Política

Prop de cent desapareguts en un altre naufragi a Líbia

L’embarcació amb què intentaven arribar a Europa bolca davant de les costes del país nord-africà

Es creu que la majoria de les víctimes són de nacionalitat pakistanesa

Unes 90 per­so­nes –la majo­ria de naci­o­na­li­tat pakis­ta­nesa– podrien haver mort, després que ahir bolqués davant de les cos­tes de Líbia la nau amb què inten­ta­ven arri­bar a Europa, segons va infor­mar l’Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal per a les Migra­ci­ons (OIM). Tres immi­grants van sobre­viure a aquesta nova tragèdia al Medi­ter­rani: dos van acon­se­guir tor­nar nedant fins a la costa líbia, i un ter­cer va ser reco­llit per un pes­ca­dor, segons va expli­car la por­ta­veu de l’OIM, Oli­via Hea­don, des de Tunis.

D’acord amb el que van expli­car els super­vi­vents als tre­ba­lla­dors huma­ni­ta­ris, uns 90 immi­grants s’hau­rien ofe­gat al mar després de l’acci­dent, que va tenir lloc ahir al matí “molt d’hora”. “Espe­rem més detalls sobre l’inci­dent”, va decla­rar Hea­don. Segons l’OIM, el nau­fragi es va pro­duir davant de la costa de Zuwara, a l’oest de Líbia. “Deu cos­sos van aca­bar arri­bant a les cos­tes líbies”, dels quals vuit cor­res­po­nien a pakis­ta­ne­sos i els altres dos, a libis, pos­si­ble­ment tra­fi­cants. L’any pas­sat, un total de 3.138 pakis­ta­ne­sos van arri­bar a Itàlia després d’haver tra­ves­sat el Medi­ter­rani. Aquesta xifra podria aug­men­tar a finals de 2018, tenint en compte que només aquest gener ja n’han arri­bat uns 240, con­tra els 9 del mateix mes de l’any pas­sat.

El balanç de la crisi migratòria al Medi­ter­rani és esfereïdor. Segons dades de l’OIM, des del 2013 més de 16.000 per­so­nes han des­a­pa­re­gut al mar inten­tant entrar a ter­ri­tori euro­peu. Si mirem les xifres del 2018, abans del nau­fragi d’ahir, 246 per­so­nes han mort ja inten­tant aquest perillós peri­ple.

Molts dels can­di­dats a arri­bar a Europa embar­quen a Líbia, que s’ha con­ver­tit en el punt de par­tida per a cen­te­nars de milers d’immi­grants pro­vi­nents de l’Àfrica sub­sa­ha­ri­ana. Hi ajuda el fet que al país hi regna el caos, després de la cai­guda del règim del coro­nel Gad­dafi, l’octu­bre del 2011. Un docu­men­tal de la cadena nord-ame­ri­cana CNN del novem­bre del 2017, que mos­trava afri­cans venuts com a esclaus a Líbia, va aler­tar sobre la situ­ació dels immi­grants en aquest país.

LA XIFRA

16.000
immigrants
han desaparegut des del 2013 al Mediterrani mentre intentaven arribar a territori europeu.

LA DATA

2011
La caiguda
del règim de Gaddafi sumeix en el caos Líbia, principal punt de partida dels immigrants cap a la UE.

França demana als immigrants que no vagin a Calais

Redacció

L’endemà dels violents enfrontaments entre immigrants a Calais –els més greus registrats mai en aquesta ciutat del nord de França–, el ministre d’Interior d’aquest país, Gérard Collomb, va fer una crida als que intenten entrar al Regne Unit a renunciar a fer-ho des d’aquesta localitat “miratge”. Quatre joves eritreus es debatien ahir entre la vida i la mort després de rebre impactes de bala durant els enfrontaments de la vigília amb immigrants afganesos. Els xocs van deixar un balanç de 21 ferits, segons els bombers. Aquests enfrontaments són recurrents a la regió de Calais, on centenars d’immigrants hi segueixen afluint amb l’esperança de poder travessar clandestinament el canal de la Mànega amb l’ajuda de passadors. Les baralles, però, no havien estat fins ara tan sagnants, i recorden la situació dramàtica que es va produir quan milers d’immigrants es van apilar en un camp salvatge anomenat la Jungla, que va ser desmantellat el 2016. Els fets tenen lloc, a més, quan el govern del president Macron està preparant un projecte de llei sobre immigració, criticat per diverses ONG per l’enduriment de les condicions d’acollida que hi preveu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.