Política

Trump incendia els EUA qualificant de “països de merda” l’Àfrica

El president nega haver usat aquest terme però alguns senadors diuen que menteix

Washington aplica més sancions contra l’Iran, tot i que manté el pacte nuclear

El racisme del president dels EUA, Donald Trump, ha tornat a sorgir en qualificar les nacions africanes de “països de merda” i criticar que els EUA hagin d’acollir immigrants de llocs com Haití o El Salvador, en l’última sortida de to del mandatari amb caire xenòfob.

Mentre els congressistes intentaven defensar canvis en el sistema migratori i una possible solució per als joves indocumentats (els anomenats dreamers), quan van citar els països africans, Trump va llançar la bomba demolidora: “Per què hem de rebre gent d’aquests països de merda?” No només això: va anar més enllà i va mostrar la seva preferència que els únics immigrants que els EUA haurien de rebre són els de Noruega o països similars.

La implicació racista del comentari ha despertat de nou una onada de crítiques per a Trump, qui ja havia titllat els mexicans de “violadors i criminals”, havia dit que tots els haitians “tenen sida” o que els nigerians viuen “en barraques”, i havia impulsat un “tancament total” de fronteres per als musulmans.

Després d’una nit de rebombori i cap desmentiment oficial, el president va negar haver utilitzat “aquest llenguatge” tot i confessar que va dir paraules “dures”. També va negar haver criticat els haitians, just el dia que es complien vuit anys del terratrèmol que va destrossar l’illa caribenya, però no haver-se excedit amb les nacions africanes o el país centreamericà.

Un dels assistents a la reunió, el senador demòcrata Dick Durbin, el va contradir. “Va dir coses plenes d’odi, vils, racistes. Va utilitzar aquestes paraules, i de forma reiterada”, va assegurar.

Les crítiques van caure de totes bandes. Les queixes oficials van arribar de la Unió Africana i la resta de països insultats. “Són comentaris xocants i vergonyosos provinents d’un president dels EUA. No hi ha una altra paraula a utilitzar que no sigui racista”, va dir el portaveu de l’ONU sobre drets humans, Rupert Colville.

A la Casa Blanca, la preocupació va ser moderada: els rumors diuen que l’entorn del president creu que les declaracions són perfectes per connectar amb la seva base electoral.

D’altra banda, la Casa Blanca va renovar “per últim cop” el compromís amb el pacte nuclear amb l’Iran, el que Trump considera el “pitjor acord de la història”. L’administració es veu obligada a mantenir sense efecte les sancions pel programa atòmic de Teheran. En canvi, per no quedar-se de braços plegats, els EUA van aplicar noves sancions pel programa balístic i per violacions dels drets humans, la primera reacció nord-americana a les protestes a la República Islàmica.

Cancel·lació del viatge a Londres per por de protestes

Donald Trump no viatjarà al Regne Unit per inaugurar la nova ambaixada nord-americana a Londres a finals de febrer. La versió oficial és que no li agrada la localització ni l’edifici de la nova seu diplomàtica, i acusa el seu predecessor, Barack Obama, d’un trasllat “dolent”, tot i que va ser George W. Bush qui va prendre la decisió.

La raó de fons seria la por de l’administració Trump de ser rebuts a la capital britànica amb protestes massives. “Molts londinencs han deixat clar que Trump no és benvingut aquí mentre segueixi amb la seva agenda divisiva. Sembla que finalment ha entès el missatge”, es va felicitar l’alcalde londinenc, Sadiq Khan. Trump és extremadament impopular al Regne Unit, especialment a Londres. La relació entre ambdós països no està en el millor moment, després de les crítiques de la primera ministra Theresa May a la decisió del cap de la Casa Blanca de declarar Jerusalem com a capital d’Israel o la queixa per difondre vídeos islamòfobs d’un grup d’extrema dreta britànic. La decisió de Trump no afecta, no obstant, la possible visita prevista per a la tardor, que segueix vigent. En un toc d’humor, qui sí que va visitar ahir la nova seu de l’ambaixada va ser la figura de Trump del museu de cera de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona