Política

PSC i PP avisen que no valen comissions abans d’investir

Socialistes i populars alerten la mesa que el reglament no permet comissions legislatives sense tenir president

El PP s’afegia ahir a la petició per escrit realitzada divendres pel grup parlamentari socialista demanant a la mesa del Parlament que no permeti la constitució de la comissió de reglament abans que s’hagi investit president. En el marc de les negociacions amb ERC per investir president, Junts per Catalunya (JxCat) entrava dijous un escrit a la cambra per tal que es designessin els diputats a integrar l’esmentada comissió.

Sense plantejar-ho explícitament, el gest de JxCat s’interpreta en el marc d’explorar la modificació legislativa per permetre una investidura de Puigdemont a distància o bé per mitjà d’un diputat que el substitueixi i el representi en el ple. Divendres mateix, el PSC responia dirigint un escrit a la mesa i a la junta de portaveus perquè no atenguessin la petició de JxCat. L’escrit, signat per la portaveu parlamentària, Eva Granados, recorda que l’article 59 del reglament estableix que no es poden decidir els membres ni la finalitat de les comissions legislatives fins a la setmana després d’haver-se investit president.

Comissió legislativa

A més, l’article 60 determina que la comissió de reglament té caràcter legislatiu. Granados recordava que els grups no havien posat cap inconvenient a la constitució de les comissions precisament no legislatives, que el reglament sí que permet formar encara que no hi hagi govern. Ahir els diputats del PP presentaven la seva demanda a la mesa amb la mateixa finalitat que la del grup del PSC-Units afegint encara un argument d’ordre polític.

Altera les prioritats

El president del PP català, Xavier García Albiol, advertia ahir al president Torrent i als membres de la mesa que constituir la comissió de reglament quan encara no s’ha investit president de la Generalitat “no només és contrari al que disposa el reglament del Parlament i, per tant, vulnera els drets dels diputats de la cambra, sinó que també altera l’ordre de prioritats que les lleis i el mateix reglament preveu per a aquests moments inicials de la legislatura”. El reglament i la seva interpretació jurídica centren l’atenció dels grups en aquest inici de legislatura marcat per la conflictiva investidura. La mesa i la junta de portaveus podrien abordar i resoldre avui les peticions en sentit contrari de JxCat respecte de les del grup del PSC-Units i del subgrup del PP.

LA FRASE

Altera l’ordre de prioritats que les lleis i el reglament preveu per a aquests moments de la legislatura
Xavier García Albiol
representant del subgrup del pp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia