Política

Eleccions 21-D

investidura

Rull: “Puigdemont no serà un president simbòlic; serà un president legítim i operatiu”

El conseller destituït pel 155 diu que malgrat que l’aplicació d’aquest article “ho precaritza tot”, obres com el Túnel de Tresponts a Organyà continuen endavant

El conseller de Territori i Sostenibilitat destituït pel 155, Josep Rull, ha insistit aquest dilluns en què JxCat treballa per a què Carles Puigdemont pugui ser un president “legítim i operatiu”. Des d’Organyà (Alt Urgell), on ha visitat els treballs que es duen a terme a la carretera C-14 previs a l’excavació del Túnel de Tresponts, ha descartat l’opció d’una presidència “simbòlica”.

En aquest sentit, ha volgut remarcar que Puigdemont és el candidat que té més suports per a ser investit i que, malgrat les “moltes dificultats” que arriben per part de l’Estat espanyol, es pot assolir “l’equilibri” que permeti complir amb el mandat que va sortir de les eleccions del 21-D i l’aixecament de l’article 155 de la Constitució espanyola.

Una presidència “legítima i operativa”

Rull ha assegurat que els dos elements amb els quals JxCat negocia la investidura són que la presidència de Carles Puigdemont sigui “legítima i operativa” i que no treballen amb la hipòtesi que aquesta pugui tenir només un caràcter “simbòlic”. “Creiem que es pot aconseguir un equilibri per complir amb el mandat democràtic de les urnes i que s’aixequi per fi el 155”, ha dit.

El conseller de Territori i Sostenibilitat destituït pel 155 ha visitat, a títol personal, les obres que s’estan duent a terme a la carretera C-14 entre el municipi d’Organyà (Alt Urgell) i el nucli de Montan de Tost, prèvies a la construcció del Túnel de Tresponts que es començarà a excavar el mes vinent. Sobre aquests treballs ha dit que avancen sobre el ritme previst amb l’objectiu que es pugui posar en marxa a finals de 2020 o principis de 2021. Tot i això, preguntat sobre si l’aplicació de l’article de la Constitució espanyola pot alterar l’obra, ha afirmat que la intervenció no s’ha vist afectada però que el 155 sempre és una “amenaça potencial”.

Rull ha posat com a exemple la paralització de l’acord a l’àrea d’influència de la carretera N-340 de desviar el trànsit de camions per l’autopista AP-7 per assegurar que “el 155 ho precaritza tot” i, ha detallat, “fa que haguem d’estar expenses d’un govern espanyol que justament no es caracteritza per la seva solvència i per complir amb els compromisos”. També ha remarcat que “Catalunya està en disposició de fer molta més obra pública” i que, per aquest motiu, cal “més capacitat de prendre decisions i de retenir els recursos que Catalunya genera”. En aquest sentit, ha remarcat que el Túnel de Tresponts és una de les quatre grans obres que ha abordat el Departament de Territori i Sostenibilitat, juntament amb les intervencions a la C-58, la C-55 i la C-17.

El conseller destituït pel 155 ha visitat les obres prèvies al futur túnel acompanyat, entre d’altres, dels alcaldes de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i d’Organyà, Celestí Vilà, i ha explicat que ha manifestat la seva voluntat de tornar a ser el titular del Departament de Territori i Sostenibilitat. Sobre els treballs, que suposen una inversió de 35,4 milions d’euros a càrrec de la Generalitat, també ha dit que suposaran “un revulsiu de primer nivell” per a la comarca de l’Alt Urgell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona