Política

judicialització del procés

presos polítics

Les defenses de Forn, Sànchez i Cuixart ja redacten els escrits per demanar-ne l’alliberament

Els advocats aprofitaran el contingut de les declaracions d’aquest dijous i els presentaran en els propers dies

L’acusació popular, exercida pel partit ultradretà VOX, vol que tots tres continuïn a presó

Les defenses del conseller Joaquim Forn, l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ja treballen en la redacció dels escrits per demanar la seva posada en llibertat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i els preveuen presentar en els propers dies. Un cop les defenses registrin els escrits, la fiscalia també haurà de fixar la seva posició abans que el jutge Llarena resolgui. Per tant, la decisió del Suprem no es coneixerà fins d’aquí a alguns dies.

Els advocats de Sànchez (Jordi Pina), Cuixart (Marina Roig) i Forn (Daniel Pérez-Esque) aprofitaran el contingut de les declaracions dels seus representats davant el jutge i els interrogatoris de la Fiscalia i el mateix magistrat per argumentar per escrit per què consideren que el jutge ha d’aixecar la mesura cautelar de presó preventiva decretada en el seu dia pel la jutge de l’Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela.

Els lletrats de Sànchez i Forn presentaran l’escrit entre aquesta tarda (via telemàtica) o divendres matí. La defensa de Cuixart ho farà en els propers dies i aportarà més documentació i vídeos, sobretot dels fets del 20 de setembre.

En el cas de Sànchez i Forn, que són diputats electes de Junts per Catalunya (JxCat), el calendari juga en la seva contra perquè el govern espanyol ha fixat per al proper 17 de gener el ple de constitució del Parlament. Per això, han comunicat que registraran els escrits en les properes hores (com a màxim, demà al matí). En canvi, la defensa de Cuixart no juga amb tanta pressa i la lletrada, Marina Roig, ha avançat que ho farà la setmana vinent.

Un cop el jutge Llarena tingui sobre la taula els escrits, demanarà a la Fiscalia també que es posicioni sobre les peticions de llibertat i, posteriorment, emetrà una resolució amb la decisió. Per tant, passaran encara alguns dies per saber si Sànchez, Cuixart i Forn surten de la presó.

VOX vol més presó



L’advocat del partit ultradretà VOX, Javier Ortega, que exerceix l’acusació popular, ja ha avançat que demanarà al jutge que els mantingui a presó.

El també secretari general de la formació s’ha mostrat satisfet de la vista perquè interpreta que els Jordis i Forn han admès expressament que hi va haver “violència” el 20 de setembre i l’1-O i que eren “conscients” que el referèndum era il·legal. Segons ell, això reforça els motius pels quals han de seguir en presó preventiva.

Ortega ha afirmat que Jordi Sànchez ha admès que hi va haver “actes vandàlics” i que l’1-O era “totalment il·legal”. També ha sostingut que Cuixart hauria reconegut que hi va haver “molta violència” i que la convocatòria, promoció i participació en el referèndum es va fer “sabent que era il·legal”. Sobre Forn, ha assegurat que el conseller hauria dit que es va “exercir violència” aquells dos dies i que quan va anar a votar l’1-O ho va fer sabent que “estava incomplint resolucions judicials, o sigui cometent una il·legalitat”.

Sobre la violència, Ortega ha defensat que els tres encausats han dit que la va “cometre directament qui va participar als col·legis electorals i especialment evitant diligències judicials el 20 de setembre envoltant la Conselleria d’Economia”. Segons ell, aquestes declaracions suposen un canvi respecte el “bonisme, la pau, la concòrdia i la negociació” propugnats en les declaracions judicials anteriors. “Comencem a posar les coses al seu lloc”, ha celebrat.

És per això que entén que hi ha motivacions per mantenir-los en presó preventiva, i no creu que el fet que Sànchez i Forn siguin diputats electes canviï res. “Les causes de presó no han variat, la mera manifestació de compromís amb la legalitat no es correspon amb les proves i els fets”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona