Política

Maduro allibera presos polítics per les festes nadalenques

Caracas anuncia un gest de bona voluntat tot advertint als dissidents que no reincideixin en les protestes al carrer

El govern i l’oposició reprendran converses al gener

El govern de Nicolás Maduro va alliberar, ahir, un primer grup d’opositors, en un gest de distensió per excarcerar més de 80 presos per Nadal, decidit a partir d’una recomanació de l’Assemblea Constituent.

La presidenta de l’Assemblea, Delcy Rodríguez, va anunciar la mesura que beneficia diversos presos –alguns detinguts des del 2014– subratllant que l’objectiu és que puguin “passar les festes de Nadal amb les seves famílies”.

Rodríguez encapçala l’anomenada Comissió de la Veritat, creada pel govern amb la missió d’investigar els moviments de protesta que exigeixen la dimissió de Maduro. Moltes persones han estat detingudes per aquestes protestes. Algunes ser arrestades en les manifestacions del 2014 –que van causar 43 morts– i la resta van ser detingudes durant les protestes al carrer de la primavera passada, que van causar 125 morts.

El destí dels opositors empresonats és objecte de negociacions entre el govern i la coalició de la Mesa de la Unitat Democràtica (l’opositora MUD), que s’estan duent a terme a la República Dominicana amb l’objectiu de trobar una solució per treure Veneçuela de la profunda crisi política i econòmica en què està immersa. Una tercera tanda de converses està prevista per a l’11 i el 12 de gener.

“Que quedi ben clar que les actuacions promogudes per l’oposició extremista veneçolana i que han causat la mort de veneçolans no es repetiran més”, va advertir, ahir, Rodríguez. Un avís que no comparteix el líder de l’oposició, Henrique Capriles, excandidat a les eleccions presidencials, que en el seu compte de Twitter va escriure: “[Els opositors] no havien d’haver estat mai empresonats! Exigir el respecte de la Constitució i un país millor no pot ser mai un delicte!” Entre els alliberats hi ha els activistes Andrea González, Betty Grossi i Dany Abreu, guanyadors de l’últim premi Sàkharov, atorgat pel Parlament Europeu.

A principi d’aquesta setmana, l’oposició havia reclamat a Maduro que tingués un gest de bona voluntat i alliberés abans de Nadal els “presoners polítics”, uns 268 segons càlculs de diverses ONG. El més cèlebre és Leopoldo López, en arrest domiciliari des del 6 d’agost i condemnat a prop de 14 anys de presó per incitació a la violència el 2014.

LA XIFRA

268
presos polítics
hi ha a Veneçuela, segons diverses ONG. El més famós és Leopoldo López, en arrest domiciliari.

Declarat persona ‘non grata’ l’ambaixador del Brasil

Redacció

Al mateix temps que anunciava un gest de distensió amb els presos, el govern veneçolà s’embarcava, ahir, en una escalada de confrontació amb el Brasil en declarar “persona non grata” l’ambaixador d’aquest país, Ruy Pereira, i també l’encarregat de negocis del Canadà, Craib Kowalik. “Les relacions diplomàtiques amb el Brasil no es restabliran fins que el govern [brasiler] no restableixi l’ordre constitucional que va trencar”, va dir la cap de l’Assemblea Constituent veneçolana, Delcy Rodríguez, en referència a la destitució, fa un any i mig, de la presidenta Dilma Rousseff i la seva substitució per Michel Temer. El govern brasiler no va tardar a reaccionar denunciant “el caràcter autoritari del govern de Maduro i la seva falta d’aptitud per al diàleg”. També va anunciar que aplicarà les mesures de reciprocitat corresponents. Quant a l’encarregat de negocis del Canadà, Rodríguez li va retreure “una ingerència permanent, insistent, grollera i vulgar en els afers interns de Veneçuela”. El Canadà ha alçat el to contra Maduro per incitar-lo al diàleg amb l’oposició i li ha aplicat sancions, com ara la congelació de béns i la prohibició d’accés al seu territori de 52 responsables veneçolans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona