris previs, no es va estar de mostrar la seva satisfacció pel resultat, tot destacant que la seva formació tenia ganes de governar per a tots els catalans apostant per una millor gestió.

Creixement continuat

La gestió d’aquest antic militant del PP, que va ser regidor a l’Ajuntament de Girona, va aconseguir el 2015 representació al Parlament, amb dos diputats En aquell moment ja va triplicar els resultats de les eleccions del 2012, on va arribar als 48.364 vots (12,53%). Cal tenir present que, el 2012, Ciutadans va aconseguir 12.341 vots (3,58%) i cap diputat.

En espera de la valoració definitiva del resultat, la sensació ahir, a l’hotel Melià, era d’eufòria absoluta.

LES XIFRES

4
diputats
aconsegueix la formació taronja a la demarcació de Girona, on en tenia dos.
19,49
per cent
dels vots emesos –en el 99,75% de l’escrutini–, percentatge que supera el 13,35% obtingut el 2015.
78.838
vots emesos
aconsegueix Ciutadans –amb el 99,75% dels vots escrutats– i torna a ser una força a l’alça.

Un partit a l’alça amb els ajuntaments pendents

L’evolució de Ciutadans a la demarcació de Girona ha experimentat un més que notable creixement des del 2012, amb el que comporta la implantació del partit, si bé no èn l’àmbit local, la gran assignatura pendent. En les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015, Ciutadans va ser la segona força més votada al davant del PSC, la CUP i el PP. Un resultat que li va aportar dos diputats, això sí, quedant molt lluny de la primera força, Junts pel Sí –on participaven polítics de CiU i ERC–, que va obtenir el 54,89%, en nombre de vots. Cs va aconseguir el 13,35%. Aquest és un resultat important que avala el creixement de la formació taronja a les comarques gironines, especialment perquè en les eleccions del 2012 no va obtenir representació. En aquell moment, CiU va ser la llista més votada amb el 42,08% dels vots emesos, seguida d’ERC-Cat Sí (17,61%), PSC (11,89%) i el PP (9,61%). Ciutadans, doncs, es va haver de conformar amb el setè lloc, amb un 3.36% dels vots, darrere, i per molt pocs vots, de la CUP-Alternativa d’Esquerres (3,40%). El 2015, Cs amb el lideratge de l’expopular Jean Castel, va fer el salt a Girona. Castel va aconseguir plantar, des del cor del tradicional feu nacionalista gironí, dos diputats al Parlament de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona