Política

Tribunals

Cas Palau

Millet i Montull ja són a la presó per risc de fugida

L’Audiència de Barcelona argumenta que els lladres confessos del Palau tenen patrimoni i que el seu arrelament al país és “insuficient”

Retira el passaport a Gemma Montull i a Daniel Osàcar

L’expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, van passar ahir la primera nit en presó preventiva, al centre Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires. Així ho va acordar ahir la secció desena de l’Audiència de Barcelona, ja que considera que hi ha un “elevadíssim risc de fuga”, tal com va exposar la fiscal, després que el mateix tribunal els hagi condemnat a nou anys i vuit mesos de presó (per a Millet) i a set anys i sis mesos (en el cas de Montull) per l’espoli de l’ens cultural i el finançament il·legal de CDC. És el primer cop que tots dos són privats de llibertat pel cas Palau, destapat l’estiu del 2009. Per l’afer de l’hotel del Palau, Millet i Montull van ser tancats tretze dies en presó preventiva a la veïna Brians 2, el juliol del 2010.

En la interlocutòria, el tribunal –presidit per la magistrada Montserrat Comas– argumenta que Millet i Montull podrien tenir encara patrimoni amagat a l’estranger, ja que durant la instrucció del cas se’n va trobar; que el seu arrelament al país és “insuficient”, i que, en el cas de Millet, té les dues filles vivint a l’estranger –Clara, a Austràlia; Laila, als EUA– i li “podrien donar cobertura”. A més, hi afegeix que la seva avançada edat (82 anys) i el seu delicat estat de salut (Millet va en cadira de rodes) no són un impediment per ser ingressats en un centre penitenciari de manera preventiva fins al 3 de desembre del 2022 si no és que el Tribunal Suprem resol abans els recursos de cassació contra la sentència condemnatòria de primera instància. Pel que fa a Gemma Montull, exdirectora econòmica del Palau, condemnada a quatre anys i sis mesos de presó, i a Daniel Osàcar, extresorer de Convergència, condemnat a quatre anys i cinc mesos, l’Audiència també va coincidir amb la fiscal que només calia aplicar-los la retirada del passaport, així com la prohibició de sortir del país i l’obligatorietat de comparèixer mensualment al jutjat –la fiscal volia que fos cada deu dies per a Osàcar i cada vint dies per a Gemma Montull.

A dos quarts de sis de la tarda d’ahir, una ambulància del SEM, amb Millet a dins, i una furgoneta dels Mossos, amb Montull, sortien del Palau de Justícia, rumb cap al penal. La jornada va començar a dos quarts d’onze del matí, amb la vista de mesures cautelars. Pocs esperaven que el tribunal dictés presó per als lladres confessos del Palau, vint dies després de saber-se la sentència condemnatòria.

En la vista, la fiscal anticorrupció Marta Marquina, acompanyada del seu col·lega Fernando Maldonado, va demanar presó provisional per a Millet i Montull per les elevades penes imposades i perquè han d’abonar més de vint milions d’euros a la fundació del Palau i al consorci, ens formats per administracions públiques, als quals han tornat uns sis milions. “Tenen mitjans econòmics per sostreure’s a la justícia”, afirmava Marquina. La fiscal va exposar que “l’avançada edat i la minva de salut de tots dos” no són arguments suficients per evitar la presó provisional. I es va valer d’una estadística penitenciària per assegurar que l’any passat a Catalunya hi havia a la presó sis persones de 84 anys i 29 majors de 70. Fins i tot va citar “el cas de Joan Sesplugues, que va entrar en presó preventiva als 78 anys pel crim de la senyora Permanyer”. El 2012 va morir tancat al penal de Lleida als 85 anys.

“Nou anys sense fugir”

L’advocada de l’Estat i el de la fundació del Palau van subscriure la petició de presó provisional de la fiscalia, mentre que l’advocat de la Generalitat, en representació del consorci del Palau, va afirmar que “ni s’hi oposava ni s’hi adheria”. Més valent va ser l’advocat de l’acusació popular dels veïns de Ciutat Vella, el penalista Àlex Solà, que va assegurar que no s’ajustava a dret la presó provisional. “L’alarma social ja no és un requisit per dictar presó provisional”, va manifestar Solà.

L’advocat de Millet, Abraham Castro, va compartir que el seu client “ha estat nou anys sense fugir de la justícia” i va recordar que la fiscalia va demanar presó provisional per a Millet i Montull tres mesos després de l’escorcoll al Palau i que el jutge ho va denegar per la seva confessió i per haver aportat la llista en què es detallava el seu patrimoni. Pel que fa a responsabilitats, Castro va exposar que Millet té un fill amb discapacitat psíquica que viu a casa seva. Per la seva banda, Jorge Navarro, defensor dels Montull, va “instar la sala a consultar el Tribunal Constitucional si hi ha una falta de drets” perquè no poden presentar recurs contra aquestes mesures cautelars, quan una nova directiva europea sí que ho permet.

La secció desena no es va deixar estovar per cap argument i, en la interlocutòria, fins i tot retreu a Millet que la situació del fill ara al·legada “no el va dissuadir de cometre els fets pels quals està condemnat”. És previst que Millet i Montull passin els primers dies al mòdul d’ingressos de Brians 1 i, atès el seu estat de salut, es podrien quedar a la infermeria del penal.

L’arrelament de Millet és insuficient. A més, té les dues filles vivint a l’estranger i li podrien donar cobertura
Resolució
audiència de Barcelona
L’edat avançada no és un problema. El senyor Sesplugues va entrar a la presó als 78 anys pel crim de Permanyer
Marta Marquina
fiscal anticorrupció
El senyor Millet no té més béns dels que ha indicat. I no pot fugir si no es posa una turbina a la cadira
tu
Abraham Castro
advocat de Millet
L’alarma social ja no és un motiu per decretar la presó preventiva. I ara no està motivada
Alex Solà
advocat acusació popular veïns
Insto a consultar el TC si el fet de no poder recórrer contra les mesures limita el dret de defensa
Jorge Navarro
advocat dels montull
La fiscal s’equivoca d’estadística. La bona seria saber quanta gent gran en llibertat no compleix
Judit Gené
advocada d’Osàcar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà