Política

municipal

procés sobiranista

Tortosa homenatja l’1-O

L’Ajuntament tortosí canvia el nom de la plaça dedicada al polític franquista Joaquín Bau per la data del referèndum

Els alcaldes de la Ràpita, Roquetes i Móra la Nova recorden les càrregues policials

Fa gairebé un any que l’Ajuntament de Tortosa va acordar canviar el nom de la plaça dedicada a l’industrial i polític franquista Joaquín Bau. Però en aquell moment no es va posar cap proposta sobre la taula de com batejar la plaça, que popularment els tortosins coneixen com a plaça de l’Estadi. No va ser fins l’endemà del referèndum d’autodeterminació de Catalunya que la majoria de grups municipals van tenir clar que aquest espai públic s’havia de dir “1 d’Octubre”. I ahir va ser el moment de fer-ho oficial, amb el corresponent canvi de plaques a la plaça i un acte simbòlic en què van participar els alcaldes dels municipis ebrencs on l’1 d’octubre va irrompre la Guàrdia Civil. “No volem recordar la mala praxi de l’Estat amb aquesta plaça, sinó que volem recordar la part més positiva de l’1 d’octubre: la determinació d’un poble unit per decidir el seu futur”, va manifestar l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que va dedicar paraules d’agraïment als milers de ciutadans anònims que van fer possible l’arribada de les urnes a tots els col·legis electorals.

Però per als alcaldes de la Ràpita, Roquetes i Móra la Nova és impossible no recordar la virulència de les càrregues policials d’aquell dia. “Vam tenir l’astúcia d’amagar les urnes al migdia i no vam oferir cap tipus de resistència quan els agents de la Guàrdia Civil van irrompre al pavelló. Era la tarda i ja havíem vist les imatges d’altres llocs”, va recordar l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné. A la Ràpita no van tenir temps de reaccionar perquè 120 agents de la Guàrdia Civil van dirigir-se al punt de votació minuts després de les nou del matí. “No són forces de seguretat, són forces militars que van venir a xafar el poble, a impregnar el terror, no es tractava d’impedir una votació”, va dir l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós. En aquest municipi del Montsià es van registrar més d’una vuitantena de ferits i cinc dels agents hauran de declarar al jutjat d’Amposta com a investigats per les càrregues policials.

Tampoc els veïns de Roquetes poden oblidar la repressió que van patir l’1-O. “L’Estat deia al País Basc que sense armes es podia parlar de tot, i ara hem comprovat que això era mentida. La democràcia és una cosa i el que practica l’Estat n’és una altra”, va dir l’alcalde de Roquetes, Francesc Gas. L’1-O va protagonitzar totalment l’acte, en què es va obviar el nom que fins ara portava la plaça. Va ser per una moció de la CUP que es va acordar treure-li el nom de Joaquín Bau, a qui també es va retirar la medalla d’or i el títol de fill predilecte, que se li va donar el 1966, dies abans de la inauguració del monument franquista d’enmig del riu.

D’altra banda, els jutjats de Mataró van citar ahir a declarar un jove de Dosrius, Òscar Morros, que l’1-O va ser detingut. La Guàrdia Civil l’acusa d’atemptat a l’autoritat, i ell, que també els ha denunciat, els acusa d’un delicte de lesions i per degradació moral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona