Política

Eleccions 21-D

Els observadors exigeixen una reacció europea

Representants de la plataforma Diàleg UE-Catalunya demanen que Brussel·les pressioni Rajoy per asseure’s a parlar

Conclusions clares sobre el 21-D per als observadors internacionals. Els quatre representants de la plataforma del Parlament Europeu Diàleg UE-Catalunya, que van seguir sobre el terreny les eleccions, van confirmar ahir al matí que els resultats “reafirmen” la majoria independentista al Parlament de Catalunya, malgrat “les circumstàncies excepcionals” dels comicis. Una victòria electoral que, segons ells, requereix que Madrid reconegui el bloc independentista com a interlocutor i s’assegui a la taula de negociacions.

“Ara és l’hora del diàleg, la política i la fi de les mesures punitives imposades des de l’1-O”, va afirmar l’eurodiputada del Sinn Féin Martina Anderson. Per la seva banda, l’eurodiputat de l’NVA, Mark Demesmaeker, també va reclamar l’alliberament dels consellers empresonats i que “tots els polítics a l’exili puguin tornar per assumir el mandat com a homes i dones lliures”. Tanmateix, les seves exigències no només van anar dirigides al govern de Mariano Rajoy, sinó també a les institucions europees. “La UE ha de fer més que respectar els resultats: ha d’exigir al govern espanyol que obri un diàleg”, va demanar Anderson. Aprofitant que la UE ha intervingut a Polònia per la falta d’independència judicial, l’eurodiputada irlandesa va recordar que la Comissió Europea també ha de defensar “els valors democràtics” a l’Estat espanyol.

El grup d’observadors integrat també pels eurodiputats Sander Loones, de l’NVA, i la francesa d’esquerres Marie-Pierre Vieu van quedar molt satisfets de la jornada que van viure el 21-D visitant col·legis electorals de Barcelona. Entre els representants, sobretot va destacar Anderson, que lluïa un espaterrant vestit groc, color que, segons ella, no li va comportar cap problema. “Quin tipus de democràcia prohibeix el color groc?”, es va preguntar, però. Amb tot, els observadors van destacar el caràcter “pacífic i respectuós” dels catalans a l’hora d’anar a votar. “El problema no rau a Catalunya”, va senyalar Demesmaker.

Un cop tancats els col·legis, van seguir el recompte electoral des de la seu d’ERC. L’eurodiputada del Sin Feinn va destacar que “els partits independentistes van guanyar la nit” i, per tant, això va ser “més important que els resultats individuals de cadascun” dels partits. Però no tot va ser política ahir a la nit. El moment “més emocionant” per a Demesmaeker i Anderson va ser poder abraçar el seu excompany a l’eurocambra recentment alliberat, Raül Romeva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera