Política

Eleccions 21-D

García Albiol acusa Cs de “manca de patriotisme” per no cedir-los un diputat

El líder del PP català retreu al grup d’Inés Arrimadas que no intenti formar govern

El popular demana als independentistes que presentin un candidat alternatiu a Puigdemont per no generar més tensió

El president del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, ha acusat Ciutadans (C’s) de “manca de patriotisme” per no cedir-los un diputat per tenir grup propi al Parlament català. A més, ha tornat a recriminar al grup liderat per Inés Arrimadas que no hagi intentat la investidura. Ho ha dit en roda de premsa després de reunir-se amb el president del Parlament, Roger Torrent, a qui li ha traslladat que al PP li hauria agradat poder votar un candidat a president constitucionalista després que C’s fos la força més votada a les eleccions del 21-D.

El popular ha mostrat la seva “sorpresa” i “incomprensió” davant la decisió de Cs de no cedir-los un diputat perquè, segons ell, renuncien així a “lluitar” millor contra l’independentisme. Pel popular, el fet que el seu partit no tingui grup propi afavorirà la majoria absoluta de Junta per Catalunya (JxCAT) i ERC en determinades comissions parlamentàries. “No els importa, estan per intentar desgastar el PP a costa fins i tot de la defensa dels catalans que ens sentim espanyols”, ha declarat.

També els ha acusat de mentir sobre els motius d’aquesta decisió. Segons ell, és fals que la cessió d’un diputat suposaria que els catalans haguessin de pagar 800.000 euros a través de la subvenció per l’enviament de correu electoral –ha dit que la despesa va ser de 400.000 euros– o que estiguin treballant perquè el PP pugui tenir un subgrup parlamentari, perquè això ja els pertoca.

García Albiol fins i tot ha contraposat l’actitud de C’s a la d’ERC, que sí que es va mostrar disposada a cedir un diputat a la CUP perquè tingués grup propi. Ha opinat que de la mateixa manera que l’independentisme busca treballar en la mateixa línia, els constitucionalistes també ho haurien de fer. “Nosaltres a la inversa sí tenim clar que els hi deixaríem un diputat, com vam fer al Congrés”, ha apuntat.

Finalment, el popular ha acusat C’s de buscar “només l’interès electoral” i una millor posició de cara a les eleccions estatals.

El líder del PP ha explicat que ha dit a Torrent que els hauria agradat que hi hagués una proposta sobre la taula d’un candidat constitucionalista, en aquest cas de C’s ja que va ser la força guanyadora de les eleccions.

En aquest sentit, ha acusat el partit d’Arrimadas de “renunciar” a fer govern i ha assegurat que ningú de Cs s’ha dirigit al PP per tractar aquesta possibilitat. “Li vull recordar a Cs que les investidures no cauen del cel, no venen per si soles, has d’aconseguir teixir complicitats”, ha assenyalat. Segons ell, això és el que els diferencia del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que va renunciar a presentar la candidatura després d’haver comprovat personalment que no tenia els suports necessaris.

Per això, ha manifestat que és “contradictori” que la líder de Cs, Inés Arrimadas, reclamés abans de la campanya una moció de censura i ara que ha guanyat les eleccions “renunciï” a intentar formar govern i s’ha preguntat per a què es va presentar llavors als comicis.

Investidura

Sobre la investidura, ha explicat que Torrent li ha traslladat que “probablement” la proposta de candidat serà Carles Puigdemont. García Albiol ha rebutjat aquest escenari i ha emplaçat els sobiranistes a proposar una alternativa per no generar “més tensió”. “Hi ha altres candidats independentistes que poden tenir el suport dels independentistes sense haver d’anar a buscar una persona que es troba en la situació de Puigdemont”, ha apuntat.

Segons ell, si finalment mantenen l’aposta per Puigdemont els independentistes demostren que “tenen voluntat de seguir instal·lats en el conflicte”. A més, ha augurat que és “bastant improbable” que Puigdemont pugui ser investit i ha recordat que el govern espanyol ja ho ha deixat clar.

També sobre el govern espanyol, ha assegurat que el 155 continua en aplicació ja que l’acord del Senat especifica que deixa de tenir efecte quan es duen a terme totes les fases perquè hi hagi un nou govern.

D’altra banda, ha opinat que la delegació del vot dels diputats que estan a presó només va servir per a la sessió constitutiva d’aquest dimecres i que en tot cas han de ser el Tribunal Suprem (TS) i els lletrats del Parlament els que s’hi haurien de pronunciar de cara al futur.

Trobada “cordial”

El popular ha afirmat que la trobada amb Torrent ha estat “cordial” tant en el contingut com en les formes, cosa que ha agraït després de la “tensió” viscuda en els darrers mesos. El popular li ha demanat al president del Parlament “respecte” per la pluralitat parlamentària i pel reglament de la cambra catalana i ha reconegut que s’ha donat un “petit pas” per normalitzar la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona