Política

ADRIANA DELGADO

DIPUTADA ELECTA AL PARLAMENT DE CATALUNYA PER LA CANDIDATURA D’ESQUERRA REPUBLICANA

“Hem de treballar tots plegats per fer possible el mandat del 21-D”

Serà la segona legislatura que sigui diputada al Parlament. És regidora de Sant Vicenç de Castellet des del 2011 i va ser presidenta del Consell Comarcal del Bages dos anys

Adriana Delgado, de 39 anys, és regidora d’ERC a Sant Vicenç de Castellet des de fa sis anys i va ser presidenta del Consell Comarcal del Bages del 2011 al 2013. És periodista, ha treballat en diversos mitjans de comunicació i al Departament d’Universitats i Empresa en època del conseller Josep Huguet. Va ser diputada en l’anterior legislatura. Va entrar al Parlament el febrer del 2016, quan va ocupar el lloc de Muriel Casals.

Quina valoració fa del panorama polític que ha quedat després de les eleccions del 21-D?
Hi va haver unes eleccions que nosaltres consideràvem que eren il·legítimes però d’aquesta manera la gent ha pogut parlar, això és el que nosaltres volem, que la gent pugui parlar i pugui decidir. El que s’ha vist és que la gent ha ratificat el mandat de l’1 d’octubre i ha ratificat les institucions que hi havia abans del 155. Per tant hi ha una majoria independentista i una majoria republicana. El mandat és que aquesta gent torni a governar Catalunya i evidentment sense 155, amb els presos en llibertat i que puguem tornar a tenir les institucions catalanes a mans de la majoria que escull la gent i no per autoritat del govern espanyol del PP, que aquí és residual.
L’independentisme ha revalidat la majoria però Ciutadans ha estat primera força. Com interpreta aquest resultat?
Ciutadans ha sumat el vot útil del bloc del 155.
Es podrà implementar la República proclamada el 27 d’octubre?
Home, a veure, d’entrada el que hem de fer les tres llistes que ja vam anar de la mà per proclamar la República és seure, parlar, negociar i arribar a acords de manera immediata amb el que té a veure amb la constitució del Parlament i la formació del govern. I sobretot, i amb això segur que ens hi trobarem ràpidament i fàcilment, de manera immediata hem d’aconseguir el final del 155, la llibertat dels presos i recuperar les institucions. A partir d’aquí, en el moment en què tinguem el govern en marxa, el que nosaltres volem és implementar el que significa fer República, com ara lleis que el Tribunal Constitucional ens va suspendre o anul·lar. El que és clar també, i això és una cosa que nosaltres sempre hem demanat, és que la solució a un conflicte ha de ser política. Per tant, demanem al govern espanyol que no segueixi amb una ofensiva judicial com fins ara perquè és un error i perquè haurà de seure amb la majoria escollida pels ciutadans i buscar diàleg i una solució política a un conflicte polític legítim.
Creu que l’Estat espanyol farà aquest pas de seure en una taula a dialogar?
D’entrada ja veiem quina és l’actitud del senyor Rajoy i del govern espanyol. Hi ha una base democràtica que no és la mateixa per al govern espanyol que per a nosaltres. Nosaltres respectem el mandat democràtic i és el que ells haurien de fer. El que els demanem és això, respecte al mandat democràtic que surt de les urnes.
Les forces independentistes arribaran a un acord fàcilment com a mínim pels aspectes que em comentava?
Sí, sí, sí. Pel que jo sé en les converses hi ha bona sintonia per abordar els temes més urgents i que també suposen precisament poder tornar a controlar les institucions. Amb això evidentment anirem de la mà. Esquerra intentarà i buscarà que hi hagi una bona entesa amb els altres dos grups per complir el mandat democràtic. Hem de treballar tots plegats per fer possible el mandat democràtic del 21 de desembre. Tenim la primera data límit amb el ple de constitució del Parlament. Hi ha bona sintonia.
Qui ha de ser investit president o presidenta del govern?
Esquerra Republicana compleix els mandats democràtics i hem de treballar pel que va votar la gent. La gent ha votat que hi hagi una restitució de les institucions i del govern legítim. La gent va decidir restituir el govern legítim amb el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. Per tant, s’està parlant molt d’opcions. L’opció A és Puigdemont i no hi ha opció B. Ells hauran d’explicar com es podrà fer. La gent va triar que el govern fos encapçalat per aquestes persones però caldrà veure quina és la situació legal d’aquestes persones quan arribi el moment. Caldrà veure com es pot fer. L’objectiu principal és recuperar les institucions democràtiques. Constituir el Parlament i fer govern al més aviat possible.
Per què va decidir tornar-se a presentar a la candidatura d’Esquerra?
A veure, la legislatura ha sigut curta i molt intensa. Jo vaig entrar el 2016 quan va morir la Muriel. A més, ens trobem en un punt que crec que requeria certa continuïtat.
En què notarà el Bages i la Catalunya Central que vostè sigui diputada al Parlament?
En el seguiment dels temes territorials ja estàs al dia del que hi ha pendent, ja coneixes el funcionament parlamentari. En no començar de zero tens aquest avantatge. Al Bages sobretot seguir temes d’infraestructures i de la mineria, seran els temes principals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona