Política

politització de la justícia

guerra per la llengua

L’aranès, sense preferència

El Tribunal Constitucional anul·la la preferència de l’aranès davant el català i el castellà

No es posen en qüestió les polítiques lingüístiques destinades a corregir la seva situació de desequilibri

Admetent parcialment un recurs presentat pel govern socialista de Rodríguez Zapatero, el Tribunal Constitucional (TC) ha declarat nul·la la condició de llengua d’ús preferent per a totes les institucions de l’Aran que atorga a l’aranès la Llei 35/2010 de l’occità, aranès a l’Aran, del Parlament català. El tribunal considera que l’aranès no pot tenir preeminència sobre les altres dues llengües oficials de la Val d’Aran, el català i el castellà.

Quines conseqüències pràctiques té aquesta sentència? Poques, si ens fixem en Catalunya després que el TC va passar el ribot a l’Estatut arran del recurs del PP. El 2010, aquest tribunal també va declarar nul l’apartat de l’article 6 que fixava el català com a llengua d’ús preferent de les administracions públiques i els mitjans de comunicació públics a Catalunya. Aquella sentència, a la qual la de l’aranès es remet, estableix que totes les llengües oficials són d’ús normal, però reconeix que el legislador pot adoptar mesures de política lingüística tendents a corregir situacions històriques de desequilibri.

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, és de l’opinió que la sentència no ha de suposar gairebé cap alteració a efectes pràctics, ja que des del Conselh Generau optaran per canviar el terme d’ús “preferent” pel de “normal” a la llei de l’occità. “És més una afectació de prestigi, suport, acompanyament i protecció” a la llengua, explica el síndic, que lamenta que per part de l’Estat espanyol s’interpreti la definició “preferent” com un aspecte “perillós”. El síndic es mostra optimista de cara a seguir desenvolupant la llei del règim especial de la Val d’Aran aprovada el 2015 i explica que la veritable “preservació, conservació i potenciació de les llengües és l’orgull d’utilitzar-les”, posant èmfasi en la idea que el més rellevant és l’ús social. En aquest sentit, recorda que l’aranès és “l’únic vestigi de la llengua occitana que compta amb una normalització i oficialitat”.

Unitat d’Aran (UA) també ha manifestat el seu desacord amb la sentència del TC i considera que l’ús del terme “preferent” no hauria de ser considerat en detriment de la resta de llengües oficials, “que són clarament predominants’’, sinó que hauria de ser un “incentiu per a la llengua minoritzada’’. Creu que aquesta sentència no hauria de desvirtuar el conjunt del marc legislatiu de la llei de l’Aranès, així com els preceptes de la llei d’Aran o del mateix Estatut respecte a l’aranès, ja que tots continuen vigents, reclama el desplegament conjunt d’aquestes lleis i fa especial incidència en la falta de finançament que arriba del govern per a l’aranès, ja que només es disposa d’un pressupost de 60.000 euros dels 40 milions que es destinen anualment a política lingüística a Catalunya.

El consell permanent de l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana (IEA) ha alertat que sense un “tractament de preferència, sense proteccions afins, que compensin el desequilibri existent respecte de les altres dues llengües oficials’’ a la Val d’Aran, l’aranès està amenaçat d’una “ràpida desaparició’’. Per això insta les institucions catalanes i araneses perquè aquesta “cancel·lació de la preferència lingüística de l’aranès serveixi com a motor per incrementar la presència de l’aranès i la seva potenciació i promoció’’ tant a la Val d’Aran com a Catalunya.

Minoria a protegir
Occitània engloba la part sud-oest de l’arc alpí, Aquitània, Lemosin, Lengadòc, Alvèrnha i Provença. Parlen occità uns tres milions de persones. Només a Catalunya té consideració jurídica i protecció. L’aranès és parlat per unes 5.000 persones, la meitat dels habitants de l’Aran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona