Política

festes i tradicions

carnaval

El 155 es disfressa de carnaval

Arreu de Catalunya s’escenificaran al carrer les reivindicacions independentistes i el rebuig a la intervenció de l’Estat

L’escultura satírica de Ribes de Freser la protagonitzen Arrimadas i Sáenz de Santamaría, i el 30% de la rua de Torelló estarà dedicada directament al procés

La merengaque es menja a Vilanova i la Geltrú recrea la figura de Carles Puigdemont
A Blanes,l’ANC ha preparat la comparsa ‘De groc’, amb una vintena de persones

Ja ho diuen, que per carnaval tot s’hi val. I n’hi ha que s’ho han agafat al peu de la lletra traslladant a la festa més desacomplexada i provocativa del calendari la tensió política que es viu a Catalunya. El procés català, les conseqüències de la intervenció de l’Estat al país i l’aplicació del 155 i els principals protagonistes d’un bàndol i de l’altre són terreny abonat perquè els participants d’algunes de les rues més significatives del territori portin la crítica més àcida al carrer tot confiant que la disbauxa del carnestoltes els protegirà de les denúncies per delicte d’odi que ara tant s’estilen. El sarcasme es barreja amb l’enginy dels autors i es justifica al·legant que són mostres d’humor, malgrat que algunes de les propostes són tan diàfanes que ben segur que portaran cua. Un d’aquests casos és el del carnaval de Ribes de Freser, on cada any Teatre d’Emergència crea una escultura satírica. Entre altres iniciatives, van asseure en un vàter i despullats Alícia Sánchez-Camacho amb Rajoy a la falda i van disfressar Artur Mas de Superman el 2016, quan es va iniciar la legislatura. Aquest any, però, han fet un pas més i han despullat Inés Arrimadas i Soraya Sáenz de Santamaría –només porten un davantal de cuina, un barret i una escombra de bruixes– i les han presentat tocant-se els genitals l’una a l’altra. La peça, que es crema diumenge després del judici al rei Carnestoltes, està instal·lada a la plaça del Mercat des de dissabte passat, quan la Santa Truja va arribar a Ribes per presentar i encetar la gresca carnavalesca. El debat sobre els límits de la sàtira ja el va encetar a principis de gener el cartell del carnaval de Terrassa, on l’artista Xavi Suárez va dibuixar una dona nua fent un gest obscè amb una màscara de color groc i amb els pits i els genitals tapats per tres mans de diferents colors que es podien vincular a les formacions del PP, el PSC i Cs. A banda de les reaccions polítiques, el cartell va rebre una allau de queixes d’entitats i grups feministes, que el consideraven un atac a la dona i que van aconseguir que es modifiqués. Amb una mirada molt més amable, la tradicional merenga que es menja el dijous llarder a Vilanova i la Geltrú recrea un Carles Puigdemont amagat dins del pastís. La dolça peça és obra del pastisser Jaume Blanc, impulsor de la festa.

Piuet a bord

Una de les poblacions on hi ha confirmada més presència de carrosses i comparses amb el procés com a lema central és Torelló. Fins a un 30% dels grups participants en la 40a edició del Carnaval de Terra Endins, que congrega unes 20.000 persones, hi faran referència.

Hi participen vint carrosses, quatre de les quals hi fan al·lusió explícita: Els Pioníbals del 155, En Gaudí ha ressuscitat amb un drac ben emprenyat pel 155 que ens han imposat; 155 raons per renéixer de la cendra i Con un 15 i con un 5, aquí tiene el 155. La Colla Descolla 15 en fem, i rata que volta, rata que adoctrinem. La rua es complementa amb dues carrosses dedicades clarament als tribunals o a la Constitució: Jutges del Constitucional ens van martiritzant donant-nos pel sac anant i tornant (colla 3/4 de 15, de Torelló, amb 207 participants) i Farts de la Constitució i l’Ajuntament de Torelló. Les aranyes ens declarem en rebel·lió (colla Un Diumenge Qualsevol, de Torelló, amb 300 participants).

Una de les caracteritzacions que tindran més ressò en el carnaval d’aquest any és la dels agents de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil que van actuar durant l’1-O i que es van allotjar al port en un vaixell decorat amb els personatges de la Warner Bross. Coneguts amb el sobrenom de piolins, en trobarem a Badalona, on el casal Antoni Sala i Pont aprofitarà un any més la rua de carnaval del barri de Llefià per lluir una disfressa reivindicativa. La comparsa de les forces de seguretat espanyoles transportarà el vaixell del Piuet i exhibirà missatges de denúncia contra la repressió de l’Estat. No hi faltaran consignes contra l’aplicació de l’article 155 i contra les càrregues policials de l’1 d’octubre. Tampoc s’hi trobarà a faltar el color groc. El casal Antoni Sala i Pont s’acostuma a endur algun dels premis que atorga el jurat de la rua més nombrosa de Badalona.

També la festa del carnestoltes a Lleida tindrà una part reivindicativa i irònica en la gran rua de dissabte: els Castellers de Lleida han construït una carrossa simulant el vaixell dels piolins, i els membres de la comparsa aniran disfressats del pollet groc, i també d’urnes i de votants. Segons l’entitat, sembla que no hi ha gaires ganes de disfressar-se d’agents. També hi haurà una carrossa del grup La Sirollada, que criticarà l’espoli d’obres d’art de Sixena gràcies a l’article 155. En la rua de Lleida participen 36 carrosses i nou comparses, que cada any congreguen milers de persones al carrer. A Montblanc s’ha fet públic a través de les xarxes socials un vídeo que recrea el NO-DO i s’hi informa, irònicament, de la celebració de l’1-O i dels separatistes que van votar en carmanyoles.

S’han pogut veure altres referències al procés a Tarragona, on si bé es prioritza l’espectacularitat de les carrosses per sobre del caire reivindicatiu, en els actes previs s’ha pogut veure la Bóta de Carnaval engarjolada. Reus, que enguany celebra el quarantè aniversari de la recuperació del carnestoltes, el 1978, mantindrà l’esperit de crítica social que des de llavors ha caracteritzat el carnaval en aquest municipi. L’organització confirma que hi haurà carrosses amb referències clares al procés. De fet, el cartell que anuncia el carnaval, una màscara amb un traç vermell que li tapa la boca –obra del reusenc Carles Camí– imitant el cartell d’Òmnium, ja diu molt de la sensibilitat que imperarà en la festa. A Blanes, l’ANC ha preparat la comparsa De groc, en què una vintena de persones aniran amb una túnica groga i una màscara blanca amb un esparadrap vermell que els taparà la boca. Per la seva banda, les coordinadores de colles dels principals carnavals del Baix Empordà –els de Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Palamós– expliquen que cap carrossa ni comparsa ha optat per fer befa del dispositiu policial de l’1-O, per bé que tampoc garanteixen que no aparegui algun grup inscrit d’altres poblacions repartint llenya. La mateixa situació es dona a Olot, Ripoll, Tàrrega, Mataró i Solsona, així com a Barcelona, on no hi ha confirmació de cap carrossa reivindicativa, però tampoc es descarta que n’apareguin.

Aquesta informació ha estat elaborada per

A. Aguilar, E. Pomares, E. Agulló, F. Espiga, J. Tort, S. Muñoz, J. Casas, J. Ferrer, M. Vicente i T. Márquez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur